Pöllön blogi

Ehdokkaat hallitukseen 2020

Tutustu jo ennalta vuoden 2020 hallitushakijoihin!


Moikka! Olen Rosa Kettunen ja haen puheenjohtajan pestiä seuraavalle kaudelle. Opiskelen täällä Edulla jo viidettä vuotta, mutta en suinkaan viimeistä. Tarkoituksenani on valmistua luokanopettajan ohella myös yhteiskuntaopin ja terveystiedon aineenopettajaksi lukioon, ja seuraavat pari vuotta tuleekin vielä pyörittyä Edun ja Pubin välillä! Luonteeltani olen hyvin sosiaalinen, puhelias, nauravainen ja aina menossa mukana. Olen helposti lähestyttävä persoona ja varmasti suurimman osan kanssa ollaankin jo törmätty Edun käytävillä tai Opexin tapahtumissa! Opiskelutoverini kiteyttivät persoonani muutama viikko sitten yhteen sanaan "aito" ja se tiivistääkin aika hyvin millainen olen!

Kiinnostukseni järjestötoimintaa kohtaan on herännyt jo ensimmäisistä opiskeluvuosista lähtien ja olen ollut mukana mm. järjestämässä Joulugaalaa, vuosijuhlia sekä toiminut tuutorina. Tällä kaudella olen toiminut hallituksessa tapahtumavastaavana, tuutorivastaavana sekä somevastaavana. Tämä vuosi hallituksessa on opettanut minulle todella paljon. Esimerkiksi tapahtumia suunnitellessa ja toteuttaessa opin paljon järjestelmällisyyttä sekä organisointitaitoja, joita varmasti tarvitaan myös puheenjohtajan pestissä. Vaikka tapahtumavastaavan pestissä työtä oli paljon, hyvillä yhteistyötaidoilla ja joustavuudella saimme hommat toimimaan hyvin. Näitä hommia on ollut kiva tehdä ja mielelläni olisin mukana kehittämässä Opexin toimintaa myös seuraavana vuonna!

Vahvuuteni on se, että olen jo viidennen vuoden opiskelija ja olen seurannut pitkään Opexin toimintaa ja sen kehitystä vuosien varrella. Syy, miksi en hakenut ensimmäisinä opiskeluvuosinani hallitukseen oli ajankäyttö. Jos johonkin hommaan ryhdyn, niin teen sen myös täysillä loppuun asti! Koenkin siis, että maisterivaiheen opiskelijana minulla on paljon enemmän aikaa olla mukana hallituksessa. Nyt onkin aikani hakea puheenjohtajaksi! Koen, että puheenjohtajan paikalta pystyisin jatkamaan Opexin toiminnan kehittymistä entisestään yhdessä muun hallituksen kanssa. Paras tilanne olisi, että saataisiin täydet 12 henkilöä hallitukseen ensi kaudelle. Mielestäni pestijaot ovat toimineet melko hyvin tänä vuonna, mutta esimerkiksi somevastaavan roolia pitää miettiä uudelleen. Tekisin pieniä muutoksia pestijakoihin, jotta työmäärä olisi tasaisempi ja lisäisin tiimien välistä yhteistyötä. Yhteistyötä tulisi lisätä myös hallituksen ja toimikuntien välille. Tällä kaudella uusina toimikuntina toimivat excursio- sekä OKLive-toimikunta ja tapahtumavastaavan näkökulmasta olen ehdottomasti sitä mieltä, että näiden tulisi jatkua perinteenä muiden toimikuntien ohella. On hienoa, että yhä suurempi osa jäsenistöä on yhdessä luomassa huipputapahtumia ja puheenjohtajana olisin motivoimassa ja kannustamassa opexlaisia lähtemään mukaan toimikuntatoimintaan!

Puheenjohtajana kehittäisin myös toiminnan jatkuvuutta ja läpinäkyvyyttä entisestään unohtamatta tietenkään edunvalvontaa. Tämä takaa sen, että Opexin toiminta on tänäkin vuonna nousujohteista. Yhtenä esimerkkinä tämän vuoden uudesta käytännöstä on Opexin yleinen palautteenantolinkki, jota tulisin hyödyntämään enemmän. Jäsenistöä varten täällä ollaan ja haluaisinkin kuulla heiltä jatkuvampaa palautetta. Tällöin toiminta olisi myös lähempänä jäsenistöä ja sitä on helpompi kehittää oikeaan suuntaan. Tällä kaudella onkin tehty paljon sekä pienempiä että suurempia muutoksia ja niissä on kuunneltu jäsenistön palautteita. Seuraavalle kaudelle minulla ei ole sen suurempia muutosehdotuksia, vaan ennemminkin meidän kannattaisi selvittää rauhassa esimerkiksi mitä kaikkea muuta Y-tunnus meille mahdollistaa tulevalla kaudella. Toivon kuitenkin, että pieniä muutoksia tapahtuu pestikohtaisesti ja eri pestit kokeilevat rohkeasti jotain uutta. Puheenjohtajana minulla olisikin tärkeä tehtävä tsempata ja kannustaa muita tähän. Innostun itse helposti uusista asioista ja olen heti mukana toteuttamassa hyviä ideoita. Olen uudistushaluinen ja esimerkiksi tänä vuonna toteutimme uutena tapahtumana juomapeli-illan, jonka ajatus tuli suoraan Opexin jäseneltä. Oli ilo huomata, kuinka hyvin uusi tapahtuma otettiin vastaan ja järjestimmekin sen jäsenistön toiveesta uudelleen myös syksyllä!

Muutamia pieniä kehitysehdotuksia minulla on enemmänkin, mutta kerron niistä mielelläni enemmän syyskokouksessa. Kukaan ei ole täysin valmis puheenjohtajaksi syntyessään, enkä ole minäkään, mutta lupaisin tehdä töitä sen eteen. Koen, että toisin hallitukseen positiivista energiaa sekä uusia ideoita. Olisi hienoa olla mukana kehittämässä Opexin toimintaa seuraavanakin vuonna! Minulta löytyy aikaa ja ennen kaikkea motivaatiota sekä innokkuutta. Mikäli heräsi jotain kysyttävää, saavu syyskokoukseen tai nykäise rohkeasti hihasta Edun käytävillä tai Opexin tapahtumissa, niin kerron mielelläni lisää.

Nähdään syyskokouksessa! <3


1. ja 3. Kuka olet? Mitä ovat mielenkiinnonkohteesi?

Olen Saara, 24-vuotias neljännen vuoden opexlainen. Mielenkiintoihini kuuluu tietenkin Opex ja sen toiminta. Lisäksi pidän ongelmanratkaisusta, joka näkyy myös säännöllisen epäsäännöllisessä virkkaus- ja neulontaharrastuksessa (bongaa mut luennolta). Nautin vapaa-ajalla myös lukemisesta ja noin kerran viikossa en nauti urheilusta.

4. Onko sinulla mahdollisesti aiempaa yhdistystoimintakokemusta?

Olen Opexin talous- ja Maunovastaava vuosimallia 2019, sopo vm. 2018 ja tuutori vm. 2017. Opexin toiminnasta on siis monipuolista kokemusta: yhteistyöstä hallituksen kanssa, uusien opiskelijoiden vastaanottamisesta, tapahtumien järjestämisestä, edunvalvonnasta, visuaalisesta puolesta ja "toimiston pyörityksestä" eli lain vaatimasta yhdistystoiminnan osasta. Oon myös saanut tehdä Opexin nimissä yhteistyötä muiden yhdistysten ja toimijoiden kanssa sekä ollut toteuttamassa huikeaa I/O-Speksiä. Eipä haittaa ole myöskään aiemman elämän partiolaisuudesta ja seurakuntanuoruudesta.

2. Miksi olet kiinnostunut hakemaan Opexin hallitukseen?

Tahdon jatkaa Opexin toiminnan kehittämistä. Kehittämisen lisäksi tahtoisin huolehtia siitä, että parina viime vuonna tehdyt suuret uudistukset, kuten kirjanpidon uudistus, jäsenrekisterin uudistus ja nettisivujen (2016) uudistus juurrutetaan luontevaksi osaksi toimintaa. Tahdon olla mukana tekemässä Opexin tulevaisuutta, ja ennen kaikkea varmistamassa, että se on aurinkoinen.

5. Mihin asioihin haluaisit Opexin toiminnassa vaikuttaa/panostaa lisää?

Ensisijaisesti tahtoisin vaikuttaa ja panostaa siihen, että toiminta on jatkossakin laadukasta, monipuolista ja lähestyttävää. Nyt jo koen, että nämä ovat eräitä Opexin vahvuuksista, mutta uskon, että voisimme vielä parantaa, esimerkiksi kiinnittämällä huomiota siihen, että kaikkien vuosikurssien opiskelijat voisivat löytää toiminnasta itselleen jotain mieluisaa. Lähestyttävyyteen tahtoisin vaikuttaa esimerkiksi toiminnan läpinäkyvyyden lisäämisellä, jäsenistön osallistamisella, ja koska konkretia ei ole pahasta, niin esimerkiksi noudattamalla turvallisen tilan periaatteita Opexin toiminnassa. Tahtoisin myös panostaa Opexin viestintään esimerkiksi viestintästrategialla sekä Maunon viihtyvyyteen esimerkiksi poistamalla tilasta turhat tavarat.

6. Mahdollinen pestitoiveesi

Puheenjohtaja. Nyt tuntuu siltä, että on sen aika. Puheenjohtajana pääsisin vaikuttamaan hallituksen ja Opexin toimintaan aiempaa enemmän. Pysyn luonnostani perillä kaikista hallituksen asioista ja osaan viedä keskustelua eteenpäin. Minulla on kokemusta oikeastaan kaikesta muusta Opexin tarjoamasta toiminnasta sekä osaan kantaa vastuullisemmankin homman. Olen aiemmilla kausillani yrittänyt myös kehittää Opexin ja pestien toimintaa kestäväksi ja suunnitella ylivuotisesti. Uskon, että mun avulla Opex voi kehittyä entistäkin paremmaksi ainejärjestöksi meille kaikille.


Heipsan!

Olen Siiri Kuokkanen ja opiskelen toista vuotta OKL:ssä. Olen puhelias, aktiivinen ja viihdyn siellä missä tapahtuu. Mielenkiinnonkohteisiini esimerkiksi urheilu, ja tällä hetkellä harrastuksiini kuuluukin cheerleading. Nautin ajanviettämisestä ystävien kanssa, hyvistä keskusteluista ja hyvästä ruuasta valkkarin kera.

Olen toiminut aikaisemmin Opex ry:n hallituksessa tapahtumavastaavana, ja tämän vuoksi olen saanut olla mukana järjestämässä sekä suunnittelemassa yhtä sun toista tapahtumaa kuluneen hallituskauden aikana. Koen jäsenistön etujen ajamisen tärkeäksi, ja palo järjestötoimintaa kohtaan on edelleen kova, minkä vuoksi haen uudelleen hallitukseen.

Opex ry:n toiminnassa haluaisin kehittää muun muassa toiminnan ylivuotisuutta sekä haluaisin luoda toiminnasta vieläkin läpinäkyvämpää. Toiminnan kehittämistä jatkaisin myös mahdollisen pestini kehittämisen myötä. Ensisijaisesti minua kiinnostaisi sosiaalipoliittisen vastaavan tai varapuheenjohtajan pestit. Tärkeintä kuitenkin olisi yhdessä yhteisen hyvän tekeminen pestistä riippumatta.

Nähdään syyskokouksessa!:)


Eemil Mäkinen tässä! Olen Seinä-, Eura- ja Aurajokea nähnyt toisen vuosikurssin opettaja in the making. Demoryhmässäni roolejani ovat muumimamma, atk-jyrä ja polkupyörämekaanikko. Okl:n kautta elän unelmaani, tahdon lisää tätä kaikkea!
Olen kiinnostunut hakemaan Opexin hallitukseen, koska haluan vaikuttaa. Kokemuksen kerääminen motivoi minua yhtä lailla. Koen että kyvyilläni olisi käyttöä koko ainejärjestömme hyödyksi. Enkä tarkoita vain työmoraaliani tai määrätietoisuutta. Haluan vaikuttamisen kautta välittää aidosti ja saada aikaan asioita, joilla on oikeasti merkitystä.
Mielenkiinnon kohteisiin voisin luetella vaikka mitä moottoriurheilusta leipomiseen, mutta olennaisimpana tällä hetkellä minua kiinnostaa yhteiskunnalliset asiat ja vaikuttaminen. Toinen tärkeä asia on opiskelijakulttuuri moninaisuudessaan, aina kievin kanasta sitsipöydän hakkaamiseen
Mielestäni tarvitsen lisää kokemusta järjestötoiminnasta, siksi tämä hakemus on kirjoitettu! En kuitenkaan ole täysi untuvikko. Turun urheiluautoilijoissa olen rivijäsenyyden lisäksi ollut toimitsijana useissa pienoisautokisoissa, isoimpana tehtävänä sm-arvoisen kisan ajanottopäällikkönä.
Opexin toiminnassa haluan jatkaa kaikkea tälläkin hetkellä hyvää. Kehitysideoitakin löytyy. Esimerkiksi viestintää voisi selkeyttää ja sitsikulttuuria miettiä tietyiltä osin uusiksi. Pari tapahtumaideaakin minulla on mielessä. Kaiken kaikkiaan parhaat tapahtumat, elämykset ja opexonnellisuus rakentuvat pienien yksityiskohtien kautta. edellä mainitun eteen panokseni hallituksessa olisi pestini täyttäminen, ideoita esille tuoden ja oma roolini yhteisössä tietäen.
Pestitoiveeni ovat sihteeri/tapahtumavastaava/sopo/yhdenvertaisuusvastaava.
Suosittelijoitani ovat 2c:n sankarittaret ja sankarit ♥


Heippa!

Mä oon Laura Sysimetsä kolmannelta vuosikurssilta. Tällä kaudella olen toiminut hallituksessa sihteerinä & viestintävastaavana. Kulunut vuosi hallituksen jäsenenä oli antoisa ja opettavainen. Sen takia haluaisinkin vielä jatkaa seuraavalla kaudella Opexin hallituksessa. Koen, että minulla on vielä annettavaa Opexille, joten asetun ehdolle tulevaan hallitukseen. Tällöin voin olla osana varmistamassa toiminnan jatkuvuutta ja kehittymistä.

Minua kiinnostaisi eniten toimia talousvastaavana, sillä se on sopivassa suhteessa itsenäistä työskentelyä ja yhteistyötä muiden kanssa. Tykkään tarttua uusiin haasteisiin ja koen, että talousvastaava olisi pesti, joka tarjoaisi sopivasti mahdollisuuksia oppia uutta. Toki olen valmis työskentelemään myös muissa pesteissä.

Opex on kuluneena vuonna siirtynyt osittain sähköiseen lipunmyyntiin sekä ottanut käyttöön korttimaksupäätteen. Talousvastaavana voisin olla mukana jatkamassa niiden käyttöä ja löytämässä tasapainon kaikkien eri maksu- ja ilmoittautumistapojen välillä.

Nähdään syyskokouksessa!


Moikka pöllönpoikaset! Minä olen Suvi, 2015 OKL-taipaleensa aloittanut rempseä savolainen. Elämäni opexlaisena on ollut niin mukavaa, että aionkin nauttia siitä Edulla vielä parin vuoden ajan. Vuosien varrella Opexin parissa on tullut juhlittua ja laulettua ja koen, että nyt on minun aikani antaa tälle ainejärjestölle jotain takaisin.

Opintojen ulkopuolella minut löytää yleensä joko kotisohvalta tai metsästä samoilemasta. Välillä saatan yllättää itseni ja kaverini ja päädyn ilakoimaan opiskelijatapahtumiin heidän kanssaan. Hyvinvointini turvaamiseksi olen kuitenkin joutunut jättämään Opexin bileissä rälläämisen vähemmälle. Akateemisten vuosien (ja iän) karttuessa olenkin opetellut valikoimaan Opex-bilekalenterista kaikki tärkeimmät kekkerit, joihin me vanhatkin nahkat jaksetaan osallistua. Minut löytääkin vuosittain muun muassa seniilisitseiltä, OKLivestä, PJR:ltä, talvipäiviltä sekä vapputansseilta. Että ei tässä mitään muoreja vielä olla!

Haen Opexin hallitukseen, sillä haluan olla kehittämässä ainejärjestöämme entistä ehompaan suuntaan. Olen neljän jäsenvuoteni aikana nähnyt muutaman erilaisen hallituksen menevän ja tulevan. Jokaisella hallituksella on ollut omat haasteensa ja onnistumisensa, mutta yksi asia on kuitenkin pysynyt vuosien saatossa samanlaisena; Opexin jäsenistö. Oltuani osa jäsenistöä usean vuoden ajan, minulla on melkoisen hyvä käsitys siitä, miten hallitus voisi toimia "jäsenystävällisesti". Ainejärjestön hallitus toimii jäsenistöään varten ja haluankin olla hallituksessa jatkamassa jo hyvin alkanutta jäsenistön kuulemista. Virallista hallituskokemusta minulla ei ole vielä, mutta olen jeesannut hallitusta muun muassa toimimalla sitsimestarina ja päivittämällä fuksipassia.

Opexin pesteistä minua kiinnostavat eniten visuaalisen vastaavan pesti sekä tilavastaavan pesti. Visun hommiin olen päässyt jo hieman tutustumaan, sillä esimerkiksi tämän syksyn kalenterit ovat minun käsialaani. Olen myös opiskellut kuvallista viestintää, joten uskon osaamiseni olevan eduksi visuaalisen vastaavan tehtävissä. Uskon olevani visun vastuualueista hyvin perillä ja haluankin olla mukana toteuttamassa Opexin visuaalista ilmettä ensi hallituskaudella.

Tilavastaavan pestissä minua kiinnostaa erityisesti kahvimaksujen ja muiden Maunon käyttöön liittyvien toimintojen helpottaminen. Esimerkiksi nyt, kun Opex on saanut oman maksukorttipäätteen, olen pyöritellyt ideaa kahvin maksamisesta kortilla. Tämä on vielä hyvin ajatuksen tasolla, mutta ideoita Maunon kehittämiseksi riittää. Haaveenani onkin, että Maunosta tulisi kaikille opexlaisille kahvittelujen kotipesä, jossa kaikki kupit olisivat aina puhtaina, pannu kuumana ja kahvirahat kuuliaisesti maksettuna.

Opex on onnistunut viime vuosina hienosti uudistumaan ja kehittymään oikeaan suuntaan. Toivonkin, että pääsen hallitukseen mukaan varmistamaan, että toiminta pysyy myös jatkossa vähintään yhtä hyvänä ja pääsemme nauttimaan opexonnellisuudesta vielä runsain mitoin.

Nähdään syyskokouksessa!

PS. Katsokaa, miten onnellisilta ihmiset näyttää talvipäivillä. Oispa jo helmikuu!


YOU WANT ME!!

Moikka, olen Rosa toiselta vuosikurssilta. Alun perin Lohjalta kotoisin, pirtsakka tapaus. Olen aktiivinen ja tykkään kokeilla kaikenlaista uutta. Moni saattoikin nähdä minut viime vuonna I/O Speksin lavalla. Kansainväliset asiat kiinnostavat, välivuoteni vietinkin Meksikossa au pairina. Elämän aikana on tullut harrastettua kaikenlaista pianon soitosta laitesukellukseen.

Olen aina halunnut toimia yhteisen hyvän puolesta ja vaikuttaa asioihin, jotka koen tärkeiksi. Uskon, että minulla on paljon annettavaa Opex:in hallitukselle. Ahkeruus, sosiaalisuus sekä innostuminen uusista asioista ovat vahvuuksiani yhteisen hyvän tavoittelussa.

En ole ennen ollut yhdistystoiminnassa mukana. Tulevaisuudessa minulla on kiinnostusta lähteä mukaan koulutuksen suunnitteluun sekä järjestötoimintaan laajemmin. Olisin todella kiitollinen, jos pääsisin mukaan kokemaan ja oppimaan minkälaista on toimia hallituksessa.

Haluaisin panostaa yhteistyöhön yli tiedekuntarajojen. Kiinnostuksena olisi ylläpitää Opex:issa vallitsevaa yhteisöllisyyttä ja kaikki mukaan kutsuvaa ilmapiiriä. Mahdollisia pestitoiveita olisi liikuntavuoro - tai koulutuspoliittinenvastaava.

Terveisin,

Rosa Puusaari Haku Opexin hallitukseen kaudelle 2020

Hei sinä ainejärjestösi toiminnasta kiinnostunut opexlainen!

Vuosi 2019 on mennyt nopeasti ja pitänyt sisällään vaikka ja mitä - päällimmäisenä tästä vuodesta mieleen jäi ehkä kuitenkin Opexin vuosijuhlat. Nyt vuoden ja vuosikymmenen vaihtuessa vaihtuu myös Opexin hallitus.

Hallitus mahdollistaa Opexin monipuolisen toiminnan: on liikuntavuoroja, baaribileitä, edunvalvontaa, lautapeli-iltoja... Jotta järjestömme toiminta voi jatkua yhtä toimivana, tarvitsemme juuri SINUA!

HAE ROHKEASTI MUKAAN HALLITUKSEEN!

Uusi hallitus valitaan Opexin vuosikokouksessa (tunnetaan paremmin nimellä syyskokous), joka järjestetään 5.11. klo 17 alkaen Edu 2:ssa. Hakemuksesi hallitukseen pyrkimisestä voit lähettää 25.10. mennessä osoitteeseen seasalm@utu.fi. Toivomme sinun hakemuksessasi kertovan ainakin seuraavaa:

 1. Kuka olet?

 2. Miksi olet kiinnostunut hakemaan Opexin hallitukseen?

 3. Mitä ovat mielenkiinnonkohteesi?

 4. Onko sinulla mahdollisesti aiempaa yhdistystoimintakokemusta?

 5. Mihin asioihin haluaisit Opexin toiminnassa vaikuttaa/panostaa lisää?

 6. Mahdollisen pestitoiveesi

P.S. Kuva olis kiva ❤️

Kaikki hakemukset julkaistaan aiempien vuosien tapaan täällä Pöllön blogissa viikkoa ennen syyskokousta, eli 29.10.

Jos kirjallinen ulosantisi ei ole vahvuutesi tai epäröit hallitukseen hakemista viime metreille asti, voit asettua ehdolle vielä syyskokouksessa!

Tervetuloa vaikuttamaan Opexin tulevaisuuteen ja nauttimaan kokousherkuista Edu 2:seen 5.11. klo 17.

-Opexin hallitus 2019


Syyskokous lähestyy!

Elelemme jänniä aikoja Edulla! Opexin syyskokous lähestyy, mikä tietysti tarkoittaa myös uuden hallituksen valintaa. Kokous pidetään 5.11. klo 17 Edu2:ssa. Tapahtuma julkaistaan ensi viikolla, mutta voit nyt jo pistää kokouksen ylös kalenteriisi.

Hallitukseen haetaan jälleen uusia toimijoita. Myös hallitushaku julkaistaan ensi viikolla, mutta haluamme tehdä hallitukseen hakemisen teille helpommin lähestyttäväksi. Jos seuraat Pöllöä Instagramin puolella, niin oletkin ehkä jo törmännyt nykyisten hallitustoimijoiden pestiesittelyihin. Esittelyt ovat Instagramin puolella ehkä vähän eläväisempiä kuin nämä alla olevat tekstit, mutta tässä kuitenkin tiivistetysti kuvaukset tämän vuoden pesteistä.

Puheenjohtajisto

Puheenjohtaja on Opexin hallituksen jäsenistä ainoa, joka valitaan syyskokouksessa suoraan. Muuten kokouksessa valitaan jäsenet hallitukseen (max. paikkoja puheenjohtajan lisäksi 12) ja hallitus järjestäytyy puheenjohtajan johdolla myöhemmin keskenään. Yhdessä varapuheenjohtajan kanssa hoidamme yhdistyksen virallista pyöritystä: vastaamme yhteydenottoihin, vedämme hallituksen kokoukset, otamme kantaa, edustamme, lähetämme hakemuksia ja laadimme yhdessä hallituksen kanssa toiminnan kannalta oleellisia dokumentteja, kuten toimintasuunnitelman ja -kertomuksen. Ehkä tärkein puheenjohtajiston tehtävä on kuitenkin tsempata ja olla muun hallituksen tukena! Aiemmasta yhdistystoimintakokemuksesta ei näissä tehtävissä ole haittaa.

Talousvastaava

Talousvastaava huolehtii rahan liikkumisesta, eli laskujen maksusta, kuittien vastaanottamisesta ja maksuohjeiden tekemisestä. Kirjanpidon tekemiseen oon kalenteristani yleensä varannut intensiivipäivän kuun vaihduttua. Pestiin kuuluu myös budjetin laatiminen ja sen noudattamisesta huolehtiminen yhdessä hallituksen kanssa sekä käteisvarojen talletus pankkiin. Pesti ei vaadi aiempaa kokemusta, joskin tarkkuudesta ja Opexin toiminnan tuntemisesta on hyötyä.

Sihteeri & viestintävastaava

Sihteerin tehtävänä on kirjoittaa kokousten pöytäkirjat sekä ylläpitää pöytäkirja-arkistoa. Sihteeri myös vastaa jäsenrekisterin ylläpidosta. Viestintävastaava hoitaa Opexin virallisen tiedotuksen eli lähettää viikkomailit (Maanantaimaili & Perjantaipaketti). Pestiin kuuluu myös sähköpostilistojen (sijaisuuslista ja sähköpostilista) ylläpitäminen ja sähköposteihin vastaaminen. Pesti ei vaadi aiempaa kokemusta.

Tapahtumavastaavat

Tapahtumavastaavien tehtäviin kuuluu Opexin virkistystapahtumien sekä bileiden suunnittelu ja toteutus. Virkistystapahtumia ovat esimerkiksi sitsit, lähiöbussikierros tuttavallisemmin lähäri ja juomapeli-ilta. Bileitä ja virkistystapahtumia voidaan toteuttaa myös poikkitieteellisesti, jolloin suunnittelun yhteydessä pääsee tutustumaan muiden järjestöjen tapahtumavastaaviin. Tapahtumavastaavat voivat hyödyntää tapahtumissa aikaisempien vuosien tapahtumia ja ideoida myös uusia tapahtumia. Pesti on työläs, mutta antaa samalla mitalla takaisin itselle. Tapahtumien suunnittelussa vain oma luovuus on rajana, eikä pesti vaadi aiempaa kokemusta.

Hyvinvointi

Tänä vuonna hallituksessa yhdistettiin hyvinvointitiimiksi kaksi erillistä pestiä: sosiaalipoliittinen vastaava & liikuntavastaava. Sosiaalipoliittisen vastaavan pestiin kuuluu sosiaaliseen hyvinvointiin liittyvä toiminta, kun taas liikuntavastaava vastaa luonnollisesti liikunnallisista tapahtumista.

Käytännössä hyvinvointivastaavien tehtäviin kuuluu järjestää mm. liikuntavuoroja, lajikokeiluja ja vastaavat Campussportin turnauksiin osallistumisesta. Lajikokeiluina on ollut esim. avantouinti, sirkuskoulu, tankotanssi ja Bungee-training. Opex osallistuu Campussportin turnauksiin jäsenistön kiinnostuksen mukaan. Sopotapahtumia järjestetään 1-2 kertaa kuukaudessa. Tänä vuonna on järjestetty mm. OKLympialaiset, lautapeli-iltoja, verenluovutus ja CV-klinikka. Pestissä parasta on tutustuminen uusiin ihmisiin eri vuosikursseilla! Pesti ei vaadi aiempaa liikuntakokemusta.

Kopot

Kopojen eli koulutuspoliittisten vastaavien hommat on usein vähän huomaamattomampia. Meidän tehtävänä on seurata ja kehittää luokanopettajien opintoja ja muita meidän opiskelijoita koskevia laitoksen opintoasioita. Konkreettisesti se voi tarkoittaa esimerkiksi palautteiden keräämistä ja auttamista pienissä kursseihin liittyvissä ongelmissa. Kopon tehtäviin kuuluu myös olla yleisesti kuulolla siitä, mitä koulutuspoliittisella kentällä tapahtuu (esim. OPS-muutokset tai valtakunnalliset tempaukset SOOLin suunnalta). Tehtävästä on mahdollista muovata juuri sellainen kuin haluaa - voi olla isosti esillä kehittämässä tempauksia tai koulutuksia, tai voi vain seurailla, josko johonkin pitäisi reagoida.

Visuaalinen vastaava

Visuaalisen vastaava tehtäviin kuuluu tapahtumabannerien, julisteiden, haalarimerkkien, sekä muiden mahdollisten visuaalista silmää vaativien tuotosten toteutus ja tilaaminen. Projekteja ei ole pakko tehdä yksin, vaan mukaan voi pyytää myös muita tekemisestä innostuneita. Myös nettisivujen päivittäminen on osa visuvastaavan pestiä. Homma ei ole sidottu mihinkään tiettyyn paikkaan, vaan työtilana voi toimia oman kodin sohva, kahvila, puisto tai vaikka oma rakas Maunomme. Visuaalisena vastaavana pääset käyttämään omaa luovuutta ja kehittämään omaa osaamista. Tässä pestissä pääset luomaan Opexille ulkoisen ilmeen ja siten luomuksesi toimivat järjestömme kasvoina.Pöllön päivä tonttuna

Hmm, keskiviikkopäivä, eikä tänään ole Opexin bileitä. Mitähän sitä keksisi. Katsos, Maunoon saapuu tuttu pöllönpoikanen. Juttelemme niitä näitä, ja kysyn, mitä hän meinasi tehdä tällä viikolla. Kuulemma suunnitelmissa on pelata huomenna koripalloa ja tänään osallistua Saaran saippuailtaan. Uteliaisuuteni herää. Päätän lähteä mukaan.

Liihottelen paikalle. Perillä odotti hämärän ja ensilumen peittämä maatila. Miten talvinen tunnelma! Pimeyteen valaistu polku johtaa punaisen navetan ovelle, jonka takana odottaakin jo kiehuvat kattilat. Tervetulotoivotusten ja alkuohjeistuksen jälkeen pääsen päättämään saippualleni sopivan sekoituksen. Pääni menee oikein pyörälle valinnan mahdollisuuksista ja yhdistelmien loputtomuudesta, niitä on varmasti yhtä monta kuin pöllönpoikasilla lynisterin helmiä haalareissaan. On kahvia, sitruunaa ja jouluista praliinia. On punaista, keltaista ja vihreää. On kanelia, kookoshiutaleita ja ruusun terälehtiä.

Oih, nyt on minun vuoroni sekoittaa saippua! Pipetillä siis parikolme tippaa punaista väriainetta purkin pohjalle. Siihenhän sopisi hyvin karpalon tuoksu! Neljä tippaa sitä siis. Entä kirkasta vai valkoista saippuamassaa? Otetaan tällä kertaa kirkasta! Seuraavaksi sekoittelen puutikulla massan tasaisen väriseksi. Huh, viimein pääsin muottiin kaatoon asti! Mutta valitsisiko sitä piparkakku-ukon, kukan vai kenties leppäkertun? Hetkinen, eihän tuohon 100 % HAND MADE -muottiin mennytkään koko massa! Onneksi pöydällä on vielä pieniä sydämen ja kuusen ja - voi, pöllön(!) - muotoisia muotteja tyhjänä. Olipas jännittävää.

Ihanaa, tällä välin punainen joulujuomakin on lämmennyt! En olekaan vielä nauttinut tänä syksynä kuumasta glögistä. Hmm... Kuinkas monta saippuaa teinkään. Otan kolme paperipussia. Valitsen kauniin servetin, jonka laminoin nurjalta puolelta. Leikkaan servetistä kuvion irti ja liimaan sen paperipussin päälle. Jotain puuttuu. Tutkin leimasinvalikoimaa. Ah! Nyt on hyvä.

Taas jännittää. Onkohan saippuani jähmettynyt ja irtoaako silikonimuotista hyvin? Totuuden hetki. Jes! Eipä muuta kuin pari kuvaa someen, pala pakettiin ja juuttinarulla kiinni. Joulun ensimmäinen lahja paketoitu. Täydellistä.

Olipas ihana ilta. Sain nauttia jouluisista tunnelmista ja rentoutua loppuvuoden tohinoiden keskellä. Ja voi miten ylpeä voinkaan olla taitavista poikasistani! Uskomattomia ja luovia saippuoita ja paketteja.

Tonttuterveisin, Opex Pöllö


PS. Tietääkö kukaan, mitenkä kauan kestää siipisulkiin roiskuneella keltaisella värillä kulua pois?


Opexin hallitus vuodelle 2019


Opex ry:n puheenjohtajaksi kaudelle 2019 on valittu Silja Salminen!


Hallituksen jäseniksi valittiin Milla Malin, Tomas Armanto, Saara Marttila, Laura Sysimetsä, Mari Birgit, Rosa Kettunen, Riku Ranta, Samuli Laine, Lorenz Moulder, Siiri Kuokkanen ja Essi Kattainen!

Pöllö onnittelee uutta hallitusta ja toivottaa onnea ja menestystä uuteen kauteen!


Ehdokkaat hallitukseen 2019

Moikka! Olen Tomas kolmannelta vuosikurssilta. Alun perin olen kotoisin Paimiosta mutta jo tovin Turussa asuneena voin kenties kutsua itseäni jo turkulaiseksi. Lukiosta valmistuttuani päädyin parin vaiheen ja ulkomailla pyörähtämisenkin kautta tänne luokanopettajankoulutukseen. Hyvin pian opiskelut aloitettuani tajusin, kuinka tiivis opiskelijayhteisö OKL:ssa on ja kuinka hienoa ja merkityksellistä työtä ainejärjestössä tehdään. Jo silloin minulla heräsi kiinnostus olla itse toiminnassa mukana, olla itse vaikuttamassa ja ylläpitämässä opiskelijakulttuuria - ja tässä sitä nyt ollaan, rakkaan ainejärjestömme puheenjohtajaksi hakemassa!

Muutama sana vielä itseni esittelemiseksi: olen melko rauhallinen, ystävällinen ja mukava tyyppi ja osaan sopeutua hyvin ja tulla toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. Tarvittaessa osaan ottaa myös tilaa haltuun ja olla esillä mutta mikään supersosiaalinen tai puhelias en ole. Opiskelujen ohella harrastan mm. teatteria ja tykkään rämpytellä kitaraa, laittaa ruokaa ja leipoa sekä lukea. Innostun helposti monesta mutta harvemmin (valitettavasti) minulla on aikaa toteuttaa tai kokeilla mitään uusia hauskoja asioita. Ehkä tämä piirteeni näkyy ennemminkin avoimuutena kaikkia hienoja ideoita kohtaan ja siinä, että olen helposti tyytyväinen vähempäänkin.

Aiemmin mainitsemani kiinnostuksen heräämisen ja tämän hetken väliin mahtuu onneksi paljon kaikenlaista kuten vuosi hallituksessa tapahtumavastaavan ja SOOL-vastaavan pestissä. Kiinnostukseni on siis saanut hyvin aikaa kypsyä ja kehittyä. Olen tietenkin saanut myös runsaasti tärkeitä kokemuksia, oppinut hallitustoiminnasta sekä kartuttanut rohkeutta. Joten nyt koen olevani valmis tähän: haen Opex ry:n hallituksen 2019 puheenjohtajaksi.

Ai hä? Vasta yksi vuosi hallituksessa takana ja haen jo pj:ksi? Niin, saatan vaikuttaa liian kokemattomalta puheenjohtajan hommaan mutta uskon, että minulta löytyy tarvittavat tiedot ja taidot pestin hoitamiseen ja valmiudet oppia ja kehittää toimintaani puheenjohtajana. Eihän kukaan ole täysin oppinut ja valmis puheenjohtaja hakiessaan. Kokemuksen ohella hakiessa tärkeää on myös aito kiinnostus ja halu puheenjohtajan työhön ja käsitys siitä, mitä se oikeasti on. Lisäksi näen, että puheenjohtajan työssä tärkeää on koulutuspoliittisen herkkyyden rinnalla taata hallituksen keskinäinen sujuva toiminta ja koordinoida sitä, pysyä kärryillä meihin vaikuttavista ympärillä tapahtuvista asioista oli se sitten jäsenistön, laitoksen, yliopiston taikka valtakunnallisella tasolla ja tietenkin pitää huolta toiminnan laillisuudesta. Näihin kaikkiin uskon kyllä pystyväni.

Vuosi tapahtumavastaavana opetti minulle hallituksessa toimimisen lisäksi organisointi-, suunnittelu- ja yhteistyötaitoja ja paineensietokykyä. Omaa taitamattomuuttaan ja epävarmuuttaan oppi myös kestämään ja hyväksymään uudella tavalla. Näistä erityisesti organisointi- ja yhteistyötaidot kuuluvat puheenjohtajan hyödyllisiin taitoihin. SOOL-vastaavana puolestaan opin tuntemaan SOOLia järjestönä ja kasvatuksen ja opetuksen kenttää valtakunnallisesti, mikä on myös tärkeä etu puheenjohtajana.

Mielestäni omat vahvuuteni puheenjohtajana keskittyvätkin juuri yhteistyötaitoihin: on hyvin tärkeää pystyä edistämään toimivaa, ketterää ja innostavaa toimintakulttuuria ja yhteistyötä hallituksen kesken sekä ulkopuolisten toimijoiden kanssa, muun muassa laitoksen henkilökunnan, TYY:n, SOOLin ja muiden ainejärjestöjen kanssa. Hallitukselle on luotava sen jäsenille sopivat toimintatavat, on osattava rohkaista heitä ja antaa heille palautetta. Osaan kuunnella muiden mielipiteitä ja ajatuksia, perustella omiani ja yhdistellä niitä sopivaksi kompromissiksi. Hallitus on siis kuin joukkue, jonka on puhallettava yhteen hiileen, ja uskon voivani edistää sitä.

Edunvalvonta kuuluu oleellisesti perustoimintaamme, joten sitä ei sovi unohtaa. Minusta tuntuu, ettei kuluvalla kaudella tullut esiin suuria ongelmia koulutuspolitiikassa, mikä on ihan positiivinen asia. Edunvalvontaa ei saa kuitenkaan unohtaa tai jäädä tyytyväisenä pyörittelemään peukaloita, kun on hyvä tilanne. Edelleen pitää olla korva tarkkana ja etsiä mahdollisia koulutuksessamme kehitettäviä kohtia. Tässä puheenjohtaja ei voi tietenkään toimia yksin, mutta on tärkeässä roolissa siinä, kuinka koulutuspoliittinen toiminta näkyy jäsenistölle ja tiedekunnalle.Viime vuodet ovat myös olleet Opexin toiminnassa melko muutosjohtoisia. Onkin ehdottoman tärkeää ja hyvä, että toimintaa tarkastellaan kriittisesti ja kehitetään. Mutta koska muutosta on tehty niin vauhdilla ja isoinkin askelin, on hyvä varmaan myös välillä rauhoittaa tilannetta ja katsoa, kuinka tehdyt muutokset asettuvat. Siksi minulla hakiessani ei ole suurta muutosteesiä Opexille. Ajatuksenani on seurata, miten muutokset toimivat ja hioa niitä tarvittaessa. Toki olen edelleen valmis tekemään uusia muutoksia ja pysyn valppaana ja reagoin mahdollisiin tilanteisiin, mikäli muutosta toiminnassamme tarvitaan tai hyviä ideoita jäseniltä tulee. On kuitenkin muutama pienempi seikka, joita haluaisin kehittää: toiminnan avoimuutta ja suuntaamista myös kansainvälisille opiskelijoille sekä hallituksen rakenteen ja toiminnan tehostamista. Jälkimmäiseen minulla ei vielä varsinaisesti ole mitään konkreettista ehdotusta, koska kehittäminen tapahtuisi vahvasti uuden hallituksen kanssa ja heidän ehdoilla. Mielestäni pestijakoja voisi kuitenkin tasoittaa ja tiimityöskentelyä laajentaa. Ensimmäiseen seikkaan on yksinkertaisiakin lähestymistapoja mutta on huomioitava, että toiminnan näkyvyyden laajentaminen "uudelle yleisölle" on pitkäjänteistä työtä eikä tapahdu hetkessä, vaikka ratkaisu olisikin helposti käyttöönotettava.

Haen siis Opexin hallituksen puheenjohtajaksi, koska haluan osaltani taata toiminnan jatkuvuuden ja laadukkuuden. Puheenjohtajana olisin helposti lähestyttävä, avarakatseinen ja hyvä ryhmänvetäjä hallitukselle. Toivottavasti tulevasta hallituksesta ja heidän kaudestaan tulee vähintään yhtä onnistunut kuin edellisetkin!Vakuutuitpa sopivuudestani puheenjohtajaksi tai et, tule syyskokoukseen vaikuttamaan antamalla äänesi!

Tomas Armanto


Moikka! Olen Silja Salminen, 23-vuotias neljännen vuosikurssin opiskelija ja hakemassa nyt toiselle hallituskaudelle. Ensimmäisen hallitusvuoteni toimin yhtenä Opexin tapahtumavastaavista, ja nyt syksyn aikana ajatus puheenjohtajan tehtävään hakemisesta on kypsynyt niinkin pitkälle, että löydän itseni hakemasta kyseiseen tehtävään.

Päätös puheenjohtajakisaan lähdöstä ei suinkaan ollut helppo. Tiedostan olevani vielä noviisi monissa yliopiston toimintaan liittyvissä asioissa, mutta tunnistan itsessäni myös useita vahvuuksia, joista olisi varmasti hyötyä luotsatessa Opexin toimintaa yhdessä muun hallituksen kanssa. Suurimpana vahvuutenani näen helposti lähestyttävyyden ja kyvyn keskustella päätöksistä yhdessä muiden kanssa. Uskon yhdessä tekemiseen, joten puheenjohtajana olisin keskusteleva ja kuunteleva. Hallituksessa mukana ollessa olen havainnut nämä taidot elintärkeiksi. Puheenjohtajana ei ole mahdollista hoitaa kaikkia asioita yksin, vaan delegointi ja neuvottelu päätöksistä muiden kanssa nousevat tärkeään asemaan. Toivoisinkin, että jäsenistön lisäksi myös muu hallitus voisi tulla nykäisemään minua aina hihasta silloin, kun jokin asia askarruttaa tai jonkin asian kanssa tarvitaan apua. Vaikken varmasti osaa jokaista asiaa ratkaista itse, tiedän voivani ratkaista eteen tulevia haasteita yhdessä muiden kanssa. Sosiaalisten taitojeni lisäksi minut tunnetaan tunnollisena, oikeudenmukaisena ja ahkerana ihmisenä ja opiskelijana. Hoidan asiani täsmällisesti, joten uskon myös Opexin asioiden olevan hyvissä käsissä, jos minut puheenjohtajan tehtävään valitaan.

Yksi selvä vahvuuteni on myös se, että olen jo neljättä vuotta Opexin jäsen. Olen päässyt sekä rivijäsenen että hallituslaisen näkökulmasta seuraamaan toiminnan kehittymistä usean vuoden ajan ja onkin ollut ilo huomata, että Opex on ainejärjestönä mennyt jatkuvasti eteenpäin - ja vieläpä hyvään suuntaan! Yliopistovuosien myötä luokanopettajaopinnot ovat tulleet minulle tutuksi niin monialaisten opintojen kuin sivuaine- ja syventävien opintojen osalta. Näin maisterivaiheen opiskelijana haluaisin toimia myös osaltani vanhempien vuosikurssien äänitorvena ja pitää huolta siitä, että opiskelujen edetessä Opex säilyy edelleen kiinnostavana ja vetovoimaisena opiskelijoiden silmissä.

Minulla on myös usean vuoden kokemus yhdistystoiminnasta muiden yhdistysten hallituksissa, muun muassa sihteerin tehtävissä. Tästä kokemuksesta olisi varmasti hyötyä Opexin hallitusta johtaessa. Olenkin tämän hallitusvuoden aikana saanut kiitosta asioiden positiivisesta kyseenalaistamisesta. Opexissa monet asiat on tehty onnistuneesti tietyllä tavalla, mutta joskus on hyvä tuoda myös uusia ajatuksia mukaan keskusteluun. Vaikka olen tässäkin tekstissä korostanut kykyäni keskustella asioista muiden kanssa ja pohtia asioita yhdessä, on minulla usein oma mielipiteeni asioihin ja uskallan myös kertoa sen. Olen kiinnostunut enkä halua antaa päätösten syntyä ilman hyviä perusteluja. Joskus on myös kyettävä tiukkoihin päätöksiin, ja niihinkin uskon itseltäni löytyvän tarvittavaa kanttia.

Opexilla on tällä hetkellä asiat hyvin. Suunnitelmallinen kehitystyö ja motivoituneet hallitukset ovat vieneet Opexia hyvään suuntaan jo useamman vuoden ajan, mutta toki kehitettävää on aina. Jo useamman vuoden ajan on ollut keskustelua siitä, että jäsenistö tulisi saada entistä paremmin mukaan sekä päätöksentekoon että konkreettisiin, jäsenistön eteen tehtäviin toimiin. Jos tulisin valituksi puheenjohtajaksi, haluaisin herätellä tulevana vuonna jälleen toimikuntatoimintaa esimerkiksi erilaisten tapahtumien järjestämistä varten. Vuosijuhlatoimikunta on tällä hetkellä hyvä esimerkki siitä, miten opiskelijat yli vuosikurssirajojen tekevät mahtavaa työtä Opexin yhteiseksi hyväksi. Opexlaiset ovat äärettömän taitavaa väkeä, joten olisi mahtavaa nähdä entistä useamman kädenjälkeä toiminnassamme.

Lopulta päätökseni hakea Opexin puheenjohtajaksi ratkaisi se, että tiesin katuvani myöhemmin, jos jättäisin tämän kortin katsomatta. Opin ensimmäisestä hallitusvuodestani todella paljon, mutta paljon jäi myös oppimatta ja paljon intoa käyttämättä. Opexista ja opexlaisista on tullut itselleni vuosien mittaan hyvin rakkaita ja ympäristönä ainejärjestömme luo mielestäni loistavat mahdollisuudet itsensä kehittämiselle onnistumisten ja satunnaisten epäonnistumisen kautta. Olen opintojen edetessä tajunnut, että omat vuoteni yliopistolla olisivat olleet hyvin erilaiset ilman Opexia. Toivon jokaisen Opexin jäsenen, pienimmästä pöllönpoikasesta aina isoimpaan ja viisaimpaan pöllömuoriin tai -vaariin, voivan myös tulevaisuudessa nauttia ainejärjestöstämme kuten minä olen saanut siitä nauttia!

Ja nyt sinä joka luet tätä, tule ihmeessä syyskokoukseen! Se on todella helppo tapa vaikuttaa siihen, mitä ympärilläsi yliopistolla tapahtuu. Ja jos vaikuttaminen ei kiinnosta, niin tule kuulemaan siitä, mitä on suunnitteilla. Ja jos ei silläkään niin väliä, niin tule ainakin herkuttelemaan yhdessä muiden opexlaisten kanssa!


Heissan!

Olen Milla Malin, tuttavallisemmin Miltsinä Edun käytävillä tunnettu. Opiskelen toisella vuosikurssilla ja opiskeluaikani on kehittänyt minulle vakavan riippuvuuden Tupla-patukoihin ja kahviin. Vapaa-aikani vietän milloin minkäkin projektin parissa, nytkin valmistelen konserttia ja joulun jälkeen alkaa ensi kesän musiikkiteatteriesityksen valmistelu. Teatterin ja musiikin lisäksi tykkään tehdä asioita yhdessä, on se sitten kavereiden kanssa hengailua tai vaikuttamistyötä. Siksi kai olen viihtynyt Opexin hallituksessakin niin hyvin, sillä luovaa toimintaa ja yhdessä tekemistä tämä on, jos mikä!

Vuosi Opexin sihteerinä on ollut antoisa. Hallituksemme yhteisiä tavoitteita oli mm. kehittää toimintaa entistä läpinäkyvämmäksi ja panostaa tiedotukseen. Mielestäni olemme onnistuneet näissä tavoitteissa hyvin, ja toimintamme on kehittynyt monelta osin. Mielestäni kuitenkin on vielä asioita, joissa voisimme olla vieläkin parempia. Toimeen tarttuvana tyyppinä en aio jättää näitä asioita vain maininnaksi vuoden 2018 hallituksen testamenttiin, vaan asetun ehdolle vuoden 2019 puheenjohtajaksi.

Miksi sitten juuri pj:ksi?

Koen, että puheenjohtajan paikalta voisin parhaiten edistää tarvittavia muutoksia Opexissa. Esimerkiksi hallituksemme nykyinen koko (12 + pj) on mielestäni hyvä, mutta tulevaisuudessa työnjakoa pitäisi uudistaa, jotta hallitustyö ei kävisi liian raskaaksi yksittäisille toimijoille. Lisäksi uskon, että muuttamalla hallituksemme rakennetta pystymme vastaamaan paremmin jäsenistöltä tuleviin palautteisiin. Tekemällä hallitustyötä vielä enemmän tiimeinä kuin yksittäisinä toimijoina, saamme paremmin vastattua kasvavan toimintamme tuomiin haasteisiin. (Tämähän on siis vain positiivinen ongelma, että toiminta kasvaa 😉)

Vastaan mielelläni kysymyksiin ajatuksistani hallituksen työnjakoa kohtaan ja kerron ehdotuksistani lisää syyskokouksessa. Haluan kuitenkin korostaa, että en aio tarjota mitään pakollista muottia, johon uuden hallituksen on lähdettävä mukaan. Hallituksen järjestäytymisestä ja tiimien muodostamisesta keskustellaan tietysti yhdessä. Suunnataan kuitenkin katse eteenpäin!

Puheenjohtajana en haluaisi tuoda pelkästään muutoksia Opexiin. Meillä on hyviä tapahtumia ja toimintamalleja, joista kannattaa pitää kiinni. Opexonnellisuutta ei kuitenkaan voi koskaan olla liikaa, ja haluankin tehdä töitä sen eteen, että yhteishenkemme on muutakin kuin sanahelinää. Haluan, että jokainen opexlainen voi tuntea ylpeyttä kuuluessaan Opexiin, sekä että jokainen meistä tietää, miten voi vaikuttaa ja osallistua järjestömme toimintaan. Tuokoon siis vuosi 2019 tuo tullessaan yhä osallistavampaa ja jäsenistömme näköistä toimintaa.

Nähdään syyskokouksessa!
Miltsi


Terve! Oon Saara, 23-vuotias 3. vuosikurssin opiskelija ja Opexin tämän hetkinen sosiaalipoliittinen vastaava. Olen luonteeltani rauhallinen, mutta varsin helposti innostuva. Vapaa-ajalla tykkään muun muassa lukemisesta ja käsitöistä. Tosin minulla ei liikaa ole vapaa-aikaa, sillä usein suuren lohkon siitä haukkaavat kaikennäköiset projektit ja monessa mukana oleminen. Opexin toiminnassa olen ollut hallituksen lisäksi mukana tuutorina, erinäisissä toimikunnissa sekä tietenkin aktiivisena tapahtumiin osallistujana. Olenpa pyörähtänyt I/O-Speksin puolellakin parissa taustatiimissä.

Olen ollut Opexin hallituksen jäsen ja sopo nyt lähes vuoden. Tämä vuosi onkin opettanut minulle paljon mm. Opexin kokoisen järjestön pyörimisestä. Ensisijaisesti olen kiinnostunut talousvastaavan pestistä, sillä kaipaan tällä hetkellä sopoilusta eri tavalla vaativaa ja opettavaa hommaa. Keväällä viime kauden toimintaa tarkastaessani kiinnostuin Opexin tästä puolesta. Alkuseikkailun paikkaa taas kilpailuttaessani ja seikkailun budjettia laskiessani kiinnostuin tästä vielä pestimielessäkin. Uskon, että olisin siinä myös hyvä, sillä olen yleensä erittäin pikkutarkka ja kärsivällinen työskentelijä. Toisaalta myös jatkaminen sopona, työelämä- tai kulttuurivastaavana kiinnostaa, sillä varastoon jäi vielä ideoita, ja tuntuu, että toisella kaudella voisin toteuttaa pestiä aiempaa paremmin. Kiinnostusta on myös sihteerin ja varapuheenjohtajan hommiin, joissa saa olla koko ajan selvillä toiminnan kaikista aspekteista, pysyä mukana monessa ja tehdä yhteistyötä koko muun hallituksen kanssa.

Tälläkin hallituskaudella Opex, sen toiminta ja hallitustoiminta on kehittynyt ja paljon loistavia asioita on saatu aikaiseksi. Haluan olla mukana varmistamassa, että Opex myös jatkaa toimintaansa monipuolisena ja hyvinvoivana järjestönä!


Hei Opex!

Olen Samuli Laine ja ajattelin hakea hallitukseen tänä vuonna! Olen alun perin Vihdistä, joka on pikkukunta Lohjan vieressä, mutta olen onnekseni asunut Turussa jo 3 vuotta. Pyörähdin Turun Ammattikorkeakoulussa pari vuotta ennen kuin löysin reitin Opexin mahtavaan porukkaan.

Vaikka olenkin ensimmäisen vuosikurssin opiskelija, olen kerennyt tutustumaan jo useisiin upeisiin ihmisiin. Haluan jatkaa aktiivisuuttani Opexissa ja tutustua vielä niihinkin, joille en ole vielä kerennyt puhumaan. Olen kokenut tämän syksyn mahtavaksi ja ollut todella tyytyväinen siihen, miten ainejärjestössämme asiat hoituvat. Haluaisin olla osana hallitusta ja olla osaltani varmistamassa, että asiat myös tulevaisuudessa hoituvat hyvin ja kaikilla on hyvä olla. Haluaisin myös olla tarjoamassa yhtä hyvää fuksivuotta fukseille, jotka ensi vuonna astelevat oppilaitokseemme.

Erityisesti haluaisin joko koulutuspolitiikka- tai sosiaalipolitiikkavastaavaksi, sillä koen näiden pestien hyödyntävän parhaiten omia taitojani. Olen aikaisemmin ollut pienissä vastuutehtävissä, mutta suurimmaksi vahvuudekseni koen kokemuksen sijaan motivaationi ja ryhmätyötaitoni. Autan mielelläni muita ja uskon, että hallitustoiminta sopisi minulle hyvin.

Nähdään syyskokouksessa!


Moro! Olen Lorenz Moulder, 20-vuotias ensimmäisen vuosikurssin opiskelija. Vapaa-ajallani olen kovan tason penkkiurheilija, erityisesti futis on lähellä sydäntäni, ja kai mä jotain itekki urheilen. Turus mä ole nuoruuteni viettäny ja tänne mä jään!

Eniten minua kiinnostaa kopon ja tapahtumavastaavan hommat, koska olen kuullut niin paljon hyvää hallituksen toiminnasta ja siihen osallistumisesta. Ja koska tykkään juoda. Kokemusta kopona olemisesta minulla ei ole, mutta olen järjestänyt lukuisia kotibileitä, joihin virkavalta ei ole toistaiseksi joutunut puuttumaan. Opex on antanut näiden parin kuukauden aikana minulle jo niin paljon, niin eiköhän ole minun vuoroni antaa jotain takaisin.


Moikkelis moi! Olen Siiri Kuokkanen ja ensimmäisen vuosikurssin opiskelija. Olen aktiivinen, puhelias ja viihdyn siellä missä tapahtuu. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että olen mukana I/O- speksin taustatiimissä. Minulta löytyy kokemusta ryhmässä toimimisesta harrastus -ja valmennustaustan kautta. Toiminnassani pyrin aina ottamaan muut huomioon sekä sitoutumaan ja antamaan panokseni siihen, mihin ryhdyn.

Fuksisyksy on ollut vauhdikas, ja erilaisissa tapahtumissa onkin tultu juostua syksyn ajan. Kaikki Opexin järjestämät tapahtumat ovat jättäneet hyvän fiiliksen ja yhteisöllisyyden tunteen, kuten esimerkiksi vabu ei lobu -bileet, lähärikierros ja lautapeli-ilta. Tapahtumien hyvä henki, hauskuus ja monipuolisuus onkin herättänyt kiinnostuksen Opexin toimintaa kohtaan. Tästä innostuneena olenkin päättänyt hakea hallitukseen. Minusta olisi mahtavaa päästä itse järjestämään tai ideoimaan mieleenpainuvia tapahtumia kanssa opiskelijoille. Minua kiinnostaisikin tapahtumavastaavan ja sopon hommat, mutta ennen kaikkea olisi hienoa päästä mukaan hallitukseen ajamaan Opexin jäsenten etuja pestistä huolimatta.


Sinä vuoden 2019 Opexin hallitukseen? 

Heräsikö järjestöaktiivin palava liekki sisältäsi? Haluatko tosiaan vaikuttaa ja tehdä työtä järjestösi eteen? Haluatko nauttia vuoden ajan liki rajattomista kokouspullista? Haluatko kokea Pöllön sulkien hellän kosketuksen aivan oikeasti?

HAE ROHKEASTI HALLITUKSEEN!

Opexin vuosikokous, tutummalla nimellä Syyskokous järjestetään 7.11. Edu 2:ssa. Voit lähettää itsestäsi hallitushakemuksen 30.10. mennessä osoitteeseen jiklau@utu.fi. Hallitushakemuksessa voit kertoa itsestäsi, mielenkiinnonkohteistasi, mahdollisesta pestitoiveestasi sekä kokemuksestasi tekstin muodossa. Esittelytekstit julkaistaan viikkoa ennen kokousta eli 31.10. Pöllön blogissa.

Eikä siinä vielä kaikki! Jos tuntuu, että deadlinestressi vie luovuuden kirjoittajanlahjoistasi, voit asettua ehdolle myös paikan päällä Syyskokouksessa!

Tervetuloa vaikuttamaan tulevaan hallitukseen sekä nauttimaan kokouseväistä EDU2:seen 7.11. klo 17.00.

Aurinkoisin syysterveisin,
Opexin hallitus 2018


Puheenjohtajisto

Hallituksen pestiesittelyt 2018

Vuoden lopussa on hyvä miettiä, mitä alussa oli ja miten tänne on oikein päästy.

Puheenjohtajiston tärkeimpänä tehtävänä on johtaa Opexin työskentelyä ja toimintaa. Huolehdimme siis yhdessä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kanssa siitä, että kaikki toimintavuoden asiat käsitellään ajallaan. Varapuheenjohtaja toimii oikeutetusti puheenjohtajan oikeana kätenä silloin kun tuntuu, että hommat kasautuvat ja yhteistyö puheenjohtajiston välillä on muutenkin tiivistä.

Tärkeimpiin tehtäviimme kuuluu laatia vuoden toimintasuunnitelma yhteistyössä hallituksen kanssa. Osallistumme ja vaikutamme edunvalvonnassa, edustamme järjestöä erimerkiksi muiden ainejärjestöjen vuosijuhlilla, teemme yhteistyötä, laadimme hakemuksia, vastailemme yhteydenottoihin ja sähköposteihin sekä huolehdimme niin hallituksen kokousten vetämisestä, hallinnollisista töistä kuin hallituksen sisäisestä työskentelystä sekä yhteydenpidosta. Ennen kaikkea puheenjohtajiston tehtäviin kuuluu Opexin sääntöjen seuraaminen ja noudattaminen sekä lisäksi koko järjestön arvojen pohtiminen: Millaiset tavoitteet, arvot ja päämäärät suuntaavat toimintaamme? Millä tavalla edustamme ulospäin? Millä tavalla luomme yhteistyötä? Miten ja mihin suuntaan kehitämme toimintaamme?

Puheenjohtajiston tehtävänä on innostaa ja kannustaa, tukea ja tsempata silloin, kun työ tuntuu raskaalta, tehdä haastaviakin päätöksia, kun niiden aika on. Hallitustoiminta on ennen kaikkea täynnä hienoja ja palkitsevia hetkiä, joita on hienoa muistella vielä monien vuosien jälkeenkin. Joskus se on myös heikkojen hetkien ja kiperien kysymysten selvittelyä. Onneksi kukaan ei kuitenkaan jää yksin.

Olemme molemmat toimineet hallituksessa erinäisissä pesteissä jo useamman kauden ja tämä, jos mikä, on todiste siitä, että hallitustoiminta on ihanaa! Hallituksessa pääset vaikuttamaan ja päättämään Opexin asioista. Lisäksi voimme vaikka vannoa, että hallituksessa toimimisessa oppii itsestäänkin vaikka mitä uutta!

Lopuksi, onnistuneen vuoden päätteeksi voit löytää Edun neljännestä kerroksesta timantiksi hioutuneen työskentelytiimin. Juuri sellaisen, jonka kanssa tekisit yhdessä Opexia vielä jatkossakin. Ennen vuoden päättymistä onkin painettu paljon duunia sen eteen, että meillä kaikilla olisi edunvalvontaa, mielekkäitä, monipuolisia ja näkyviä tapahtumia, hyvinvointia, yhteistyötä sekä hyvinvoiva yhteisö. Sitä työtä jatkaa hetken kuluttua aivan upouusi yhdistelmä tekijöitä ja uusia innokkaita hallituslaisia.

Yksi vuosi on harmittavan lyhyt aika ja hallitusvuosi hujahtaa kuin siivillä. Syyskokouskin koputtelee jo oven takana, toivottavasti sinäkin! Uskalla hypätä ennakkoluulottomasti uuteen ja tuntemattomaan; Opex Pöllö vie varmasti sydämesi!

Suurella sydämellä ja rakkaudella toivottaen
Iitu ja Emma


Viestintä

Hallituksen pestiesittelyt 2018

Sihteeri, viestintä- ja tiedotusvastaava. Siinäpä sitä vasta tittelirimpsu. Kuinkahan sellaisessa pestissä kuuluisi edes sähköpostit allekirjoittaa? "Sihteeri" ei kerro toimenkuvastani kaikkea, mutta joskus "viestintä- ja tiedotusvastaava" tuntuu turhalta informaatiolta.

Tällaisia asioita olen pohtinut pitkin hallitusvuotta, mutta ehkäpä nyt syyspuolikkaalla roolini on iskostunut selkärankaani niin, että tällaiset aatokset ovat jääneet taa. Viimeisimmässä SOOLin koulutusviikonlopussa huomasin esitteleväni itseni useasti tyyliin "olen hallituksen sihteeri, mutta teen myös meidän viestintää ja vastaan tiedotusasioista."

Ilmeisin tehtäväni sihteerinä on pitää huolta kokousasiakirjoistamme. Tämä tarkoittaa esityslistojen luomista, pöytäkirjan kirjoittamista kokouksissa, pöytäkirjojen jakamista jäsenistölle ja arkistoimista tulosteina kansioon. Sen lisäksi vastaan jäsenasioistamme, eli esimerkiksi jäsenlistan ylläpitämisestä ja sähköpostilistojen moderoinnista.

Jäsenistölle näkyvin työtehtäväni on varmasti Maanantaimaili ja Perjantaipaketti, joiden myötä tavoitteenani ja tehtävänäni on pitää jäsenistöämme ajan tasalla uusista tapahtumista yms. Viikkomailit ovat myös se osa-alue, jossa pestissäni pääsee leikkimään omalla luovuudellaan esimerkiksi mailien muotoilun tai aforismikokoelmien myötä ;)

"Viestintä- ja tiedotusvastaava" tarkoittaa vastuualueenani viestintää jäsenistöllemme, sekä Opexista ulospäin esim. toisiin ainejärjestöihin.
Lisäksi tänä vuonna olen halunnut tuoda hallituksen toimintaan omaa viestinnällistä osaamistani ja uusia työkaluja esim. viestintäsuunnitelman myötä, ja uskon, että sen avulla olemme saaneet parannettua ainakin Opexin sisäistä viestintää. Viestinnällisenä vastaavana en niinkään tuota sisältöä esimerkiksi Pöllön somekanaviin, mutta olen muiden apuna sen suunnittelussa.

Itselleni sihteerin/viestintä- ja tiedotusvastaavan pesti on ollut todella mieluisa. Parasta pestissäni on ollut se, kuinka sopivassa suhteessa siinä on vakavaa työtä ja luovaa hulluttelua. Järjestön asiakirjat yms. tulee toki hoitaa säntillisesti, mutta someviestinnässä voi joskus touhuta kieli poskella - sopivan vaihtelevaa siis!

Toivon, että seuraajakseni hakee joku, jolla on kiinnostusta Opexin toimintaa ja sen kehittämistä kohtaan. Muita vaatimuksia ei ole tarpeen asettaa, sillä tässäkin pestissä tarvittavat taidot oppii kyllä perehdytyksessä, ja työ itsessään opettaa :) Ja jos tämä teksti ei tyydyttänyt tiedonnälkääsi sihteerin/tiedotus- ja viestintävastaavan pestistä, kysy rohkeasti suoraan minulta. Löydyn aika helposti Maunosta tai Facebookista.

Olipa mielestäsi kiinnostavin pesti mikä tahansa, suosittelen kokeilemaan hallitustoimintaa - se ei vaadi supervoimia, mutta parhaassa tapauksessa antaa sellaisia.

Nähdään syyskokouksessa,
Miltsi <3

Talousvastaava

Hallituksen pestiesittelyt 2018

Laskuja, tilisiirtoja, kirjanpitoa ja taloudellista ennakointia... Kohta on takana mielenkiintoinen, opettavainen ja vastuullinen vuosi talousvastaavana. Olen Serita, Opexin talousvastaava. Opex ry:n taloutta hoitaa talousvastaava yhdessä koko hallituksen kanssa.

Kuten jo arvatakin saattaa; talousvastaavan pestin tehtävät pyörivät lähes täysin Opexin rahojen ympärillä.

Ensimmäisenä pestin tehtävänä tulee mieleen käytännön pankkiasiasioiden hoitaminen, kuten esimerkiksi laskujen maksaminen ja tilisiirrot. Opexin toiminta on viime vuosina kasvanut hurjasti, joten laskua pukkaa lähes joka tuutista. Muiden järjestöjen laskuttaminen esimerkiksi pikkujouluristeilyyn liittyen ja maksuohjeiden laadinta pöllönpoikasille tapahtumia varten on myös osa työnkuvaani.

Toinen tärkeistä työtehtävistä on kirjanpidon tekeminen kuukausittain. Parasta kirjanpidon tekemisessä on joustava työaika. Se on mahdollista tehdä silloin, kun itselle sopii parhaiten. Kuitit ja tositteet ovat tämän vuoden aikana saaneet elämässäni täysin uuden merkityksen. Vaikka nämä kuitit eivät vieläkään "mene verotukseen" (heh), mutta kirjanpidon kannalta ne ovat ehdottoman tärkeitä.

Opexin talouden suunnittelua ja toteuttamista ohjaa hallitusvuoden kevätkokouksessa hyväksytty talousarvio eli budjetti. Budjetti on siis rahamääräinen toimintasuunnitelma. Uutena sydämenasiana olen ottanut hallituksen kokouksiin mukaan esiteltävän kvartaalikatsauksen budjettiin. Esittelen muille hallituksen jäsenille kirjanpidon pohjalta tehdyn laskelman ja raportin taloustilanteesta joka neljäs kuukausi. Tavoitteeni on ollut pitää hallituslaiset kärryillä Opexin taloustilanteesta eli siitä, mihin rahaa menee ja mistä sitä tulee. Tähän liittyen yksi pestin tärkeistä tehtävistä on ennakoiminen. Kvartaalikatsauksen kehittäminen on auttanut Opexin talouden sekä toiminnan ohjaamista ja suunnittelua.

Kolmas työtehtäväni hallitusvuoden aikana on talousarvion tekeminen seuraavalle hallituskaudelle. Talousarvio esitellään ensimmäistä kertaa syyskokouksessa.

Talousvastaavan pesti ei ole ydinfysikkaa, vaan pesti vaatii halua oppia, innostusta, tarkkuutta ja istumalihaksia. Koko hallitus on hommassa tukena ja tiukemman paikan tullen on mahdollista saada kaveri auttamaan esimerkiksi kirjanpidon kanssa.

Kaiken kaikkiaan vuosi on ollut erittäin opettavainen. Vuosi on mennyt yhdessä hujauksessa ja pian koittaakin se aika, jolloin joudun jättämään lempilapseni haikein mielin seuraavan talousvastaavan ja hallituksen huomaan. Onneksi siihen on vielä hetki.

-Serita


Visu

Hallituksen pestiesittelyt 2018

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Voihan visu, kun visuaalisen vastaavankin tulee käyttää niitä sanoja. Käytän kuitenkin apunani kuvia ja videota, jotta voin näyttää visuilun käytännössä. Tämän vuoden visuna on toiminut allekirjoittanut eli Heini. Laitetaan homma käyntiin videolla: alla on pieni katsahdus siihen, kuinka eräs facebookin tapahtumakansi on syntynyt.

Visun työ on todella monipuolista ja pestirajoja rikkovaa. Itse pestissä pääsee tekemään yhteistyötä kaikkien hallituksen pestien kanssa. Eniten tulee oltua tekemisissä tapahtumavastaavien kanssa bilejulisteiden, -merkkien ja facebook-kansien suunnittelussa ja toteutuksessa. Näitä pääsee myös tekemään liikuntavastaaville sekä sopon että kopon tapahtumiin. Jos on tapahtuma, siihen tarvitaan kansikuva!

Visun työssä pysyy myös väistämättä ajan tasalla siitä, mitä kaikkea tapahtuu syksyn aikana, sillä visuna pääsee tekemään kuukausikalenterin. Siihen kootaan kaikki tapahtumat ja menomeiningit! Kalenterin kansikuvaan saa laittaa mitä ikinä haluaakaan, ja olenkin leikitellyt tällä vapaudella.

Visun pesti ei ole rakettitiedettä! Vaikka pidän piirtämisestä ja olen hieman taiteellinen ihminen, en ollut ennen visun hommia tehnyt mitään vastaavaa. Kaiken opin kuitenkin tekemällä ja samalla pystyin etsimään omaa tyyliäni. Apua sain aina muulta hallitukselta, jos jokin teema sai pään lyömään ihan tyhjää. Ei olisi hommasta tullut mitään ilman heitä!

Visun työ antaa todella paljon, sekä itselle että yhteisölle. En pysty kuvailemaan sitä ylpeyden tunnetta, joka valtasi minut, kun näin ensimmäisen julisteen yliopiston seinällä, bongasin omin kätösin suunnitellun merkin toisen haalareista ja törmäsin omaan kansikuvaan facebookin syötteessä. Se ilahduttaa, kun pääsee oikeasti näkemään oman työnsä esillä.

Itse olen eniten pitänyt visun laajemmista projekteista: laulukiran uusimisesta ja fuksivihosta. Näihin upposi aikaa, mutta se oli sen arvoista! En ollut koskaan aiemmin työstänyt noin laajoja projekteja, joten opin niistä todella paljon. Visuna olen todellakin päässyt haastamaan itseäni ja poistumaan mukavuusalueeltani!


Suosittelen tätä hommaa kaikille, joilla vähääkään sormet syyhyävät päästä tekemään ja leikkimään  visuaalisen suunnittelun parissa.


Tämä pesti on todella mahtava vuoden mittainen sukellus visuaaliseen maailmaan, jonka aikana oppii todella paljon ja josta saa vapaasti tehdä oman näköisen! Visuaalisen vastaavan rooli on monella tapaa ainutlaatuinen, sillä visulla on paljon vapauksia siinä mitä, ja miten tekee.

Jos haluat tietää mitä tahansa tästä hommasta, niin nykäise mua hihasta tai laittele viestiä feississä! Hyvää syksyä ja nähdään hei viimeistään syyskokouksessa!


- Heini


Sopo

Hallituksen pestiesittelyt 2018

Tässä alkaa olla takana todella mielenkiintoinen vuosi, vaikka paljon on vielä tulossakin.


Tämä oli mulle ensimmäinen vuosi missään hallituksessa tai vastaavan pestissä, ja se on kyllä ollut aivan uskomaton. Vaikka sainkin "toivomani" pestin, sosiaalipolitiikka kuulosti alkuun vähän epämääräiseltä ja siitä syystä mielenkiintoiselta sekä hieman haastavalta pestiltä. Hommaan on kuitenkin päässyt hyvin sisälle kauden aikana.


Pääsääntöisesti sosiaalipoliittinen vastaava eli sopo pitää huolta siitä, että opiskelijoilla on yliopistossa hyvä olla. Oonkin järkännyt Opexille alkoholittomia hyvinvointi- ja kulttuuritapahtumia: vierailun, verenluovutuksen, hengailuiltoja, deadline-piirejä ja keväällä perinteisen luokkaretken, tällä kertaa Flowparkkiin. Perinteiset joululaulajaisetkin ovat vielä tulossa. Ainiin, ja hommasinhan mä myös paikan ja teltat rakkaalle Alkuseikkailulle. Näihin liittyen olen saanut myös käydä jatkuvaa sähköpostiliikennettä eri yhteistyötahojen kanssa, varailla tiloja, ideoida ja mainostaa tapahtumia. Oikeastaan sopolla on todella vapaat kädet toteuttaa omia ja muiden unelmia toiminnassaan.

Mun kokemuksen mukaan hallitukseen kannattaa ehdottomasti hakea. Hommia tehdään yhdessä hyvällä fiiliksellä. Oonkin saanut vuoden aikana tarvittaessa tukeutua muuhun hallitukseen ja jäsenistöön, esimerkiksi kun omat ideat on loppuneet. Kokemusta näihin hommiin ei tarvitse. Ollaan tosi hyvällä mallilla jo, kun toiminta ja sen järkkääminen kiinnostaa. Mun rakkauteni Opexiin on vuoden aikana vain syventynyt, kun olen saanut huomata miten suurella sydämellä jäsenistölle järjestellään asioita. Aion jatkossakin löytää itseni järkkäilemästä ties mitä hauskaa ja kissanristiäisiä!

- Saara

PS. Vaikka kausi onkin lopuillaan, aina saa ehdottaa ideoita! Jää vähintäänkin seuraavalle hallitukselle ideapankkiin. 😊


Liikuntavastaavat

Hallituksen pestiesittelyt 2018

Me ollaan Opexin liikkavastaavat Inka ja Topi ja kerrotaan nyt muutamalla sanalla siitä, mitä tämä pesti pitää sisällään ja miten meidän vuosi on näissä tehtävissä sujunut.
Liikuntavastaavan hommasta tulee todennäköisesti ensimmäiseksi mieleen liikuntaan ja liikkumiseen liittyvät jutut. Pestin näkyvimmät tehtävät ovatkin varmasti liikkavuorojen, lajikokeilujen ja Campussport Cupin pyörittäminen, mutta oikeastaan liikkavastaavan rooliin kuuluu osa-alueita lähes jokaisesta hallituksen tehtävästä.
Vuoden aikana olemme saaneet huomata, kuinka paljon pesti sisältääkään kirjoittamista ja viestintää. Viikoittain olemme saaneet satuilla liikkamailiin sekä somettaa ja markkinoida enemmän kuin laki sallii.
Instagramista onkin löytynyt ominaisuuksia, joista emme vuosi sitten olleet kuulleetkaan :D Olemme päässeet järjestämään paljon erilaisia liikuntaan liittyviä tapahtumia. Organisointitaidot ovat kehittyneet suunnitellessa vuoden liikuntakalenteria ja pyörittämällä Opexin Campussport Cupin joukkuetta. Pesti onkin ehdottomasti yksi monipuolisimmista hallitushommista!

Pestissä parasta on ehdottomasti ollut tilaisuus tutustua muihin opiskelijoihin yli vuosikurssirajojen ja nähdä salin täydeltä innostuneita liikkujia. Liikkavuoroilla jos jossakin onkin käynyt porukkaa fukseista n:nteen vuosikurssiin asti ja vuoden aikana olemme saaneet tutustua lukemattomiin huipputyyppeihin! Homman hyviin puoliin kuuluu lisäksi se, että olemme päässeet itsekin näkemään ja kokemaan monenlaisia lajeja, jotka olisivat ehkäpä muuten jääneet kokeilematta. Liikuntatapahtumissa on ollut käsittämättömän hyvä fiilis, joka todellakin motivoi järjestämään lisää uusia juttuja!

No tartteeko liikkavastaavan olla joka lajin superosaaja? Ei todellakaan eikä välttämättä edes yhden lajin! Tämän pestin pyörittämiseen tarvitset motivaatiota ja omaa innostusta, niillä pärjää paremmin kuin hyvin. Liikkavuoroilla käyneet ovatkin jo varmasti huomanneet, etteivät tämän vuoden vastaavatkaan aina osu tyhjistä maaliin tai omaa Messin pelisilmää ja vasenta jalkaa. Silti vuodesta on selvitty kuivin jaloin ja ainakin toivottavasti innostuksemme on välittynyt myös teille! :)

Toivottavasti kiinnostuitte viimeistään nyt tästä mahtavasta pestistä ja näemme syyskokouksessa monta liikunnasta innostunutta hakijaa! Mitä tahansa mieleesi tuleekaan liikkavastaavana toimimista koskien, ota rohkeasti yhteyttä meihin. Ja muistakaa, ettei pestin todellakaan tarvitse olla samanlainen kuin meidän järjestämänä, vaan hommasta voi tehdä juuri sen näköisen, kuin itse haluaa!

Lopuksi vielä kolme syytä, miksi juuri Sinun kannattaisi hakea liikkavastaavaksi ;)

 1. Näet konkreettisesti työsi jäljen ja pääset itsekin osallistumaan siisteihin juttuihin!
 2. Jos joka tapauksessa tykkäät osallistua Opexin liikuntatoimintaan, mikset samalla pyörittäisi koko orkesteria?
 3. Jos olet vielä uudenvuodenlupausta vailla, tässä sinulle sellainen: vuosi liikuntavastaavana saa sinut taatusti liikkumaan ainakin kerran viikossa! :)

Kopot

Hallituksen pestiesittelyt 2018

Opexin kopoina eli koulutuspoliittisina vastaavina häärävät meneillään olevalla hallituskaudella Nora ja Lauri. Meidän tehtävänä on pitää huolta Opexin jäsenten eduista. Kopot ovat mukana esimerkiksi henkilökunnan kokouksissa, palautetilaisuuksissa ja muissa koulutukseemme ja sen kehittämiseen liittyvissä tilaisuuksissa.


Lisäksi kopoihin ollaan yhteydessä erilaisissa tapauksissa, jos koetaan ongelmia jollakin opiskelun alueella. Kopoina tehdäänkin siis paljon yhteistyötä laitoksen henkilökunnan ja muiden tahojen, kuten esimerkiksi TYY:n kanssa, jotta opintojen sujuvuus pysyisi ennallaan ja jotta sitä voitaisiin parantaa entisestään.


Kopon pestissä pääsee tutustumaan uudella tavalla laitoksen henkilökuntaan ja sitä kautta solmimaan kontakteja yliopiston eri osa-alueille. Jotta yhteistyö olisi sujuvaa ja kaikki osapuolet hyötyisivät, on kopolta löydyttävä mielenkiintoa koulutuksen kehittämistä kohtaan. Kopoilun aloittaminen ei kuitenkaan vaadi mitään sen kummempia valmiuksia, sillä sen oppii vasta itse tekemällä Tärkeintä on ollut tietynlainen herkkyys laitoksemme sisällä tapahtuviin asioihin.

Kopon työmäärä vaihtelee todella paljon, koska se on enimmäkseen ongelmien ja epäkohtien ratkomista. Mitä vähemmän opiskelijoilla on edunvalvontaan liittyviä ongelmia, sitä vähemmän kopoilla on hommia, mikä on tietenkin kiva asia. Tällöin kopoilla jää aikaa toiminnan kehittämiseen. Tällä kaudella ollaankin ylläpidetty viime vuonna aloitettua uutta Kopomailia, ja nyt syksyllä on tulossa vielä uusi Viiniä ja Valitusta -ilta. Myös opiskelijoiden ja henkilökunnan hengailuiltaa ollaan uudistamassa. Pysy siis kuulolla!


Tapahtumavastaavat

Hallituksen pestiesittelyt 2018


Tapahtumatekstejä, lipunmyyntejä, tapahtumien budjettilaskelmia ja yhteistyökuvioita muiden ainejärjestöjen kanssa. Muun muassa näitä asioita hoitaa Opexissa tapahtumavastaavatiimi, eli me Kaisa, Tomas ja Silja.


Tapahtumavastaavien pesti on usein ollut hallituspesteistä halutuimpia: ovathan luokanopettajaopiskeljat tunnetusti kekseliästä ja idearikasta väkeä. Vaikka ideoista on tapahtumavastaavana toki hyötyä, ollaan me kuluneen vuoden aikana huomattu, että tämä pesti vaatii myös paljon muuta!

Me ollaan opittu hirvittävä määrä Opexin pyörittämisestä, budjettien laskemisesta, visuaalisten ilmeiden suunnittelusta, tapahtumien markkinoinnista ja muistakin sellaisista asioista, joista rivijäsenenä oli jäänyt täysin pimentoon. Ollaan myös yritysten ja erehdysten (kts. alla oleva mustikkakerma-jälkkäri) kautta saatu hommat toimimaan.

Monipuolisuudessaan (ja hetkittäin myös työläydessään :D) tämä pesti siis peittoaa monet muut Opexin hallituksen pestit, ja siksi tänäkin vuonna tapahtumista on ollut vastaamassa meidän kolmehenkinen kööri.

Tapahtumat ovat luonnollisesti yksi Opexin näkyvimpiä puolia. Tänäkin syksynä bileitä tai muita tapahtumia on lähes joka viikko. Onkin ollut taas ilo huomata, miten paljon tapahtumissa on ollut väkeä, iso kiitos teille jokaiselle mukana olleelle siitä! Tapahtumavastaavien pestissä yksi ehdottomasti parhaita puolia onkin juuri se, kun näkee oman ainejärjestön väen nauttivan meidän järjestämissä tapahtumissa. Opexilla on paljon perinteiksi muodostuneita klassikkotapahtumia, joiden asema tapahtumakalenterissa aina silloin tällöin puhuttaa jäsenistön keskuudessa: osa on kyllästynyt vanhaan ja toivoo piristystä, kun taas toiset haluavat kunnioittaa perinteitä. Nykyinen hallitus on pohtinut tätä asiaa paljon, mutta mietittävää jää varmasti myös tuleville tapahtumavastaaville. Mitkä klassikkotapahtumista kestävät raikastamista ja mitkä saattaisi uskaltaa poistaa kalenterista kokonaan?

Vaikka tekemistä on tässä pestissä riittänyt, me ei olla kuitenkaan jääty itkemään kolmeen pekkaan Maunon nurkkaan, kun tuntuu, ettei loistavia bileideoita synny tai somemainostus tuntuu tökkivän. Olemme saaneet roppakaupalla apua muulta hallitukselta sekä erityisesti aiemmilta tapahtumavastaavilta.  Myös omat opiskelukaverit ovat oiva lähde tapahtumien keksimiseen!  Mekin halutaan olla varmistamassa, että seuraavat tapahtumavastaavat eivät joudu aloittamaan pestissään tyhjältä pöydältä, vaan vinkkejä ja ideoita saa aina tulla kysymään. :-)Tästä se lähtee!

Nimittäin hallituksen esittelykierros! Nyt jos koskaan kannattaa seurata Pöllön instagram-tiliä (@opexpollo) sekä kääntää katseet tänne blogin puolelle, sillä seuraavien viikkojen aikana Opex ry:n hallitus vuosimallia 2018 esittäytyy.

Kyteekö sisimmässäsi pieni liekki hallitukseen hakemisesta? Tiedätkö, että haluat hallitukseen, mutta et aivan tiedä mitä siellä tekisit? Kaipaatko iltalukemista #opexonnellisuus -kaipuun lievittämiseksi? Vai haluatko vain tietää, mitä hallituksen kokouksissa on tarjoiluina? Oli motiivisi sitten mikä tahansa, suosittelemme katsastamaan sanalliset iloittelut suoraan Pöllön blogista!

Näitä päivämääriä kannattaa odottaa:

18.9. Tapahtumavastaavat

21.9. Kopot

25.9. Liikuntavastaavat

28.9. Sopo

2.10. Visu

5.10. Talousvastaava

9.10. Viestintävastaava

12.10. Puheenjohtajisto

Terkuin
Iitu & Emma
Puheenjohtajisto
Opex ryOpexin hallitus vuodelle 2018

Syyskokous 8.11.2017

Opex ry:n vuoden 2018 hallituksen puheenjohtajaksi on valittu Iitu Johanna Laurila!

Hallituksen jäseniksi valittiin Serita Ikonen, Topi Toivonen, Emma Koivunen, Inka Maija Niskanen, Lauri Lehtonen, Tomas Armanto, Heini Ahonen, Milla Malin, Nora Seppälä, Silja Salminen, Saara Marttila ja Kaisa Ausmaa.

Pöllö on hyvin ylpeä uudesta hallituksesta! Onnea ja menestystä!


Ehdokkaat hallitukseen 2018

Morjens kaikille! Olen Iitu ja edustan OKL:n kolmatta vuosikurssia, akateeminen viides vuosi opintoja on kuitenkin jo menossa. Olen kotoisin Oulun seudulta, nyttemmin toki turkulaistunut. Vapaa-ajallani harrastan musiikkia ja luen paljon. Harhailin tuolla yliopistonmäellä biologian ja maantieteen opinnoissa pari vuotta ennen luokanopettajaopintoihin päätymistä. Koin heti, että täällä Edulla opiskelijayhteisö on aivan erityisen lähellä. Joka päivä tuntuu hyvältä lähteä opintojen pariin, joka päivä on joku, jota moikata ja jotain tulevaa, mitä odottaa. Haluan, että se olisi jatkossakin niin ja siksi haenkin nyt Opex ry:n puheenjohtajaksi.

Pääsin mukaan hallitukseen fuksivuotenani kaksi vuotta sitten kun asetuin ehdolle hallitukseen syyskokouksessa. Sain työn alle koulutuspoliittisen vastaavan pestin ja kulunut vuosi hallituksessa puolestaan käynnistyi varapuheenjohtajan pestillä. SOOL-vastaavan pesti on kulkenut näinä kahtena vuotena mukana tiiviisti.

Nämä kaksi vuotta on opettaneet paljon uusia asioita ainejärjestötyöstä, erilaisista ihmisistä verkostoista ja vaikuttamisesta. Kaksi vuotta omien vahvuuksien ja heikkouksien pohtimista ja omien taitojen rehellistä arviointia on kehittänyt itseäni. Uskonkin, että viimeisen kahden vuoden aikana kahden eri puheenjohtajan rinnalla istuminen ja havainnoiminen, hyvistä ja huonoista hetkistä oppiminen on kehittänyt taitojani toimia kyseisessä tehtävässä.

Olen lisäksi toiminut SOOLin aluetoimijana vuoden verran. Puheenjohtajan tehtävässä on tiedettävä miten valtakunnallisesti ja paikallisesti vaikuttaminen ja toiminta järjestöjen ympärillä tapahtuu ja mitä toiminta voi parhaimmillaan tai jopa pahimmillaan olla. Koen, että tekemäni työ SOOLin aluetoimijana ja OAJ:n kanssa yhteistyössä tukisi tehtävää puheenjohtajana itsessään. Lisäksi TYY:n ja sen alayhdistysten kanssa tehty yhteistyö on kehittänyt verkostojani muihin ainejärjestöihin. Erikokoisten järjestöjen rakenteen tunteminen on enemmän kuin etu. Kun pinnan alla kuohuu, tiedän miten saamme äänemme parhaiten kuuluviin.

Toiminnan aktiivinen kehittäminen ja uusien ideoiden toimeenpaneminen on tehnyt Opexista kuitenkin malliesimerkin ainejärjestöjen joukossa myös valtakunnallisesti. Jotta se säilyisi sellaisena jatkossakin, on toimintaa kehitettävä entisestään. Tässä muutama esimerkki asioista, jotka koen tärkeiksi:

 • Toiminta. Jäsenistön on tiedettävä siitä, mitä hallitus puuhaa eli toiminnan ja päätöksenteon on oltava entistä läpinäkyvämpää.Jäsenistöltä kerättävät ideat ja palautteet toiminnasta muokkaavat ja uudistavat toimintaa juuri meidän kaikkien näköiseksi. Erilaisiatoimikuntia perustamallasaadaan kaikki mukaan tapahtumien järjestämiseen. "Koska se on aina ollut niin!" ei ole perustelu vaan taustalla pitää olla jotakin meille merkityksellistä. Luodaan uusia ja mahtavia perinteitä ja tehdään toiminnasta rohkeasti nyt juuri meidän näköistä.
 • Edunvalvonta. Uskon vahvasti, että avoimella keskustelulla, monipuolisella yhteistyöllä ja vaikuttavalla edunvalvonnalla löydämme muitakin ratkaisuja kuin sen perinteisen koulutuksesta, opetuksesta tai opetusajasta leikkaamisen. Kaksi vuotta hallituksen jäsenenä on opettanut siitä, kuinka suuri koneisto pientenkin päätösten takaa löytyy. Laitos tai yliopiston hallinto ei saa enää verottaa meidän kustannuksellamme opetuksen laadusta. Se on meidän koulutuksemme ydin. Haluan panostaa siihen, miten me reagoimme ja vaikutamme meihin liittyvään päätöksentekoon. Tarkoituksenani olisi tehdä taustatyl entistä näkyvämmäksi, välittää jäsenistölle enemmän tietoa kokousten sisällöistä, teemoista ja erityisesti madaltaa kynnystä niihin osallistumisesta. Haluaisin Opexiin lisää rehellistä ja avointa keskustelua toimintamme ja koulutuksemme kehittämistarpeista. Se vaatii sen, että jokainen meistä ymmärtää, kuinka tärkeää oman äänensä esilletuominen ja yhteen hiileen puhaltaminen on. Uskon siihen, että opiskelijat tekevät yliopiston, me opettajaopiskelijat teemme yhdessä opettajankoulutuksen.
 • Tiimityö. Jokainen meistä tälläkin hetkellä hallituksessa istuvista edustaa osaa meidän jäsenistöstä. Jokainen meistä tuo omat vahvuutensa osaksi tiimiä. Ryhmätyötaitoja ei turhaan peräänkuuluteta, ne ovat tiivis ja tärkeä osa meidän oman ainejärjestön toimintaa. Uskon, että juuri tiimityössä on avain loistokkaiden ja yhteisöllisten tapahtumien, vaikuttavan koulutuspoliittisen keskustelun sekä ainejärjestöyhteistyön järjestämiseen. Unelmieni hallituksessa jokainen saa oman äänensä kuuluviin, kaikkia kuunnellaan ja kokouksissa keskustellaan avoimesti ja rehellisesti.

Näen, että tätä työtä tehdään omalla persoonalla. Oma persoonani on vahva, iloinen, yrittävä ja kiinnostunut. Jos en tiedä heti asiasta, tiedän ainakin keneltä kysyä. En tee päätöstä hätäisesti vaan pohdin asioita useista eri näkökulmista, perustelen ne aina, kuuntelen. Jokaisen jäsenistöön kuuluvan tulisi pystyä allekirjoittamaan toimintamme perusajatukset. Ellei tässä ollut tarpeeksi perusteluja miksi olisin oiva valinta puheenjohtajaksi, tule syyskokoukseen ja äänestä! Tehdään Opexista yhdessä entistä elinvoimaisempi ainejärjestö, ollaan yhdessä vahva vaikuttaja ja tehdään toiminnastamme itsemme näköistä! Se, jos mikä, on ensiarvoisen tärkeää.

Syyskokouksessa nähdään! :)

Iitu (Johanna) Laurila


Moikka! Mä oon Heini Ahonen, toisen vuosikurssin opiskelija ja myös tämän vuoden tuutori! Oon kiinnostunut eniten sihteerin, viestinnän ja visun eli visuaalisen vastaavan pesteistä. Sihteerin töitä tuli tehtyä jonkin verran jo oppilaskunnan hallituksessa ja visujutut ovat lähellä sydäntä. Myös muut hallituksen työt kuulostavat mielenkiiltoisilta.

Tahtoa on olla vaikuttamassa ja tekemässä sitä kaikkea, mikä voi ylläpitää ja parantaa opiskelijoidemme hyvää oloa ja yhteisöllisyyttä. Pientä kokemusta hallitushommista löytyy lukion puolella kolmen vuoden verran vähän kaikissa työnimikkeissä (emäntä, viestintä, pj), ja sieltä on jäänyt päälle mielenkiinto ja halukkuus kantaa oma korteni kekoon ainejärjestömme toiminnassa <3

Haluan tuoda enemmän yhteistyötä poikkitieteellisesti, ja luoda lisää perinteitä esimerkiksi Katkon kanssa järjestettävien tapahtumien kautta. Haluan olla varmistamassa, että Opex jatkaa toimintaansa monipuolisena ja kaikille jäsenille avoimena järjestönä!

Tervehdys! Olen Serita Ikonen, 23-vuotias toisen vuosikurssin opiskelija. Vaikka vuosi tapahtumavastaavana on vasta kohta lopuillaan, niin voin jo nyt sanoa, että tämä hallituskausi on todellakin ollut vauhdikas ja innostava, mutta ennen kaikkea silmiä avaava. Takana on kuitenkin erittäin huikea vuosi ja paukkuja on kuitenkin vielä reilusti jäljellä, joten ei auta kuin laittaa uutta hallitushakua putkeen.

Minua kiinnostaa talousvastaavan pesti. Olen motivoitunut ja vastuullinen ja lisäksi haluan oppia uutta ja haastaa itseni. Raha-asiat ovat myös tuttu ja päivittäinen asia minulle työelämässä. Tiedän myös, että talousvastaavan työ on itsenäisempää kuin tapahtumavastaavan työ. Tämä sopii minulle hyvin ja mainittakoon vielä tässä välissä, että olen avoin myös muille pestivaihtoehdoille.

Uusi hallitusvuosi merkitsisi myös minulle sitä, että voisin opastaa ja tukea uusia tapahtumavastaaviamme ja muita hallituslaisia alkuun perinteisen perehdytyksen lisäksi. Tällä hallituskaudella Opexissa on tapahtunut loistavia parannuksia. Haluan kantaa oman panokseni kekoon vielä ensi hallituskaudellakin ja olla mukana varmistamassa, että Opex jatkaa ja kehittää toimintaansa samaan suuntaan, mihin olemme viime vuosina kulkeneet.

Heissulivei! Olen Milla Malin (eli tuttavallisemmin Miltsi) ja aivan uuden uutukainen pöllönpoikanen 1C:ltä. Opexin hallituspesteistä minua houkuttavat eniten viestintävastaavan, sopon tai kopon hommat. Tykkään erilaisista kirjoitushommista, ja olen aiemmin puuhaillut esim. harrastajateatterien markkinointiryhmissä ja somekanavien päivittäjänä. Sopo-kopohommat tuntuvat myös mielenkiintoiselta, koska ne tarjoaisivat minulle uudenlaista haastetta vaikuttamisen maailmassa.

Uskon voivani tarjota Opexille aikani lisäksi energiaa ja osaamista niin viestinnällisesti, vaikuttajana kuin ideanikkarina. Tämän syksyn kokemusten perusteella olen todella tyytyväinen Opexin toimintaan, mutta olen miettinyt, pitäisikö tapahtumakalenteriin kuitenkin lisätä jotakin pientä ja ei-niin-ryyppäyshenkistä. Bileet ovat toki parasta hubaa rankan opiskelija-arjen keskellä, mutta kenties opexonnellisuutta voisi nauttia vielä vaikka kuukausittain rennossa hengailuillassa. Lautapeli-ilta meillä olikin jo tässä syksyllä, ehkä seuraavaksi voisi olla leffaillan paikka! Nähdään Edulla ja syyskokouksessa!  - Miltsi


Hei! Olen Tomas Armanto toisen vuosikurssin opiskelija. Luonteeltani olen positiivinen, rauhallinen ja seurasta tykkäävä. Haen hallitukseen, koska ensimmäisenä opiskeluvuotenani sain kokea, kuinka hienoa ja jäsenistölle arvokasta työtä hallituksessa tehdään. Lisäksi minua jäi hieman kaduttamaan, etten hakenut jo heti viime vuonna. Joten ajattelen, että nyt on aikani hakea osaksi tätä mahtavaa järjestötoimintaa, jatkaa tärkeää Opexin kulttuuriperintöä ja tuoda oma panokseni siihen. Pesteistä minulla ei ole mitään tiettyä, jonka haluaisin ehdottomasti mutta eniten minua kiinnostavat sopon ja kopon pestit.

Opexille minulla on annettavana innokkuuteni, yhteistyötaitoni ja kaikki se (melko vähäinen) aikani, joka opiskeluilta jää jäljelle. Tai no kai siitä opiskeluun käytettävästä ajastakin sitten vähän nipistetään... Innokkuudestani ja yhteistyötaidoistani on hyötyä Opexille siksi, että osaan hoitaa asioita monenlaisten ihmisten kanssa ennakkoluulottomasti ja pirteällä otteella. Asiat eivät sujuisi osaltani ainoastaan hallituksen kesken kuin rasvattu vaan myös muiden tahojen kanssa.

Viimeiseksi en halua laatia edes lyhyttä listaa uudistettavista asioista Opexissa (sillä Opexilla lähes kaikki asiat ovat jo mallillaan). Yksi asia mieleeni kuitenkin tulee, nimittäin teepolitiikka. Huomasin, kuinka kehnosti asiat ovat vasta erään anonyymin vanhemman vuosikurssin opiskelijan siitä huomautettua. Miksi Maunossa on niin pieni ja surkea teevalikoima, kamalasta vedenkeittimestä puhumattakaan? Aika pieni juttu kyllä mutta pitihän nyt jotain keksiä.

Haluaisin siis päästä mukaan luomaan upeaa opiskelijakulttuuria Opexin hallituksesta käsin. Sen kyllä osaisin! 
Ystävällisin terveisin,
Tomas

Olen Mari van den Berg, ensimmäisen vuosikurssin opiskelija, jolla on pohjana kuvallisen viestinnän tutkinto, runsaasti tapahtumavastaavan ja toimistosihteerin osaamista, sekä kansainvälistä kokemusta. Elämänkokemusta on karttunut jo kolmisen kymmentä vuotta, mutta siitä huolimatta omaan vilkkaan ja kekseliään mielenlaadun. 

Minulle on erittäin ominaista tarttua toimeen ja pitää huolta siitä, että kaikki ovat mukana tekemässä/olemassa hyvällä fiiliksellä. Kun saan hoidettavakseni jonkin tehtävän, toteutan sen päämäärätietoisesti, huolellisesti ja pitkäjänteisesti. 

Opexin tarjoamista pesteistä monikin vaikuttaa mielekkäältä ja sopivalta. Koen, että minulla on paljonkin annettavaa Opexille oman persoonani, sekä kiinnostuksen ja innostuksen myöstä. En myöskään ole aikaisemmin päässyt toimimaan osana opiskelijahallitusta, vaikka mielenkiintoa on ollut jo pidemmän aikaa. Uudistuksista tai niiden tarpeista en osaa vielä sanoa, sillä uskon, että niiden mahdolliset tarpeet tulevat esiin työskentelyn lomassa. Oman elämäni motto on: "Ihmisenä ihmiselle."

Helou! Olen Laura Sysimetsä ensimmäiseltä vuosikurssilta, entinen kokkolalainen, nykyinen turkulainen. Valmistuin ylioppilaaksi 2016 ja viime vuoden työskentelin opetusalalla. Kiinnostavimpana ja itselleni sopivimpana pestinä näkisin tapahtumavastaavan tehtävän. Koen sopivani tehtävään, sillä olen innovatiivinen ja idearikas. Olen kaveripiirini organisoija ja juhlien järjestäjä. Pystyn mukautumaan tilanteen sitä vaatiessa ja reagoimaan nopeasti muutoksiin. Olen jo pienestä pitäen tykännyt ideoida ja järjestää tapahtumia. Yläasteella järjestin teemaviikot ja tutustumispäivät. Lukiossa kuuluin pikkujoulu-, penkkari- ja potkijaistoimikuntiin. Sekä molemmissa kouluissa vastasin puheenjohtajana tuutoritoiminnasta.

Toisin Opexiin iloisen ja motivoituneen jäsenen, jolla on halua ylläpitää ja kehittää toimintaa. Minulla olisi mielenkiintoa järjestää erilaisia tapahtumia, jatkaa perinteitä ja olla luomassa uusia.

Nykyinen runko ja toiminta vaikuttavat mielestäni hyviltä ja toimivilta, mutta aina mukaan mahtuu jotain uutta ja hyvääkin toimintaa voi aina kehittää. Eikä muutama uusi tapahtuma, piristämään pöllönpoikasten arkea, varmastikaan olisi pahitteeksi

Heips! Mä oon Susanna "Suski" LeppäHaara ensimmäisen vuosikurssin opiskelija. Lempiruokani on hernekeitto ja kunnon hernerokkapäivän myötä päästäänkin sopivalla aasinsillalla kiinnostukseeni tapahtumavastaavan pestistä.

Olen (ainakin omasta mielestäni) idearikas ja innokas järjestöhyyppä, joka osaa ottaa vastuuta siitä että hommat tulee hoidetuksi. Oon toiminu lähes 10-vuotta aktiivisesti Suomen 4H-järjestössä ja viimeisen vuoden Salon 4H-yhdistyksen hallituksen pj:na. Vuosien varrella oon huomannu, että mä vaan ajaudun erilaisiin luottamustehtäviin ja erityisestikaikkien tapahtumien järkkääminen on ihan super kivaa! Tän syksyn kostajaiset herätti jälleen mussa sisäisen palon järkkää kanssaopiskelijoille iloista piristystä yliopistoarkeen.

Tän lyhyen syksyn aikana mä olen todennut, että Opexin hallitus tekee korvaamaton ja arvokasta työtä meidän kaikkien hyvinvoinnin eteen. En lähtisi mitenkään radikaalisti muuttamaan ainejärjestömme toimintaa vaan haluan varmistaa, että toiminta jatkuu samaan malliin yhtä vilkkaana ja mukaansatempaavana 😊

Terve! Olen Saara Marttila toiselta vuosikurssilta. Ensisijaisesti olen kiinnostunut sihteerin pestistä, mutta myös muun muassa tiedotus- ja viestintävastaavan sekä sosiaalipoliittisen vastaavan pesteistä. Vähän kaikesta kärryillä pysyminen ja monessa mukana oleminen tulevat minulta hyvin luonnostaan. Löydänkin itseni usein osallistumasta erilaisiin projekteihin. Opexiinkin liittyvää toimintaa olen päässyt suunnittelemaan ja toteuttamaan jo useasti (mm. haalaritoimikunta, I/O Speksi, vapputoimikunta, opiskelijatuutorointi). Taustaltani löytyy myös vuosien kokemus seurakunnan nuorisotoimintaan osallistumisesta ja sen toteuttamisesta. Tiedostan siis, että vaikka hallituksessa toimiminen olisi erittäin kivaa, ihanaa ja biletystä, se on erityisesti myös kovaa työtä. Saatan olla työssäni hyvinkin tarkka. Vahvuuksiani on asioiden pohtiminen monesta näkökulmasta sekä käytännönläheisyys.

Tällä hetkellä mielessäni pyörivä konkreettinen uudistuksen kohde on, että pöytäkirjat lisättäisiin aina myös nettisivuille ja että nettisivuja päivitettäisiin muutenkin hieman ahkerammin. Nettisivut ovat kuitenkin kaikkien saavutettavissa oleva "virallisempi" tiedonlähde rakkaasta ainejärjestöstämme. Pitäisin myös silmät ja korvat auki kauden aikana esiin tuleville uudistuksen tarpeille.

Moi! Olen Inka Niskanen, 3. vuosikurssin opiskelija ja toimin tämän kauden hallituksessa sihteerinä ja viestintävastaavana. Kulunut vuosi on ollut todella antoisa ja haluaisinkin jatkaa hallituksessa vielä tulevallakin kaudella.

Vaikuttaminen ja järjestötoiminta ovat jo pitkään olleet lähellä sydäntä. Opexin lisäksi olen toiminut mm. nuorisovaltuustossa sekä oppilaskunnissa lähtien sekä jäsenenä, varapuheenjohtajana että puheenjohtajana. Kuitenkaan yksikään näistä tehtävistä tai kausista ei ole ollut samanlainen kuin muut ja siksi olenkin varma, että mikäli vielä Opexin hallitukseen pääsisin, tulisi vuodesta jälleen mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus!

Vaikka olenkin nauttinut nykyisestä hallituspestistäni, olisi mukavaa saada taas hieman vaihtelua. Olen avoin monillekin pesteille, mutta tällä hetkellä eniten kiinnostaisi esimerkiksi sosiaalipoliittisen vastaavan eli sopon tehtävät. Mielestäni on tärkeää, että Opex järjestää jatkossakin mahdollisimman monipuolista toimintaa siten, että jokaiselle löytyisi jotakin. Toiseksi haluan yhä kehittää jäsenistön mahdollisuuksia osallistua tapahtumien ideointiin. Haluan olla osana helposti lähestyttävää hallitusta, joka tekee töitä kaikkien opexlaisten eteen. 

Heips! Olen Rosa Kettunen 3. vuosikurssilta ja olen jo pidemmän aikaa ollut kiinnostunut hallituksen toiminnasta. Erityisesti tänä vuonna Joulugaalan suunnittelussa mukana ollessa on tullut sellainen olo, että tätä haluan tehdä enemmän. Koen, että hallituksessa se olisi mahdollista.

Joulugaalan suunnitteluryhmässä olleena tapahtumavastaavan työt kiinnostaisivat minua eniten. Soveltuvuuttani tähän pestiin tukee se, että ensinnäkin olen helposti heittäytyvä ihminen, joka ei pelkää kertoa hullujakin ideoitaan ääneen. Toiseksi luen sivuaineena yhteiskuntaoppia, jonka opintoihin kuuluu myös taloushallinnollisia kursseja, joista varmasti tulee olemaan hyötyä tapahtumia budjetoidessa. Myös töissä olen paljon tekemisissä rahan ja kirjanpidon kanssa, joten tiedän, kuinka tarkkana näiden asioiden kanssa täytyy olla. Osittain tämän vuoksi kiinnostusta löytyy myös talousvastaavan tai sihteerin pesteihin, mutta olen myös avoimena muille vaihtoehdoille.

Minulta löytyy paljon aikaa ja ennen kaikkea motivaatiota sekä innokkuutta kehittää Opexin toimintaa. Esimerkiksi tapahtumavastaavana haluaisin laajentaa yhteistyötä muiden ainejärjestöjen kanssa sekä suunnitella uudenlaisia tapahtumia. Opiskeluaikanani olen aktiivisesti osallistunut mahdollisimman kattavasti monenlaisiin Opexin tapahtumiin, joten sitä kautta minulla on käsitys nykyisistä tapahtumista ja mahdollisista kehitysideoista. Sosiaalisuus on vahvuuteni ja tiedän, että toisin hallitukseen positiivista energiaa sekä uusia ideoita. Olisi hienoa olla mukana kehittämässä Opexin toimintaa!


Visuaalinen vastaava

Aloitan samalla tavalla kuin kaikki muutkin ­- aikamoinen vuosi kohta takana!

Hain itse viime vuonna fuksina hallitukseen, enkä ole hetkeäkään katunut hakemistani. Vuosi on ollut opettava, välillä raskas, mutta kaikkein eniten antoisa ja niin kovin ihana. Hallitushommat ja sitä kautta syntyneet ystävyyssuhteet ovat yksiä viime opiskeluvuoden parhaista jutuista!

Olen toiminut hallituksessa visuaalisena vastaavana "visuna". Alun perin hain tapahtumavastaavaksi, mutta pikkuhiljaa syksyn aikana kiinnostus visun pestiä kohtaan kasvoi. Toisin sanoen ei mulla mitään aikaisempaa "oikeata" kokemusta visun hommista ollut eli se ei ole mikään este! Yksinkertaisesti kiinnostus julisteiden ja merkkien tekoa sai mut innostumaan visun hommista. Olen oppinut vuoden aikana vaikka ja mitä ja olen niin onnellinen, että olen saanut toimia juuri tässä pestissä!

Pestit muokkautuvat vähän hallituksesta riippuen, mutta tällä hallituskaudella visuaalisen vastaavan pestiin on kuulunut seuraavia juttuja. Suurimpana ja eniten työllistävänä tehtävänä on tapahtumajulisteiden ja facebookin kansikuvien teko, joihin muilta hallituslaisilta saa teeman (esimerkiksi bileteema), josta visu sitten loihtii julisteen ja kansikuvan. Tapahtumiin liittyy myös usein haalarimerkki ja senkin saa visu loihtia ihan itse! Hallitukselta saa kuitenkin aina apua ja ideoita, jos itseltä loppuu ne kesken. Mun henkilökohtainen lemppari visun hommista on ehdottomasti kuukausittain ilmoitustaululle ilmestyvä kalenteri. Sen ei tarvitse olla samanlainen kuin edellisen visun, vaan siinäkin saa vapaasti tuoda oman tyylinsä esiin! Nettisivujen ylläpitäminen ja päivittäminen on myös visun vastuulla, sekä kaikki yleinen näkyvyys jäsenistölle. Visulle voi kuulua myös esimerkiksi instagramin päivittäminen ja myös pöllön fb-profiilikuvan päivitys. Kaikenlaisia erilaisia ohjelmia joutuu ja pääsee myös käyttämään ja opettelemaan - en ollut varmaan yhtäkään videota muokannut ennen visun pestiä, mutta niin se tekevä oppii! Photoshopista on tullut paras ystäväni tämän vuoden aikana, mutta netti on pullollaan myös ilmaisohjelmia, joilla visun hommat luonnistuu vallan mainiosti!

Visuna pääset toteuttamaan itseäsi ja päästämään luovuutesi valloilleen! Voin kertoa, että yksi siisteimmistä fiiliksistä on, kun opiskelijatapahtumissa näkee ihmisten haalareissa just sun suunnitteleman merkin!

 - Emma

Liikuntavastaavat

Kulunut vuosi on ollut aivan mahtava. Syyskokouksesta alkanut yhteistyömme on muuttunut vuoden aikana hyväksi toveruudeksi, kun yhteinen mielenkiintomme liikuntavastaavan pestiä kohtaan poiki lopulta liikuntavastaavan pestin jakamisen meidän kesken. Ratkaisu on osoittautunut toimivaksi, sillä vaikka kummallakin on ollut omat vastuualueensa, olemme yhteistuumin suunnitelleet ja järjestäneet kaikkea siistiä. Timin vastuulla on ollut liikuntavuorojen järjestäminen aina tiistaisin ja Lauri on toiminut CampusSport Cupin eli vanhan kunnon Sammomaljan yhteyshenkilönä. Yhdessä olemme vastanneet liikunnan tiedotuksesta ja järjestäneet lajikokeiluja keskimäärin kerran kuukaudessa. Ajankäyttö kiinnostaa monia ja tässä hommassa sitä kuluu noin 1-3 tuntia viikossa henkilöä kohden. Työmäärä vaihtelee kuukausittain.

Liikuntavastaavan pesti on ihan unelmapesti sinulle, joka olet kiinnostunut liikunnasta ja liikunnallisesta elämäntavasta. Mahdollistaja on ehkä paras termi kuvaamaan liikuntavastaavan pestiä, sillä sinun ei todellakaan tarvitse olla liikunnallinen multitalentti. Liikuntavastaavana vastuullasi on järjestää monipuolisesti erilaisia liikunnallisia tapahtumia jäsenistölle. Tehtäviisi kuuluu sisältöjen suunnitteleminen liikuntavuoroille, lajikokeilujen järjestäminen, toimiminen CampusSport Cupin yhteyshenkilönä toisin sanoen mahdollistaa liikkuminen ja luoda puitteet liikkumiselle. Vain taivas on rajana, mitä kaikkea mahtavaa voit liikuntavastaavana suunnitella jäsenistön pään menoksi. Toiminnan kehittäminen on aina tervetullutta, mutta mikä tärkeintä - tee pestistä sinun näköisesi!

Jos sinua vähänkään kiinnostaa hakea hallitukseen, rohkaisemme sinua ehdottomasti hakemaan. Mukaan lähteminen ei ole kaduttanut meitä hetkeään. Opit paljon käytännön taitoja, joita et takuulla luennolta saa. Parasta vuoden aikana on ollut se, että on saanut tutustua ihan huikeisiin uusiin tyyppeihin. Ryhmästä on vuoden kuluessa muodostunut oma pieni perheensä, jossa kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja jokainen on saanut olla oma valloittava itsensä.

Jos joku asia jäi mietityttämään, kysy ihmeessä, me vastataan!

Timi Olin & Lauri Lehtonen

Kopo & Sopo

Koulutus- ja sosiaalipoliittiset vastaavat

Meillä alkaa olla takana mielenkiintoinen vuosi. Tämä oli kummallekin ensimmäinen vuosi hallituksessa, eikä vielä ole alkanut kaduttaa. Koulutuspolitiikka kuulosti vähän vaikealta ja epämääräiseltä pestiltä, mutta on osoittautunut oikein helposti hallittavaksi hommaksi. Pääsääntöisesti koulutuspoliittiset vastaavat (eli kopot) pitää huolta siitä, että opiskelijoilla on yliopistossa hyvä olla. Jos esimerkiksi kurssivaatimukset tai demokorvaukset mietityttää, tai muuten vaan tekee mieli antaa palautetta, kopojen tehtävänä on viedä asia eteenpäin. Kopot siis huolehtii siitä, että opiskelijoiden ääni tulee kuulluksi.

Kopoilun lisäksi Helmi hoiti myös Opexin sopohommeja. Sosiaalipoliittinen vastaava kuulostaa myös CV:ssä oikein hienolta, mutta on tosiasiassa paljon mukavampi homma miltä kuulostaa. Sopo on se tyyppi, joka järkkäilee meille erilaisia pieniä ja isoja hyvinvointitapahtumia: hengailuiltoja, vierailuja, verenluovutuksia pari kertaa vuodessa, joululaulajaiset ja maan mainion luokkaretken keväällä! Sopon työmäärä riippuu just siitä kuinka paljon tapahtumia ehtii, jaksaa ja keksii järjestää ja sopolla onkin pestissään hyvin vapaat kädet toteuttaa omia unelmiaan.
Meidän kokemuksen mukaan hallitukseen kannatti ehdottomasti hakea. Hommia tehdään yhdessä rennolla meiningillä ja hyvällä fiiliksellä. Kokemusta näihinkään hommiin ei tarvitse, pääasia että on kiinnostunut. Silloin ollaan jo tosi hyvällä mallilla.

Helmi ja Nora

Tapahtumavastaavat

Tapahtumavastaavan pesti on sukellus kaiken hauskan ytimeen! Vaikka tässä pestissä elämä on yhtä juhlaa, on tapahtumavastaavan pesti tärkeä ja työ kaikesta hauskasta huolimatta myös vakavasti otettavaa ja vastuullista. Sillä, jos tämä homma ei tule hoidettua ei kellään ole kivaa! :D

Meidän vuotemme tapahtumavastaavina on ollut vauhdikas, idearikas, innostava, jännittävä ja erittäin silmiäavaava siinä suhteessa, kuinka suuri koneisto yhden tapahtuman taustalta voikaan löytyä! Työnkuvaan kuuluu kaikki tapahtumien teeman ja ohjelman ideoinnista markkinointiin sekä budjetin laatimisesta yhteistyötapaamisiin. Tapahtumat ovat usein pitkän perinteen saavuttaneita, jokavuotisia jäsenistön suosikkeja, mutta päästiin ideoimaan ja toteuttamaan myös täysin uusia eventtejä.

Tapahtumia järjestäessä on samanaikaisesti monta rautaa kuumana ja hoidettavia asioita ja muutoksia putkahtelee tuon tuosta. Tästä johtuen onkin ollut mahtavaa, että olemme saaneet jakaa pestin huikean neljän hengen tapahtumavastaavatiimin kesken, minkä ansiosta tukiverkosto on pysynyt tiiviisti ympärillä vuoden jokaisessa käänteessä. Tapahtumavastaavana saa myös hyvän mahdollisuuden tehdä ainejärjestörajoja rikkovaa yhteistyötä ja tutustua ihmisiin kaikista Turun tiedekunnista.

- Julia, Lumi, Saara ja Serita

Talousvastaava

Onpas takana mielenkiintoinen ja vastuullinen vuosi uudessa hallituspestissä. Aikaisempi kausi meni tapahtumavastaavan hommissa, jonka vaihdoin suoraan lennosta talousvastaavaksi. Pestit eroavat aika lailla toisistaan ja ovat haastaneet minua eri tavalla. Tapahtumavastaavana tein paljon töitä jäsenistön ja yhteistyökumppanien kanssa. Talousvastaavana taas työ on paljon itsenäisempää, eivätkä työn hedelmät näy jäsenistölle yhtä usein. Kuitenkin työ on palkitsevaa ja ainejärjestön toiminnan kannalta tärkeää ja välttämätöntä. 


Työnkuvaani kuuluu Opexin budjettiarvion tekeminen ja käytännön raha-asiat, joita ovat laskujen maksaminen ja maksuliikenteen seuraaminen. Opexin toiminta on viime vuosina kasvanut kiitos aktiivisen jäsenistön ja hallitusten. Tämä on toisaalta tarkoittanut talousvastaavan näkökulmasta lisääntynyttä vastuuta. Pestissä oppii paljon ja se haastaa tekijäänsä sopivasti ja tukena on tietysti koko muu hallitus.

Miksi talousvastaavaksi?
Pääset kehittämään Opexin toimintaa osana loistavaa tiimiä. Pesti on joustava ja työt pystyy hoitamaan etänäkin. Työ opettaa käytännön taitoja mm. kirjanpidosta ja taloushallinnosta, joten on varmasti hyödyllinen taito myös tulevaisuudessa. Jos sinulla on mielessäsi ideoita Opexin talouteen tai muuhun toimintaan liittyen, niin hae ihmeessä tulevaan hallitukseen.

Terveisin
Linda Kuisma
Talousvastaava, Opex ry

Sihteeri & Viestintävastaava

Pestiesittely: Sihteeri & Viestintävastaava

Tällä hallituskaudella päätimme yhdistää sihteerin ja viestintävastaavan pestit. Tämä on mielestäni ollut hyvä ratkaisu, mutta tuleva hallitus voi tietysti toimia toisinkin. Sihteerin pesti kannattaa kuitenkin yhdistää johonkin toiseen hommaan.

Molempien pestien hyvä puoli on se, että saa tehdä yhteistyötä vähän kaikkien kanssa ja olla mukana lähes kaikessa. Sihteerinä tehtäviini kuuluu tehdä ennen kokousta esityslista ja tsekata, että siellä on käsiteltävät asiat. Kokouksen aikana kirjoitan tehdyt päätökset ylös pöytäkirjaan. Pestin haasteita onkin kirjata ns. punainen lanka joskus pitkistäkin keskusteluista. Kokousten jälkeen sihteeri huolehtii, että pöytäkirjoissa on esimerkiksi tarvittavat allekirjoitukset.

Viestintävastaavan tehtävistä näkyvin on maanantaimailin ja perjantaipaketin laatiminen ja lähettäminen jäsenistölle. Näiden lisäksi tiedotan muita asioita jäsenistöllemme sekä mainostan tapahtumiamme mm. Tyylle ja muille ainejärjestöille. Ylläpidän sähköpostilistan lisäksi myös sijaisuuslistaamme. Viestintävastaava voi tehdä pestistä itsensä näköisen, sillä asioita voi tehdä hyvin monella eri tavalla. Tärkeää tässäkin hommassa on pysyä kärryillä sekä Opexin että poikkitieteellisistä tapahtumista.

Moni varmasti miettii, miten kauan hallituksessa mukana olo vie aikaa. Kokousten lisäksi minulla menee n. 2-4 tuntia viikossa riippuen esimerkiksi tapahtumien määrästä tai siitä, miten paljon aikaa haluaa käyttää esimerkiksi mailin ulkoasujen viilaamiseen.

Jos heräsi kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä vaikka sähköpostilla, fbssä tai Edulla! Vastaan mielelläni! 

Kivoja hommia ja oppii nopeasti, suosittelen!

Inka Niskanen

Syyskokous 8.11.2017

Hei opexlaiset!

Syyskokous lähestyy, joka on Opex ry:n toiminnan kannalta tärkein ja jännittävin vuotuinen tapahtuma. Saapukaa taas suurin joukoin paikalle vaikuttamaan ja todistamaan kutkuttavaa iltaa! Just Sulla on mahdollisuus tulla vaikuttamaan yhdistyksen toimintaan. Tule siis päättämään kuka istuu milläkin paikalla ensi kaudella ja auta Pöllöä valitsemaan paras mahdollinen hallitus hänen ympärilleen. Haluan teidät kaikki paikalle!

Syyskokouksessa valitaan uusi hallitus vuodelle 2018. Nykyinen hallitus julkaisee viikoittain nettisivuilla (opexry.com) tekstisarjan, jossa pääset tutustumaan hallituksen arkeen ja työtehtäviin. Sinulla on perinteisesti tilaisuus asettua ehdolle hallitusvaaleihin ennakkoon. Ehdokkaiden esittelytekstit julkaistaan tässä blogissa viikkoa ennen syyskokousta 1.11., mutta sinulla on myös mahdollisuus asettua ehdolle vielä syyskokouksessa. Jos haluat asettua ehdolle jo nyt, kirjoita lyhyt esittelyteksti itsestäsi kuvan kera ja lähetä se Pöllölle (opex@utu.fi) ti 31.10. mennessä

Vastaa seuraaviin vaalikysymyksiin:
1. Kuka olet ja mikä pesti kiinnostaa?
2. Mitä annettavaa sinulla on Opexille?
3. Miten uudistaisit Opexia?

Hallituksessa olevat toimijat: puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, talousvastaava, tapahtumavastaava (4kpl), sopo (sosiaalipoliittinen vastaava), kopot (koulutuspoliittinen vastaava), liikuntavastaavat, viestintävastaava ja visu (visuaalinen vastaava). Syyskokouksessa valitaan äänestäen puheenjohtaja ja hallitus, pestit jaetaan hallituksen kesken toisessa kokouksessa.

Mitä siellä syyskokouksessa sit tapahtuu?
- Voit tehdä jäsenaloitteita
- Esittää kantasi Opexin toiminnasta
- Asettua ehdolle puheenjohtajaksi ja/tai hallitukseen
- Äänestää uusi puheenjohtaja ja hallitus
- Nähdä Opexin talousarvio vuodelle 2018
- Nähdään tuttuja, vaikutetaan ja tutustutaan toisiimme

Tärkeintä on osallistua kokoukseen! Osallistuminen ei velvoita sinua mihinkään, mutta pääset mukaan valitsemaan uutta hallitusta ja muuta kivaa. Tarjolla pientä kahvia ja pullaa + pientä suolaista. Omiakin eväitä sopii tuoda! Jatkot perinteikkäästi Proffan kellarissa!

Sähköpostilistalle on lähetetty esityslista ja kokouskutsu 8.10.2017.
Facebook-tapahtuma 

Pestiesittelyt ja 1.11. julkaistavat ehdokasesittelyt julkaistaan tässä blogissa.  
MITÄ: Opexin vuosikokous
MISSÄ: Luentosali EDU3
MILLOIN: 8.11.2017 klo 17:00

Jännittävin syysterveisin,
Eea ja Iitu
PJ & VPJ

SOOLin Talvipäivät 2017 Savonlinnassa 

Yleensä jos herätyskello soi ennen viittä, on sängystä nouseminen mahdollisen ja mahdottoman rajamailla. Perjantaina 17.2. tilanne oli toinen, sillä me kaikki tiesimme, mitä on tulossa: Soolin talvipäivät Savonlinnassa! Kuudelta aamulla Edun piha täyttyikin jo valkohaalareista ja bussiemäntien johdolla siirryimme kolmeen bussiin: neitsyt-, esinahka- ja nahkabussiin. Saimme matkamme virikkeeksi puuhapussit ja puuhavihot, joissa oli paljon erilaisia viihdyttäviä tehtäviä ja esimerkiksi talvipäiväbiisi ja -tarina.

Forssassa pysähdyimme ensimmäisen kerran ja vannoimme puheenjohtajan johdolla talvipäivävalan: "Annan Savonlinnassa kaikkeni, en jätä haalareitani enkä tovereitani, en nuku enkä peseydy, en puhu tenteistä, maanantaista, kandista tai gradusta, enkä valita krapulaa. Sillä minä lupaan juoda ja juhlia koko viikonlopun, loppuun asti." Valan, virkistävien shottien ja vessatauon jälkeen matkamme jatkui kohti Lahtea ja päivätansseja. Pääsimme kunnon bileisiin yhdessä Rauman, Tampereen ja Helsingin opiskelijoiden kanssa. Täpötäydessä Tivolissa tunnelma oli katossa, mikä tietysti enteili unohtumatonta viikonloppua. Tanssien jälkeen saimme mahat täyteen Hesburgerilla ja vihdoin alkoi Savonlinna lähestyä.

Perjantaina ohjelmassa oli avajaiskarnevaali, majoituskoulualoittelut ja iltabileet. Pääbileet oli järjestetty OKL-halliin, jossa oli myös hyviä esiintyjiä joiden musiikin tahtiin opeopiskelijat pääsivät juhlimaan. Koska meitä oli niin paljon, eivät kaikki mahtuneet OKL-halliin, vaan iltabileitä oli myös muualla. Osa pöllönpoikasista päätti myös jäädä koululle eikä sieltäkään tapahtumia puuttunut.

Lauantaina krapula-aamiaisen jälkeen suunnistettiin talviriehaan, jossa oli ohjelmassa mm. hankifutisturnaus ja silitysrautacurlingia. Riehan jälkeen kaupungissa oli tp-appro sekä kahvila-appro. Hankifutiksessa Opexin Pistsiitsitviispiispistpliis pärjäsi hienosti finaaliin, jonka valitettavasti hävisi yhdellä maalilla Lapikkaalle 2-1. Tämä oli vasta alkulämmittelyä, sillä illalla pelattiin pääpeli eli Opex vastaan Opekas. Tästä pelistä ei tunnetta puuttunut ja sekä pelaajat että kannustusjoukot pistivät parastaan. Peli jatkui aina rankkarikisaan asti, joka oli sekin erittäin tasaista. Tällä kertaa kuitenkin raumalaiset veivät pokaalin kotiin.

Ilta jatkui tästä kenellä mihinkin, mutta bileitä kaupungissa kyllä riitti. Vielä jaksoi lupausten mukaan antaa kaikkensa ja yöllä majoituskoululle saapuikin väsyneitä, mutta onnellisia juhlijoita. Sunnuntain ohjelma oli lyhyt ja ytimekäs: aamupala, pakkaaminen ja bussiin. Takaisin Turkuun saavuttiin yhden ruokatauon ja yhden vessatauon taktiikalla. Maanantaina vielä tunsi olleensa viikonlopun viihteen puolella, mutta nyt voikin jo alkaa odottamaan seuraavia talvipäiviä! Toivottavasti saamme pian tietää, missä ensi vuonna taas kokoonnutaan.

- Inka Niskanen
Sihteeri & viestintä

Pyörät pyörivät

22.2.2017

Opexin uusi kausi on lähtenyt vauhtiin ryminällä! Palautepullituksen vastauksia tarkastellessani nousee hymy huulille. 
Uudet hallitustoimijamme ovat asettuneet pesteihinsä ja ottaneet vastuuta harteilleen kunniakkaasti.

Palautepullituksesta saimme hyviä vastauksia ja ehdotuksia, yritämmekin perehtyä niiden käytännön toteuttamiseen. Halusimme tarjota jäsenistölle anonyymin tavan antaa palautetta muutenkin kuin esimerkiksi Jodelissa, mikä ei ole virallinen kommunikointikanavamme. Seuraavaksi haluaisinkin esittää teille katsauksen tulevasta! 

Upeaa kuulla, että jäsenistö kokee tiedottamisen selkeänä ja tehokkaana! Tiedotus ja visu ovat yhdistämässä voimiaan, jotta sähköposteista saataisiin hieman houkuttelevammat ulkonäöllisesti. Maanantaimaili ja Perjantaipaketti on vuodesta toiseen koettu selkeäksi ja järjestelmälliseksi komboksi. Jos joku vielä toivoo "vähemmän lätinää", niin spoiler alert: meilin lopussa on aina asiat tiivistetysti, kelaa siis suoraan sinne. 

Olemme tehneet jäsenistölle uuden FB-kanavan: Opexin ilmoitustaulun! Lisäämme jäsenet ryhmään pian.

 • Ilmoitustaululla voi julkaista kuka tahansa jäsenistä. Aluksi pohdimme nimeä Opexin kaljakori, mutta ilmoitustaulu sisältää mahdollisuuden muillekkin kuin tapahtumaspämmille. Tervetullutta informaatiota ovat mm. tapahtumat, kyselyt muilta jäseniltä, asunnot, sijaisuudet, myydään/ostetaan jne. Tiivistettynä: kaikki Opexin jäseniä koskevat vapaamuotoiset ja ilmoitusluontoiset asiat.
 • Opexin Omenakori toimii edelleen tuttuun tapaan opiskeluaiheisena ja tenttikysymysarkistoa muistuttavana kanavana.
 • Opexin liikuntavuorot toimii edelleen liikuntavuorojen, sammonmaljan yms. liikunta-aiheisten asioiden tiedotuskanavana.

Facebook ja Instagram toimivat suurimpina tiedotuskanavinamme. Olemme jo vuosia taistelleet sen faktan kanssa, että kaikki jäsenemme eivät ole Facebookissa tai seuraa sitä aktiivisesti. Tätä yritämmekin kompensoida sähköpostilistalla ja Edun aulassa olevalla ilmoitustaululla. Tapahtumakalenteriamme voit seurata myös Google Kalenterissa. Snapchatia emme ole Pöllönä ottaneet käyttöön sen vuoksi, että tilin tulisi olla henkilökohtaisissa kännyköissämme. Tämä tarkoittaa sitä, että snäpit koskisivat paljolti hallituslaisten arkijuttuja, eikä olisi niinkään informatiivista viestintäkanavan muodossa. MUTTA tähän onkin ratkaisu Instagramin Storyn muodossa, jonka käyttöä aloittelemme. Mahtavaa, että Pöllöllä on instassa niin monta seuraajaa! 

Hallitus onkin aloittanut kauden vuoden suurinta tapahtumaa mahdollistaessa. Talvipäivät oli HUIKEAT! Kiitos opexlaiset, kiitos Savonlinna, kiitos SOOL. Palautepullituksen vastausten osalta toivottekin SOOLin tapahtumien olevan "Talvipäivät". Ilosanomaa: Kyllä, Talvipäivät järjestetään taas 2018. Kukaan OKL-kaupungeista ei ollut vain hakenut tapahtumaan, joten SOOL todennäköisesti määrää sen johonkin. Pakkohan meidän on päästä taas rymyämään ja tilailemaan ambulansseja.. kjeh kjeh. 

Järjestin Lahteen mahtavat Talvipäivien Päivätanssit. Aluksi oli suunnitelmissa, että kutsun mestoille vain Rauman Opekkaan, mutta juoru pippaloista lähti kiertämään ja lopulta pyysinkin Helsinkiä ja Tamperetta mukaan. Huikeaa, että saatiin erivärisiä haalareita noinkin paljon! Olen saanut teiltä hurjasti positiivista palautetta koskien Lahden pippaloita, kiitos! Olette ihania! Ens vuonna taas uusiks? 

Taas hyviä uutisia! Lyni pysyy ykkösmestana! Tähän halusimme kipeästi vastausta, koska Turun yöelämä on uudistunut jonkin verran, ja onkin yllättävää mutta ihanaa huomata teidän pysyvän uskollisina rakkaalle Lynillemme. Kysyimme myös, millaisia tapahtumia haluisitte. Vastaukset eivät yllättäneet: Osa haluaisi bileitä jossain muualla kuin baarissa. Niin mekin, mutta missä? Olispa Uusi-s vielä. Jos jollain on suhteita johonkin sopivaan paikkaan niin olkaa reippaasti yhteydessä meihin! Olemme etsineet vastaavaa (halpaa, tilavaa ja Turussa olevaa) paikkaa kissoin ja koirin. 

Olemme keskustelleet maksupäätteen hankkimisesta. Talousvastaavamme selvittää asiaa. MobilePayta emme ota toistaiseksi käyttöön, ennen kuin saamme selkeät ohjeet siitä, miten nyt Y-tunnuksen hankkiessamme kirjanpito tulee toimimaan. MobilePay olisi todella kätevä, mutta odotamme selkeää yritysohjeistusta. Tilille maksaminen on aikaisemmin todistautunut laiskaksi. Meille on paljon kätevämpää ja reilumpaa ottaa rahaa vastaa käteisenä esim. sitsimaksut, koska joudumme poikkeuksetta aina karhuamaan maksuja takaisin niiltä, jotka syystä tai toisesta haluavat maksaa tilille.

Sitsejä on tulossa! Omalla puheenjohtajakaudellani haluan lisätä yhteistyötä ja olen tälle petaillut petejä koko syksyn ja alkukevään. Tämä on tuottanut tulosta, sillä kalenterissamme on toimintaa I/O Speksin, Opekkaan, Katkon ja P-klubin kanssa. Lääkissitsit eivät tällä kertaa onnistuneet aikataulullisista syistä, mikä on todella harmi. Tapahtumavastaavamme ovat uurastaneet tarjotakseen teille unohtumattomia pirskeitä! Nyt torstaina siis Perhe on pahin -sitsit ja sen jälkeen I/O-Speksin promobileet Vegasissa! 

Speksin lipunmyynti 1.3. klo 11.30-12.15 Edulla. (samalla päivystys) Näytökset köysiteatterilla. Opexille lippuja yhteensä 100, 50 ja 50 eri näytöksiin. Opexille varattu ti 21.3. ja ke 22.3. klo 19. Lipun hinta 10e/kpl.

Maaliskuu lähtee käyntiin Karjala takaisin -bileillä yhdessä P-klubin kanssa. Eikä siinä vielä kaikki, sillä pääsemme etkoilemaankin yhdessä! Vappuviikko lähestyy, ja siihen rekrytään jäsenistöä piakkoin, pysy kuulolla! Luvassa varmasti livemusiikkia, sitsit, latotanssit, holitonta tapahtumaa ja letkeää yhdessäoloa. Mehustele nyt jo ideoitasi! Huhtikuussa myös mm. legendaariset Eggcellent bileet. 

CV-klinikasta saimme paljon kiitosta, tämmöinen tulee siis uudestaankin. Etusivulla kysely Opexin tulevasta luokkaretkestä, käy vaikuttamassa! Luokkaretkikyselyyn on jo tullut paljon vastauksia, yli 100! Superpark ja Flowpark saaneet paljon ääniä ja ovat todella tasoissa. Sopo järkkäili myös verenluovutuksen maaliskuulle! 

Educariumin tilat ovat olleet viime aikoina likaisia ja sotkuisia. Opiskelijamme selvästi kokevat, että vessoista puuttuu nykyään jatkuvasti saippua, vessa- ja käsipaperi. Myös vessojen ja käytävien (sekä portaikkojen) epäsiisteydestä on tullut paljon palautetta. Educariumilla on vaihtunut siivousfirma, mikä vaikuttaa asiaan. Olenkin yhdistänyt voimani Krissen kanssa, jotta tilojen siisteys palautuisi ennalleen.

15.3. Kevätkokous. Tervetuloa Opexin sääntömääräiseen kevätkokoukseen klo: 17 @Edu2. Käsitteltävinä asioina: viime vuoden tilinpäätös ja toimintakertomus. Vuoden 2017 talousarvio ja toimintasuunnitelma, tietoa valmennuskursseista ja Y-tunnuksesta. 

28.2. Henkilöstökokouksessa Opex auttaa tuomaan esille OKL:n Turun yksikön opiskelijoiden kannan valittaessa laitoksen johtoa seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Dekaanien, varadekaanien ja laitosjohtajien toimikaudet ovat päättymässä heinäkuun lopussa. Toinen henkilöstökokous tulossa huhtikuussa.

OKLn opiskelijavalintojen kehityshanke. Hankkeen tavoitteet: Pyritään saamaan teoreettisia perusteita opettajankoulutukseen valituista. Kehitetään erilaisia opiskelijoiden valintomalleja (esim. painotusten ja profiloitumisen mukaan). Opex on mukana kehittämässä seurantamalleja (seurataan tilannetta esim. työelämässä).

Opetusyhteistyösuunnittelu-työryhmä. Opexin kannanottomahdollisuus Turun ja Rauman sivuaineisiin. Keskustelua käyty aineenopettajien ja luokanopettajien yhteistyöstä. Mahdollisesti Turun ja Rauman luento-opetuksen yhtenäistämistä. MOOC-itsenäisen opiskelun mahdollisuuksien lisäämisestä puhuttu. Luentotallenteita mahdollisesti tulee käyttöön.

Alumnitoimintaa lähdetään kehittelemään nyt Talvipäivien jälkeen innolla! Olemme yhteydessä muihin ainejärjestöihin vinkkien osalta, minkä jälkeen keräämme jäsenistöstä tiimin järjestämään asiaa käytännössä. 
Opexin vaatteet tilataan mahdollisimman pian nyt kun meillä on vihdoin Talvipäivien järkkäilyt ohi! Olemme selvitelleet hintoja ja kilpailutamme firmoja tarjotaksemme teille hyvälaatuiset, mutta edulliset Opex-vermeet. 
Opexin ja henkilökunnan hengailuiltaa yritetään mahdollistaa taas! Jipii!
Halloped-toiminnasta tulossa kattava meilipläjäys jäsenistölle. 
Nora ja Helmi ovat valmistelleet KOPOMAILIN ja palautekyselyn, jonka tarkoitus on infota teitä ajankohtaisista kopoiluista ja kerätä palautetta. Näin voimme ottaa kantaa mm. opetuksen laatuun ja läsnäoloasetuksiin. Nora käynyt tapaamassa muita halloped-koordinaattoreita varmistaakseen faktat ennen teidän infoamista.

Kuntavaalit. Opex pyrkii kannustamaan jäsenistöään äänestämään kuntavaaleissa! Sote-uudistuksen myötä vaaleja voidaankin kutsua "koulutusvaaleiksi". Päätöksenteko koskien opetusta ja muuta sivistystoimintaa onkin nyt painavammin kuntien harteilla. Pyrin tarjoamaan jäsenistölle kuntavaalitapahtuman esim vaalipaneelin keinoin, mistä en uskalla vielä sen enempää paljastaa. Seuraamme SOOLin kuntavaalitavoitteita. 

Opexin liikuntavuorot ovat olleet menestys. Tiistaiset sporttihetket pidetään jatkossakin, ja liikuntavastaavat saivatkin paljon hyviä vastauksia liikuntavuorojen sisällön osalta, kiitos! Lajikokeilujen osalta maaliskuussa pääsemme tankotanssimaan toiveiden mukaisesti! Olemme yrittäneet myös järkätä ratsastusta lajikokeiluksi, mutta pienet ryhmäkoot ovat ongelmana. Toivottavasti saadaan tämä mahdollistettua nyt kun osoititte mielenkiintonne lajiin, jes! OKLympialaisia on jo alettu järjestää! Paljon liikunnallisia tapahtumia tulossa kaudelle, voimme olla ylpeitä liikuntavastaavistamme! 

Hallitus on työn touhussa edeltävien asioiden osalta! Hommat ei lopu. Suuri kiitos palautteesta! 
Vaikka palautepullitus on ohi, voit silti vielä olla Pöllöön yhteydessä palautteen osin yms. esim meilillä opex@utu.fi.

- Eea 
PJ

Vuoden 2017 hallitus

12.12.2016

Viime perjantaina 9.12.-16 Opexin hallitukset vuosimalleja 2016 ja 2017 matkasivat yhdessä Raumalle, missä vallankapula vaihtoi omistajaa. Vuoden 2017 hallitus astui virkaan ja uusi hallituskausi laitettiin käyntiin tortillakestien muodossa. 

Saanen esitellä Opex ry:n vuoden 2017 hallitus: 

Eea Saarela, puheenjohtaja

Johanna Laurila, "Iitu",varapuheenjohtaja, SOOL

Inka Niskanen, sihteeri, viestintä

Linda Kuisma, talousvastaava, valmennuskurssivastaava

Serita Ikonen, tapahtumavastaava

Lumi Wiikari, tapahtumavastaava

Saara Lappeteläinen, tapahtumavastaava

Julia Päiviö, tapahtumavastaava, yhdenvertaisuusvastaava

Emma Koivunen, visuaalinen vastaava, kansainvälisyysvastaava

Lauri Lehtonen, liikuntavastaava, tutorvastaava

Timi Olin, liikuntavastaava, opiskelijatila- ja ympäristövastaava

Nora Seppälä, koulutuspolitiikka, ulkosuhdevastaava

Helmi Koistinen, sosiaalipolitiikka, koulutuspolitiikka

P.S. Kiitokset urheille fukseille, jotka lainasivat vartaloitaan hallituskuvaamme

  Pizzafarssista toipuneina Itämerelle

  16.11.2016

  Mihin kaikki nämä viikot ovat kadonneet? Ajankulun häiritsevä nopeus realisoitui allekirjoittaneelle, kun palasimme pöllöjengillä luentosali EDU3:een vuoden tauon jälkeen. Vuosi sitten nostin käteni hallitushalukkuuden merkiksi ja nyt pesti on jo loppumassa. Hullua.

  Opexin syyskokouksesta päällimmäisinä mieleen jäivät tietysti uuden puheenjohtajan ja hallituksen valinta vuodelle 2017. Onnea Eea ja hänen uusi jenginsä (<3)! Jäämme jännityksellä odottamaan millaiseen muotoon uusi hallitus järjestyy. Suosittelen viestintävastaavan hommia jokaiselle tuoreelle aktiiville. Joku saattaa myös muistaa syyskokouksen 2016 surkuhupaisasta pizzafarssista. Pätevät pöllönpoikaset tilasivat kokoukseen 20 pizzaa aktiivisen jäsenistön iloksi, he varmistivat tilauksen tiedot ja ajankohdan useampaan otteeseen vielä etukäteismaksun jälkeenkin. Kaiken tämän varmistelun jälkeen tapahtumavastaava Kuisma soittaa kymmenen minuuttia sovitun toimitusajankohdan jälkeen kyseiseen kebulaan ja saa vastauksen: "ai oliko se tänään". Aina edes me emme saa kaikkea mitä haluamme. 20 pizzaa jäi tulematta, mutta sen sijaan 1+12 uutta ihanaa hallituslaista saatiin ensi vuodelle.

  Siirretään ajatukset erääseen torstaiseen aamuun. Heräät aikaisin aamulla ja vilkaiset ensimmäisen kerran kelloasi. Puet vaatteet yllesi ja valmistaudut siirtymään Edulle, Norssiin tai jollekin muulle harmaalle arjen taisteluareenalle. Aloitat perinteiset torstain askareet ja katsot kelloasi tasaisin väliajoin. "Miksi minuutit tuntuvat tunneilta", tuumaat. Melkein jo kuulet sen tutun kilinän ja tunnet erinäiset kädenlämpöiset juomat kielelläsi. Miltä neljän miespuolisen opettajaopiskelijan asuttama hytinkoppero tuoksuikaan yhteisen illan ja yön jälkeen? Uppoaako perjantain lounaalla muutakin kuin yhdestä kolmeen lihapullaa? Kello käy.

  Hip hei, olet vihdoin selättänyt velvollisuutesi! Todellisuudessa velvollisuuksia olisi kalenterissa ja koulurepussa vielä noin satatuhatta lisää, mutta päätät jättää ne ainakin vuorokauden ajaksi unholaan. On Opexin Pikkujouluristeilyn aika. Juokset kotiin käymään suihkussa ja keräämään vermeesi. Hirveää vauhtia kohti etkoja, joku kaverihan on saattanut jo korkata, on kiire. Myöhemmin illalla kohti satamaa, yhdet vielä terminaalissa ja sitten laivaan. Kamat nopeasti hyttiin ja sitten vuorossa Tax Free. Jonot yltävät viskihyllyille asti, mutta sinä ja ystäväsi ette lannistu. Palaat puolisen sataa euroa köyhempänä hyttikäytävällesi. Oman hyttisi ovi on auki, sisällä on nopeasti laskettuna neljätoista ihmistä. Joku laittaa lempibiisisi soimaan, avaat ensimmäisen kädenlämpöisen ja suljet oven. Loppu on pelkkää legendaa.

  Tehtävänanto oli mainita ensimmäinen asia, mitä tulee mieleen aiheesta PJR, kollegani vastasivat näin: "tuplapukki", "kadonnut lompakko", "käytäväsitsit", "kuusi litraa vadelmavissyä never again", "terminaalihoito", "lapsiperheen vieressä pahoinvointi", "järkkäreille rageeminen", "tax free -frenzy", "samanaikainen krapulanhoito ja -hankinta", "ekin disco", "viinibuffa", "pikatorkut ennen klo 23" ....

  Aleksi Kotiranta, uran kolmas PJR


  Fuksisyksyn vuoristorataa

  18.10.2016

  On keskiviikkoaamu ja iPhone herättää klo 8.30. Kroppa ylös sängystä ja kohti kylppäriä. Väsymystä ei havaittavissa, sillä alkaahan tänään ALKUSEIKKAILU. Nopeat sumpit naamaan ja viimeinen kamojen tsekkaus - makuupussi, heijastin ja taskulamppu CHECK. Määränpäänä ensimmäistä kertaa ihan oikeana pöllönpoikasena Educariumin liikuntasali. Vatsassa on perhosia, jännittää ja tärisyttää. Kerro tässä nyt sitten sadalle uudelle naamalle joku hauska fakta itsestäsi ja pikkuhousujenkin väri pitäisi muistaa. Macciksen maittavien safkojen nauttimisen jälkeen on päämäärä tuntematon. Olikohan meillä sitten mustat tai pinkit pikkuhousut - ei muisteta - mutta se muistetaan, että alkuseikkailu oli mieletön kokemus. Ja olihan se ihanaa maanantaina tulla Edulle intoa piukassa tuttujen hymyjen sekaan.


  Kastajaisissa fuksien viattomuuden muuri todellakin murrettiin Opexin syntisyyden miekalla ja meidät liitettiin osaksi suurta ja mahtavaa Opexia. Viime viikolla saimme jo kauan juonitun kostomme, kun pääsimme järjestämään rastikierroksen kakkosille. Alkuseikkailu, orientaatioviikko, kastajaiset, kostajaiset, sitsit, lähäri - syksy 2016 on ollut yhtä tapahtumien vuoristorataa.  


  Viimeisen kahden kuukauden aikana on tullut tutuksi niin Hämeenkadun 24/7 Subi kuin tanssi- ja hemmotteluravintolat Lyni ja Vegas, mutta tietenkin myös Educariumin luentosalit, ihanan käytännönläheiset demot ja mahtava henkilökunta. #opexonnellisuus on vihdoin saanut merkityksen elämässämme. Kiitos niin tuutoreille, vanhoille nahkoille kuin uusille opiskelutovereillemme. Olemme onnellisia, että saamme olla osana tätä kaikkea - odotamme innolla tulevaa!


  Fuksit

  Emma ja Serita


  Opexin syksy, pysytkö mukana?

  11.9.2016

  Tyhmä kysymys, tottakai pysyt. Uunituore vuosikurssi TOKL -16 on totuttanut itsensä korkeakouluopiskelukuntoon. Ensimmäiset aamupahoinvointiluennot skipattu, Alkon mystisesti kasvaneet viikkomyyntiluvut, Tane van Bansain elämää pidemmät ja intoa puhkuvat liikuntamailit, hieman väsyneemmät maanantaimailit, taikuri-Eean upeat julisteet ja haalarimerkit, Maunon likaiset kahvikupit... Oijoi, varmoja syksyn merkkejä. Toivon mukaan viime viikon torstain 100% onnistuneet Pokemon Go -bileet antoivat suunnan koko tulevalle syksylle. 

  Ylihuomenna luvassa on kenties se yliopistomaailman perinteisin, paljastavin, sekavin ja fuksiryhmät yhteen tehokkaimmin nitova bileformaatti, kastajaiset. Suhteellisen lyhyen kahden vuoden kastajaiskokemukseni pohjalta voin taata, että tuo tiistai-ilta on toimintaa ja hämmentynyttä naurua täynnä. Kakkoset toivottavat ihanaiset ykkösemme lopullisesti tervetulleiksi maailman parhaaseen opiskelijayhteisöön eli Opexiin. Ykköset, ottakaa illasta kaikki irti ja mikä tärkeämpää, punokaa suloinen kostokierros kakkosten päänmenoksi. Pääsette kyykyttämään vanhempia opiskelijoita myöhemmin syksyllä tulevissa kostajaisissa. Hallittu alastomuus, enkelimäinen biisikärpäslaulu, vaatejonot, ulkopuolisten paheksuvat katseet ja keitetyt kananmunat eksoottisissa paikoissa, niistä on Opexin kastajaiset tehty. Tämän vuoden rastikierros ja jatkobileet mitellään maaotteluiden hengessä kun rakkaat naapurit Suomi ja Ruotsi ottavat mittaa toisistaan. Jatkobileet hytkytään Lynissä! Ekat lynibileet wuhu!

  Kastajaishuuman jälkeen valmistaudutaan puhkomaan fuksien (ja miksei kenties myös vanhempien nahkojen) sitsineitsyyksiä. Pikkumustat fuksisitsit ovat kulman takana, tapahtumapaikkana Showroom. Stay tuned, we're just getting started!

  Aleksi Kotiranta, Opexin viestintävastaava, 3. vsk


  Hallitus on elossa ja voi hyvin

  2.8.2016

  Pöllö saapui viime viikonloppuna aurinkoiseen Kustaviin. Tien päässä aukesi venelaituri, jonka takana siinsi kaunis saaristomaisema. Läheisen saaren takaa kurvasi Buster-merkkinen moottorivene. Kuljettajan manbunista ei voinut erehtyä. Normaalisti moottoriveneissä ei ole mastoa, mutta tämän veneen kuljettaja olikin muuan Veli-Matti, joten tuossa veneessä oli myös melkoinen masto. Antakaahan tuon puujalkavitsin laskeutua hetki, boom. 

  Tämän päivityksen pointti ei kuitenkaan ole Katilan masto, vaan se, että Opexin ihanainen hallitus kokoontui perinteiseen kesäkokoukseen. Hyväntuulisessa ulkoilmakokouksessa ruodittiin tulevaa syksyä ja hyvältähän se näyttää. Perinteisten bileiden lisäksi tapetilla olivat myös muun muassa OKL:n yksiköiden profiloituminen ja mahdolliset opetusaikataulumuutokset. Opex tulee ottamaan kantaa yliopistolla meneillään oleviin muutoksiin. 

  Kokoustamisen jälkeen muun muassa syötiin maailman maukkainta kalaa, nähtiin Opex-keijuja keinumassa rantaviivan yllä, käytiin viiltäviä keskusteluja Opexin markkinointistrategiasta aamuyön saunassa, mietittiin missä hallitus on onnistunut ja missä on vielä varaa parantaa... ja lasilliset viiniäkin nautittiin! Innokkaimmat hallitusmouhot pyrkivät kehittämään ainejärjestön toimintaa aina aamukymmeneen asti. Huh.

  Ensi lukuvuodesta tulee huippu! Hyvää syksyn odotusta!

  Aleksi Kotiranta                                                                                                           Opex ry, viestintävastaava, uskaltanen jo sanoa että 3. vuosikurssi.


  Syksyn odotusta ja kotisivurallia

  17.7.2016

  Muistatko vielä, kuinka peruskoulun tai lukion aikana oli ankeaa palata pitkän ja lämpimän kesäloman jälkeen takaisin koulun penkille?

  "Alakulo iskee yllättäen. Väsyttää, kaikki on harmaata säätä myöten, eikä mitään jaksa oikein tehdä. Mihin se kesäkin oikein hävisi? Syysmasennuksen oireisiin kuuluvat juuri yleinen mielialan lasku, ärtyneisyys, tarmottomuus sekä saamattomuus." (Nykänen, S. 2014. Keskisuomalainen.)

  Onneksi meillä on Opex. Unohda vitamiinit ja muut höpöhöpöjutut (älä oikeasti unohda, ne ovat hyödyllisiä), sillä Opex on takuuvarma hoitokeino syysmasennukseen. Vuoden 2016 Ruisrockia emme saa enää takaisin, mutta ihana ainejärjestömme pitää tapahtumavastaaviensa sekä muun hallituksen johdolla huolen siitä, että lukuvuotesi 2016 - 2017 on yhtä festivaalia. Ja nämä festarithan kestävät elokuun lopusta aina toukokuuhun saakka. Oona-Liina ja Linda, levätkää nyt, syksyllä mennään taas. Muista kuitenkin nauttia myös kesästä! Liikkuukohan Educariumin käytävillä pokemoneja? Itse haluaisin ainakin pyydystää bulbasaurin vaikkapa Macciavellin delilinjastolta tai Minna Aslaman olkapäältä. Se osaa siemensyöksynkin! Bulbasaur siis. 

  Syksyllä 2014 keskuuteemme laskeutui enkeli, joka valaisi kauneudellaan ja positiivisuudellaan koko Opex-yhteisön. Hän tottelee nimeä Eea Saarela. Kuten varmasti huomaat, Opexin nettisivut ovat kokeneet valtaisan upean uudistuksen. Suurin kiitos tästä kuuluu juurikin Eealle, joka uhrasi suuren määrän aikaa ja vaivaa tämän uudistuksen eteen. Kun näette häntä syksyllä Edulla, antakaa yläfemma. Antakaa nettisivuista palautetta hallitukselle ja olkaa kärsivällisiä, mikäli uudistusten kanssa ilmenee hankaluuksia. Opitaan yhdessä. 

  Tämä oli opexry.comin Pöllön blogin ensimmäinen julkaisu, antakaa palautetta, ehdotelkaa ideoita. Lisää on luvassa viimeistään syksyllä, nähdään pian!

  Aleksi Kotiranta
  Opex ry, viestintävastaava. Pian 3. vsk.