2018

Pöllön päivä tonttuna

Hmm, keskiviikkopäivä, eikä tänään ole Opexin bileitä. Mitähän sitä keksisi. Katsos, Maunoon saapuu tuttu pöllönpoikanen. Juttelemme niitä näitä, ja kysyn, mitä hän meinasi tehdä tällä viikolla. Kuulemma suunnitelmissa on pelata huomenna koripalloa ja tänään osallistua Saaran saippuailtaan. Uteliaisuuteni herää. Päätän lähteä mukaan.

Liihottelen paikalle. Perillä odotti hämärän ja ensilumen peittämä maatila. Miten talvinen tunnelma! Pimeyteen valaistu polku johtaa punaisen navetan ovelle, jonka takana odottaakin jo kiehuvat kattilat. Tervetulotoivotusten ja alkuohjeistuksen jälkeen pääsen päättämään saippualleni sopivan sekoituksen. Pääni menee oikein pyörälle valinnan mahdollisuuksista ja yhdistelmien loputtomuudesta, niitä on varmasti yhtä monta kuin pöllönpoikasilla lynisterin helmiä haalareissaan. On kahvia, sitruunaa ja jouluista praliinia. On punaista, keltaista ja vihreää. On kanelia, kookoshiutaleita ja ruusun terälehtiä.

Oih, nyt on minun vuoroni sekoittaa saippua! Pipetillä siis parikolme tippaa punaista väriainetta purkin pohjalle. Siihenhän sopisi hyvin karpalon tuoksu! Neljä tippaa sitä siis. Entä kirkasta vai valkoista saippuamassaa? Otetaan tällä kertaa kirkasta! Seuraavaksi sekoittelen puutikulla massan tasaisen väriseksi. Huh, viimein pääsin muottiin kaatoon asti! Mutta valitsisiko sitä piparkakku-ukon, kukan vai kenties leppäkertun? Hetkinen, eihän tuohon 100 % HAND MADE -muottiin mennytkään koko massa! Onneksi pöydällä on vielä pieniä sydämen ja kuusen ja - voi, pöllön(!) - muotoisia muotteja tyhjänä. Olipas jännittävää.

Ihanaa, tällä välin punainen joulujuomakin on lämmennyt! En olekaan vielä nauttinut tänä syksynä kuumasta glögistä. Hmm... Kuinkas monta saippuaa teinkään. Otan kolme paperipussia. Valitsen kauniin servetin, jonka laminoin nurjalta puolelta. Leikkaan servetistä kuvion irti ja liimaan sen paperipussin päälle. Jotain puuttuu. Tutkin leimasinvalikoimaa. Ah! Nyt on hyvä.

Taas jännittää. Onkohan saippuani jähmettynyt ja irtoaako silikonimuotista hyvin? Totuuden hetki. Jes! Eipä muuta kuin pari kuvaa someen, pala pakettiin ja juuttinarulla kiinni. Joulun ensimmäinen lahja paketoitu. Täydellistä.

Olipas ihana ilta. Sain nauttia jouluisista tunnelmista ja rentoutua loppuvuoden tohinoiden keskellä. Ja voi miten ylpeä voinkaan olla taitavista poikasistani! Uskomattomia ja luovia saippuoita ja paketteja.

Tonttuterveisin, Opex Pöllö


PS. Tietääkö kukaan, mitenkä kauan kestää siipisulkiin roiskuneella keltaisella värillä kulua pois?


Opexin hallitus vuodelle 2019


Opex ry:n puheenjohtajaksi kaudelle 2019 on valittu Silja Salminen!


Hallituksen jäseniksi valittiin Milla Malin, Tomas Armanto, Saara Marttila, Laura Sysimetsä, Mari Birgit, Riku Ranta, Samuli Laine, Lorenz Moulder, Siiri Kuokkanen ja Essi Kattainen!

Pöllö onnittelee uutta hallitusta ja toivottaa onnea ja menestystä uuteen kauteen!


Ehdokkaat hallitukseen 2019

Moikka! Olen Tomas kolmannelta vuosikurssilta. Alun perin olen kotoisin Paimiosta mutta jo tovin Turussa asuneena voin kenties kutsua itseäni jo turkulaiseksi. Lukiosta valmistuttuani päädyin parin vaiheen ja ulkomailla pyörähtämisenkin kautta tänne luokanopettajankoulutukseen. Hyvin pian opiskelut aloitettuani tajusin, kuinka tiivis opiskelijayhteisö OKL:ssa on ja kuinka hienoa ja merkityksellistä työtä ainejärjestössä tehdään. Jo silloin minulla heräsi kiinnostus olla itse toiminnassa mukana, olla itse vaikuttamassa ja ylläpitämässä opiskelijakulttuuria - ja tässä sitä nyt ollaan, rakkaan ainejärjestömme puheenjohtajaksi hakemassa!

Muutama sana vielä itseni esittelemiseksi: olen melko rauhallinen, ystävällinen ja mukava tyyppi ja osaan sopeutua hyvin ja tulla toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. Tarvittaessa osaan ottaa myös tilaa haltuun ja olla esillä mutta mikään supersosiaalinen tai puhelias en ole. Opiskelujen ohella harrastan mm. teatteria ja tykkään rämpytellä kitaraa, laittaa ruokaa ja leipoa sekä lukea. Innostun helposti monesta mutta harvemmin (valitettavasti) minulla on aikaa toteuttaa tai kokeilla mitään uusia hauskoja asioita. Ehkä tämä piirteeni näkyy ennemminkin avoimuutena kaikkia hienoja ideoita kohtaan ja siinä, että olen helposti tyytyväinen vähempäänkin.

Aiemmin mainitsemani kiinnostuksen heräämisen ja tämän hetken väliin mahtuu onneksi paljon kaikenlaista kuten vuosi hallituksessa tapahtumavastaavan ja SOOL-vastaavan pestissä. Kiinnostukseni on siis saanut hyvin aikaa kypsyä ja kehittyä. Olen tietenkin saanut myös runsaasti tärkeitä kokemuksia, oppinut hallitustoiminnasta sekä kartuttanut rohkeutta. Joten nyt koen olevani valmis tähän: haen Opex ry:n hallituksen 2019 puheenjohtajaksi.

Ai hä? Vasta yksi vuosi hallituksessa takana ja haen jo pj:ksi? Niin, saatan vaikuttaa liian kokemattomalta puheenjohtajan hommaan mutta uskon, että minulta löytyy tarvittavat tiedot ja taidot pestin hoitamiseen ja valmiudet oppia ja kehittää toimintaani puheenjohtajana. Eihän kukaan ole täysin oppinut ja valmis puheenjohtaja hakiessaan. Kokemuksen ohella hakiessa tärkeää on myös aito kiinnostus ja halu puheenjohtajan työhön ja käsitys siitä, mitä se oikeasti on. Lisäksi näen, että puheenjohtajan työssä tärkeää on koulutuspoliittisen herkkyyden rinnalla taata hallituksen keskinäinen sujuva toiminta ja koordinoida sitä, pysyä kärryillä meihin vaikuttavista ympärillä tapahtuvista asioista oli se sitten jäsenistön, laitoksen, yliopiston taikka valtakunnallisella tasolla ja tietenkin pitää huolta toiminnan laillisuudesta. Näihin kaikkiin uskon kyllä pystyväni.

Vuosi tapahtumavastaavana opetti minulle hallituksessa toimimisen lisäksi organisointi-, suunnittelu- ja yhteistyötaitoja ja paineensietokykyä. Omaa taitamattomuuttaan ja epävarmuuttaan oppi myös kestämään ja hyväksymään uudella tavalla. Näistä erityisesti organisointi- ja yhteistyötaidot kuuluvat puheenjohtajan hyödyllisiin taitoihin. SOOL-vastaavana puolestaan opin tuntemaan SOOLia järjestönä ja kasvatuksen ja opetuksen kenttää valtakunnallisesti, mikä on myös tärkeä etu puheenjohtajana.

Mielestäni omat vahvuuteni puheenjohtajana keskittyvätkin juuri yhteistyötaitoihin: on hyvin tärkeää pystyä edistämään toimivaa, ketterää ja innostavaa toimintakulttuuria ja yhteistyötä hallituksen kesken sekä ulkopuolisten toimijoiden kanssa, muun muassa laitoksen henkilökunnan, TYY:n, SOOLin ja muiden ainejärjestöjen kanssa. Hallitukselle on luotava sen jäsenille sopivat toimintatavat, on osattava rohkaista heitä ja antaa heille palautetta. Osaan kuunnella muiden mielipiteitä ja ajatuksia, perustella omiani ja yhdistellä niitä sopivaksi kompromissiksi. Hallitus on siis kuin joukkue, jonka on puhallettava yhteen hiileen, ja uskon voivani edistää sitä.

Edunvalvonta kuuluu oleellisesti perustoimintaamme, joten sitä ei sovi unohtaa. Minusta tuntuu, ettei kuluvalla kaudella tullut esiin suuria ongelmia koulutuspolitiikassa, mikä on ihan positiivinen asia. Edunvalvontaa ei saa kuitenkaan unohtaa tai jäädä tyytyväisenä pyörittelemään peukaloita, kun on hyvä tilanne. Edelleen pitää olla korva tarkkana ja etsiä mahdollisia koulutuksessamme kehitettäviä kohtia. Tässä puheenjohtaja ei voi tietenkään toimia yksin, mutta on tärkeässä roolissa siinä, kuinka koulutuspoliittinen toiminta näkyy jäsenistölle ja tiedekunnalle.Viime vuodet ovat myös olleet Opexin toiminnassa melko muutosjohtoisia. Onkin ehdottoman tärkeää ja hyvä, että toimintaa tarkastellaan kriittisesti ja kehitetään. Mutta koska muutosta on tehty niin vauhdilla ja isoinkin askelin, on hyvä varmaan myös välillä rauhoittaa tilannetta ja katsoa, kuinka tehdyt muutokset asettuvat. Siksi minulla hakiessani ei ole suurta muutosteesiä Opexille. Ajatuksenani on seurata, miten muutokset toimivat ja hioa niitä tarvittaessa. Toki olen edelleen valmis tekemään uusia muutoksia ja pysyn valppaana ja reagoin mahdollisiin tilanteisiin, mikäli muutosta toiminnassamme tarvitaan tai hyviä ideoita jäseniltä tulee. On kuitenkin muutama pienempi seikka, joita haluaisin kehittää: toiminnan avoimuutta ja suuntaamista myös kansainvälisille opiskelijoille sekä hallituksen rakenteen ja toiminnan tehostamista. Jälkimmäiseen minulla ei vielä varsinaisesti ole mitään konkreettista ehdotusta, koska kehittäminen tapahtuisi vahvasti uuden hallituksen kanssa ja heidän ehdoilla. Mielestäni pestijakoja voisi kuitenkin tasoittaa ja tiimityöskentelyä laajentaa. Ensimmäiseen seikkaan on yksinkertaisiakin lähestymistapoja mutta on huomioitava, että toiminnan näkyvyyden laajentaminen "uudelle yleisölle" on pitkäjänteistä työtä eikä tapahdu hetkessä, vaikka ratkaisu olisikin helposti käyttöönotettava.

Haen siis Opexin hallituksen puheenjohtajaksi, koska haluan osaltani taata toiminnan jatkuvuuden ja laadukkuuden. Puheenjohtajana olisin helposti lähestyttävä, avarakatseinen ja hyvä ryhmänvetäjä hallitukselle. Toivottavasti tulevasta hallituksesta ja heidän kaudestaan tulee vähintään yhtä onnistunut kuin edellisetkin!Vakuutuitpa sopivuudestani puheenjohtajaksi tai et, tule syyskokoukseen vaikuttamaan antamalla äänesi!

Tomas Armanto

***

Moikka! Olen Silja Salminen, 23-vuotias neljännen vuosikurssin opiskelija ja hakemassa nyt toiselle hallituskaudelle. Ensimmäisen hallitusvuoteni toimin yhtenä Opexin tapahtumavastaavista, ja nyt syksyn aikana ajatus puheenjohtajan tehtävään hakemisesta on kypsynyt niinkin pitkälle, että löydän itseni hakemasta kyseiseen tehtävään.

Päätös puheenjohtajakisaan lähdöstä ei suinkaan ollut helppo. Tiedostan olevani vielä noviisi monissa yliopiston toimintaan liittyvissä asioissa, mutta tunnistan itsessäni myös useita vahvuuksia, joista olisi varmasti hyötyä luotsatessa Opexin toimintaa yhdessä muun hallituksen kanssa. Suurimpana vahvuutenani näen helposti lähestyttävyyden ja kyvyn keskustella päätöksistä yhdessä muiden kanssa. Uskon yhdessä tekemiseen, joten puheenjohtajana olisin keskusteleva ja kuunteleva. Hallituksessa mukana ollessa olen havainnut nämä taidot elintärkeiksi. Puheenjohtajana ei ole mahdollista hoitaa kaikkia asioita yksin, vaan delegointi ja neuvottelu päätöksistä muiden kanssa nousevat tärkeään asemaan. Toivoisinkin, että jäsenistön lisäksi myös muu hallitus voisi tulla nykäisemään minua aina hihasta silloin, kun jokin asia askarruttaa tai jonkin asian kanssa tarvitaan apua. Vaikken varmasti osaa jokaista asiaa ratkaista itse, tiedän voivani ratkaista eteen tulevia haasteita yhdessä muiden kanssa. Sosiaalisten taitojeni lisäksi minut tunnetaan tunnollisena, oikeudenmukaisena ja ahkerana ihmisenä ja opiskelijana. Hoidan asiani täsmällisesti, joten uskon myös Opexin asioiden olevan hyvissä käsissä, jos minut puheenjohtajan tehtävään valitaan.

Yksi selvä vahvuuteni on myös se, että olen jo neljättä vuotta Opexin jäsen. Olen päässyt sekä rivijäsenen että hallituslaisen näkökulmasta seuraamaan toiminnan kehittymistä usean vuoden ajan ja onkin ollut ilo huomata, että Opex on ainejärjestönä mennyt jatkuvasti eteenpäin - ja vieläpä hyvään suuntaan! Yliopistovuosien myötä luokanopettajaopinnot ovat tulleet minulle tutuksi niin monialaisten opintojen kuin sivuaine- ja syventävien opintojen osalta. Näin maisterivaiheen opiskelijana haluaisin toimia myös osaltani vanhempien vuosikurssien äänitorvena ja pitää huolta siitä, että opiskelujen edetessä Opex säilyy edelleen kiinnostavana ja vetovoimaisena opiskelijoiden silmissä.

Minulla on myös usean vuoden kokemus yhdistystoiminnasta muiden yhdistysten hallituksissa, muun muassa sihteerin tehtävissä. Tästä kokemuksesta olisi varmasti hyötyä Opexin hallitusta johtaessa. Olenkin tämän hallitusvuoden aikana saanut kiitosta asioiden positiivisesta kyseenalaistamisesta. Opexissa monet asiat on tehty onnistuneesti tietyllä tavalla, mutta joskus on hyvä tuoda myös uusia ajatuksia mukaan keskusteluun. Vaikka olen tässäkin tekstissä korostanut kykyäni keskustella asioista muiden kanssa ja pohtia asioita yhdessä, on minulla usein oma mielipiteeni asioihin ja uskallan myös kertoa sen. Olen kiinnostunut enkä halua antaa päätösten syntyä ilman hyviä perusteluja. Joskus on myös kyettävä tiukkoihin päätöksiin, ja niihinkin uskon itseltäni löytyvän tarvittavaa kanttia.

Opexilla on tällä hetkellä asiat hyvin. Suunnitelmallinen kehitystyö ja motivoituneet hallitukset ovat vieneet Opexia hyvään suuntaan jo useamman vuoden ajan, mutta toki kehitettävää on aina. Jo useamman vuoden ajan on ollut keskustelua siitä, että jäsenistö tulisi saada entistä paremmin mukaan sekä päätöksentekoon että konkreettisiin, jäsenistön eteen tehtäviin toimiin. Jos tulisin valituksi puheenjohtajaksi, haluaisin herätellä tulevana vuonna jälleen toimikuntatoimintaa esimerkiksi erilaisten tapahtumien järjestämistä varten. Vuosijuhlatoimikunta on tällä hetkellä hyvä esimerkki siitä, miten opiskelijat yli vuosikurssirajojen tekevät mahtavaa työtä Opexin yhteiseksi hyväksi. Opexlaiset ovat äärettömän taitavaa väkeä, joten olisi mahtavaa nähdä entistä useamman kädenjälkeä toiminnassamme.

Lopulta päätökseni hakea Opexin puheenjohtajaksi ratkaisi se, että tiesin katuvani myöhemmin, jos jättäisin tämän kortin katsomatta. Opin ensimmäisestä hallitusvuodestani todella paljon, mutta paljon jäi myös oppimatta ja paljon intoa käyttämättä. Opexista ja opexlaisista on tullut itselleni vuosien mittaan hyvin rakkaita ja ympäristönä ainejärjestömme luo mielestäni loistavat mahdollisuudet itsensä kehittämiselle onnistumisten ja satunnaisten epäonnistumisen kautta. Olen opintojen edetessä tajunnut, että omat vuoteni yliopistolla olisivat olleet hyvin erilaiset ilman Opexia. Toivon jokaisen Opexin jäsenen, pienimmästä pöllönpoikasesta aina isoimpaan ja viisaimpaan pöllömuoriin tai -vaariin, voivan myös tulevaisuudessa nauttia ainejärjestöstämme kuten minä olen saanut siitä nauttia!

Ja nyt sinä joka luet tätä, tule ihmeessä syyskokoukseen! Se on todella helppo tapa vaikuttaa siihen, mitä ympärilläsi yliopistolla tapahtuu. Ja jos vaikuttaminen ei kiinnosta, niin tule kuulemaan siitä, mitä on suunnitteilla. Ja jos ei silläkään niin väliä, niin tule ainakin herkuttelemaan yhdessä muiden opexlaisten kanssa!

***

Heissan!

Olen Milla Malin, tuttavallisemmin Miltsinä Edun käytävillä tunnettu. Opiskelen toisella vuosikurssilla ja opiskeluaikani on kehittänyt minulle vakavan riippuvuuden Tupla-patukoihin ja kahviin. Vapaa-aikani vietän milloin minkäkin projektin parissa, nytkin valmistelen konserttia ja joulun jälkeen alkaa ensi kesän musiikkiteatteriesityksen valmistelu. Teatterin ja musiikin lisäksi tykkään tehdä asioita yhdessä, on se sitten kavereiden kanssa hengailua tai vaikuttamistyötä. Siksi kai olen viihtynyt Opexin hallituksessakin niin hyvin, sillä luovaa toimintaa ja yhdessä tekemistä tämä on, jos mikä!

Vuosi Opexin sihteerinä on ollut antoisa. Hallituksemme yhteisiä tavoitteita oli mm. kehittää toimintaa entistä läpinäkyvämmäksi ja panostaa tiedotukseen. Mielestäni olemme onnistuneet näissä tavoitteissa hyvin, ja toimintamme on kehittynyt monelta osin. Mielestäni kuitenkin on vielä asioita, joissa voisimme olla vieläkin parempia. Toimeen tarttuvana tyyppinä en aio jättää näitä asioita vain maininnaksi vuoden 2018 hallituksen testamenttiin, vaan asetun ehdolle vuoden 2019 puheenjohtajaksi.

Miksi sitten juuri pj:ksi?

Koen, että puheenjohtajan paikalta voisin parhaiten edistää tarvittavia muutoksia Opexissa. Esimerkiksi hallituksemme nykyinen koko (12 + pj) on mielestäni hyvä, mutta tulevaisuudessa työnjakoa pitäisi uudistaa, jotta hallitustyö ei kävisi liian raskaaksi yksittäisille toimijoille. Lisäksi uskon, että muuttamalla hallituksemme rakennetta pystymme vastaamaan paremmin jäsenistöltä tuleviin palautteisiin. Tekemällä hallitustyötä vielä enemmän tiimeinä kuin yksittäisinä toimijoina, saamme paremmin vastattua kasvavan toimintamme tuomiin haasteisiin. (Tämähän on siis vain positiivinen ongelma, että toiminta kasvaa 😉)

Vastaan mielelläni kysymyksiin ajatuksistani hallituksen työnjakoa kohtaan ja kerron ehdotuksistani lisää syyskokouksessa. Haluan kuitenkin korostaa, että en aio tarjota mitään pakollista muottia, johon uuden hallituksen on lähdettävä mukaan. Hallituksen järjestäytymisestä ja tiimien muodostamisesta keskustellaan tietysti yhdessä. Suunnataan kuitenkin katse eteenpäin!

Puheenjohtajana en haluaisi tuoda pelkästään muutoksia Opexiin. Meillä on hyviä tapahtumia ja toimintamalleja, joista kannattaa pitää kiinni. Opexonnellisuutta ei kuitenkaan voi koskaan olla liikaa, ja haluankin tehdä töitä sen eteen, että yhteishenkemme on muutakin kuin sanahelinää. Haluan, että jokainen opexlainen voi tuntea ylpeyttä kuuluessaan Opexiin, sekä että jokainen meistä tietää, miten voi vaikuttaa ja osallistua järjestömme toimintaan. Tuokoon siis vuosi 2019 tuo tullessaan yhä osallistavampaa ja jäsenistömme näköistä toimintaa.

Nähdään syyskokouksessa!
Miltsi

***

Terve! Oon Saara, 23-vuotias 3. vuosikurssin opiskelija ja Opexin tämän hetkinen sosiaalipoliittinen vastaava. Olen luonteeltani rauhallinen, mutta varsin helposti innostuva. Vapaa-ajalla tykkään muun muassa lukemisesta ja käsitöistä. Tosin minulla ei liikaa ole vapaa-aikaa, sillä usein suuren lohkon siitä haukkaavat kaikennäköiset projektit ja monessa mukana oleminen. Opexin toiminnassa olen ollut hallituksen lisäksi mukana tuutorina, erinäisissä toimikunnissa sekä tietenkin aktiivisena tapahtumiin osallistujana. Olenpa pyörähtänyt I/O-Speksin puolellakin parissa taustatiimissä.

Olen ollut Opexin hallituksen jäsen ja sopo nyt lähes vuoden. Tämä vuosi onkin opettanut minulle paljon mm. Opexin kokoisen järjestön pyörimisestä. Ensisijaisesti olen kiinnostunut talousvastaavan pestistä, sillä kaipaan tällä hetkellä sopoilusta eri tavalla vaativaa ja opettavaa hommaa. Keväällä viime kauden toimintaa tarkastaessani kiinnostuin Opexin tästä puolesta. Alkuseikkailun paikkaa taas kilpailuttaessani ja seikkailun budjettia laskiessani kiinnostuin tästä vielä pestimielessäkin. Uskon, että olisin siinä myös hyvä, sillä olen yleensä erittäin pikkutarkka ja kärsivällinen työskentelijä. Toisaalta myös jatkaminen sopona, työelämä- tai kulttuurivastaavana kiinnostaa, sillä varastoon jäi vielä ideoita, ja tuntuu, että toisella kaudella voisin toteuttaa pestiä aiempaa paremmin. Kiinnostusta on myös sihteerin ja varapuheenjohtajan hommiin, joissa saa olla koko ajan selvillä toiminnan kaikista aspekteista, pysyä mukana monessa ja tehdä yhteistyötä koko muun hallituksen kanssa.

Tälläkin hallituskaudella Opex, sen toiminta ja hallitustoiminta on kehittynyt ja paljon loistavia asioita on saatu aikaiseksi. Haluan olla mukana varmistamassa, että Opex myös jatkaa toimintaansa monipuolisena ja hyvinvoivana järjestönä!

***


Hei Opex!

Olen Samuli Laine ja ajattelin hakea hallitukseen tänä vuonna! Olen alun perin Vihdistä, joka on pikkukunta Lohjan vieressä, mutta olen onnekseni asunut Turussa jo 3 vuotta. Pyörähdin Turun Ammattikorkeakoulussa pari vuotta ennen kuin löysin reitin Opexin mahtavaan porukkaan.

Vaikka olenkin ensimmäisen vuosikurssin opiskelija, olen kerennyt tutustumaan jo useisiin upeisiin ihmisiin. Haluan jatkaa aktiivisuuttani Opexissa ja tutustua vielä niihinkin, joille en ole vielä kerennyt puhumaan. Olen kokenut tämän syksyn mahtavaksi ja ollut todella tyytyväinen siihen, miten ainejärjestössämme asiat hoituvat. Haluaisin olla osana hallitusta ja olla osaltani varmistamassa, että asiat myös tulevaisuudessa hoituvat hyvin ja kaikilla on hyvä olla. Haluaisin myös olla tarjoamassa yhtä hyvää fuksivuotta fukseille, jotka ensi vuonna astelevat oppilaitokseemme.

Erityisesti haluaisin joko koulutuspolitiikka- tai sosiaalipolitiikkavastaavaksi, sillä koen näiden pestien hyödyntävän parhaiten omia taitojani. Olen aikaisemmin ollut pienissä vastuutehtävissä, mutta suurimmaksi vahvuudekseni koen kokemuksen sijaan motivaationi ja ryhmätyötaitoni. Autan mielelläni muita ja uskon, että hallitustoiminta sopisi minulle hyvin.

Nähdään syyskokouksessa!

***

Moro! Olen Lorenz Moulder, 20-vuotias ensimmäisen vuosikurssin opiskelija. Vapaa-ajallani olen kovan tason penkkiurheilija, erityisesti futis on lähellä sydäntäni, ja kai mä jotain itekki urheilen. Turus mä ole nuoruuteni viettäny ja tänne mä jään!

Eniten minua kiinnostaa kopon ja tapahtumavastaavan hommat, koska olen kuullut niin paljon hyvää hallituksen toiminnasta ja siihen osallistumisesta. Ja koska tykkään juoda. Kokemusta kopona olemisesta minulla ei ole, mutta olen järjestänyt lukuisia kotibileitä, joihin virkavalta ei ole toistaiseksi joutunut puuttumaan. Opex on antanut näiden parin kuukauden aikana minulle jo niin paljon, niin eiköhän ole minun vuoroni antaa jotain takaisin.

***

Moikkelis moi! Olen Siiri Kuokkanen ja ensimmäisen vuosikurssin opiskelija. Olen aktiivinen, puhelias ja viihdyn siellä missä tapahtuu. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että olen mukana I/O- speksin taustatiimissä. Minulta löytyy kokemusta ryhmässä toimimisesta harrastus -ja valmennustaustan kautta. Toiminnassani pyrin aina ottamaan muut huomioon sekä sitoutumaan ja antamaan panokseni siihen, mihin ryhdyn.

Fuksisyksy on ollut vauhdikas, ja erilaisissa tapahtumissa onkin tultu juostua syksyn ajan. Kaikki Opexin järjestämät tapahtumat ovat jättäneet hyvän fiiliksen ja yhteisöllisyyden tunteen, kuten esimerkiksi vabu ei lobu -bileet, lähärikierros ja lautapeli-ilta. Tapahtumien hyvä henki, hauskuus ja monipuolisuus onkin herättänyt kiinnostuksen Opexin toimintaa kohtaan. Tästä innostuneena olenkin päättänyt hakea hallitukseen. Minusta olisi mahtavaa päästä itse järjestämään tai ideoimaan mieleenpainuvia tapahtumia kanssa opiskelijoille. Minua kiinnostaisikin tapahtumavastaavan ja sopon hommat, mutta ennen kaikkea olisi hienoa päästä mukaan hallitukseen ajamaan Opexin jäsenten etuja pestistä huolimatta.


***

Sinä vuoden 2019 Opexin hallitukseen? 

Heräsikö järjestöaktiivin palava liekki sisältäsi? Haluatko tosiaan vaikuttaa ja tehdä työtä järjestösi eteen? Haluatko nauttia vuoden ajan liki rajattomista kokouspullista? Haluatko kokea Pöllön sulkien hellän kosketuksen aivan oikeasti?

HAE ROHKEASTI HALLITUKSEEN!

Opexin vuosikokous, tutummalla nimellä Syyskokous järjestetään 7.11. Edu 2:ssa. Voit lähettää itsestäsi hallitushakemuksen 30.10. mennessä osoitteeseen jiklau@utu.fi. Hallitushakemuksessa voit kertoa itsestäsi, mielenkiinnonkohteistasi, mahdollisesta pestitoiveestasi sekä kokemuksestasi tekstin muodossa. Esittelytekstit julkaistaan viikkoa ennen kokousta eli 31.10. Pöllön blogissa.

Eikä siinä vielä kaikki! Jos tuntuu, että deadlinestressi vie luovuuden kirjoittajanlahjoistasi, voit asettua ehdolle myös paikan päällä Syyskokouksessa!

Tervetuloa vaikuttamaan tulevaan hallitukseen sekä nauttimaan kokouseväistä EDU2:seen 7.11. klo 17.00.

Aurinkoisin syysterveisin,
Opexin hallitus 2018Puheenjohtajisto

Hallituksen pestiesittelyt 2018

Vuoden lopussa on hyvä miettiä, mitä alussa oli ja miten tänne on oikein päästy.

Puheenjohtajiston tärkeimpänä tehtävänä on johtaa Opexin työskentelyä ja toimintaa. Huolehdimme siis yhdessä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kanssa siitä, että kaikki toimintavuoden asiat käsitellään ajallaan. Varapuheenjohtaja toimii oikeutetusti puheenjohtajan oikeana kätenä silloin kun tuntuu, että hommat kasautuvat ja yhteistyö puheenjohtajiston välillä on muutenkin tiivistä.

Tärkeimpiin tehtäviimme kuuluu laatia vuoden toimintasuunnitelma yhteistyössä hallituksen kanssa. Osallistumme ja vaikutamme edunvalvonnassa, edustamme järjestöä erimerkiksi muiden ainejärjestöjen vuosijuhlilla, teemme yhteistyötä, laadimme hakemuksia, vastailemme yhteydenottoihin ja sähköposteihin sekä huolehdimme niin hallituksen kokousten vetämisestä, hallinnollisista töistä kuin hallituksen sisäisestä työskentelystä sekä yhteydenpidosta. Ennen kaikkea puheenjohtajiston tehtäviin kuuluu Opexin sääntöjen seuraaminen ja noudattaminen sekä lisäksi koko järjestön arvojen pohtiminen: Millaiset tavoitteet, arvot ja päämäärät suuntaavat toimintaamme? Millä tavalla edustamme ulospäin? Millä tavalla luomme yhteistyötä? Miten ja mihin suuntaan kehitämme toimintaamme?

Puheenjohtajiston tehtävänä on innostaa ja kannustaa, tukea ja tsempata silloin, kun työ tuntuu raskaalta, tehdä haastaviakin päätöksia, kun niiden aika on. Hallitustoiminta on ennen kaikkea täynnä hienoja ja palkitsevia hetkiä, joita on hienoa muistella vielä monien vuosien jälkeenkin. Joskus se on myös heikkojen hetkien ja kiperien kysymysten selvittelyä. Onneksi kukaan ei kuitenkaan jää yksin.

Olemme molemmat toimineet hallituksessa erinäisissä pesteissä jo useamman kauden ja tämä, jos mikä, on todiste siitä, että hallitustoiminta on ihanaa! Hallituksessa pääset vaikuttamaan ja päättämään Opexin asioista. Lisäksi voimme vaikka vannoa, että hallituksessa toimimisessa oppii itsestäänkin vaikka mitä uutta!

Lopuksi, onnistuneen vuoden päätteeksi voit löytää Edun neljännestä kerroksesta timantiksi hioutuneen työskentelytiimin. Juuri sellaisen, jonka kanssa tekisit yhdessä Opexia vielä jatkossakin. Ennen vuoden päättymistä onkin painettu paljon duunia sen eteen, että meillä kaikilla olisi edunvalvontaa, mielekkäitä, monipuolisia ja näkyviä tapahtumia, hyvinvointia, yhteistyötä sekä hyvinvoiva yhteisö. Sitä työtä jatkaa hetken kuluttua aivan upouusi yhdistelmä tekijöitä ja uusia innokkaita hallituslaisia.

Yksi vuosi on harmittavan lyhyt aika ja hallitusvuosi hujahtaa kuin siivillä. Syyskokouskin koputtelee jo oven takana, toivottavasti sinäkin! Uskalla hypätä ennakkoluulottomasti uuteen ja tuntemattomaan; Opex Pöllö vie varmasti sydämesi!

Suurella sydämellä ja rakkaudella toivottaen
Iitu ja Emma

Viestintä

Hallituksen pestiesittelyt 2018

Sihteeri, viestintä- ja tiedotusvastaava. Siinäpä sitä vasta tittelirimpsu. Kuinkahan sellaisessa pestissä kuuluisi edes sähköpostit allekirjoittaa? "Sihteeri" ei kerro toimenkuvastani kaikkea, mutta joskus "viestintä- ja tiedotusvastaava" tuntuu turhalta informaatiolta.

Tällaisia asioita olen pohtinut pitkin hallitusvuotta, mutta ehkäpä nyt syyspuolikkaalla roolini on iskostunut selkärankaani niin, että tällaiset aatokset ovat jääneet taa. Viimeisimmässä SOOLin koulutusviikonlopussa huomasin esitteleväni itseni useasti tyyliin "olen hallituksen sihteeri, mutta teen myös meidän viestintää ja vastaan tiedotusasioista."

Ilmeisin tehtäväni sihteerinä on pitää huolta kokousasiakirjoistamme. Tämä tarkoittaa esityslistojen luomista, pöytäkirjan kirjoittamista kokouksissa, pöytäkirjojen jakamista jäsenistölle ja arkistoimista tulosteina kansioon. Sen lisäksi vastaan jäsenasioistamme, eli esimerkiksi jäsenlistan ylläpitämisestä ja sähköpostilistojen moderoinnista.

Jäsenistölle näkyvin työtehtäväni on varmasti Maanantaimaili ja Perjantaipaketti, joiden myötä tavoitteenani ja tehtävänäni on pitää jäsenistöämme ajan tasalla uusista tapahtumista yms. Viikkomailit ovat myös se osa-alue, jossa pestissäni pääsee leikkimään omalla luovuudellaan esimerkiksi mailien muotoilun tai aforismikokoelmien myötä ;)

"Viestintä- ja tiedotusvastaava" tarkoittaa vastuualueenani viestintää jäsenistöllemme, sekä Opexista ulospäin esim. toisiin ainejärjestöihin.
Lisäksi tänä vuonna olen halunnut tuoda hallituksen toimintaan omaa viestinnällistä osaamistani ja uusia työkaluja esim. viestintäsuunnitelman myötä, ja uskon, että sen avulla olemme saaneet parannettua ainakin Opexin sisäistä viestintää. Viestinnällisenä vastaavana en niinkään tuota sisältöä esimerkiksi Pöllön somekanaviin, mutta olen muiden apuna sen suunnittelussa.

Itselleni sihteerin/viestintä- ja tiedotusvastaavan pesti on ollut todella mieluisa. Parasta pestissäni on ollut se, kuinka sopivassa suhteessa siinä on vakavaa työtä ja luovaa hulluttelua. Järjestön asiakirjat yms. tulee toki hoitaa säntillisesti, mutta someviestinnässä voi joskus touhuta kieli poskella - sopivan vaihtelevaa siis!

Toivon, että seuraajakseni hakee joku, jolla on kiinnostusta Opexin toimintaa ja sen kehittämistä kohtaan. Muita vaatimuksia ei ole tarpeen asettaa, sillä tässäkin pestissä tarvittavat taidot oppii kyllä perehdytyksessä, ja työ itsessään opettaa :) Ja jos tämä teksti ei tyydyttänyt tiedonnälkääsi sihteerin/tiedotus- ja viestintävastaavan pestistä, kysy rohkeasti suoraan minulta. Löydyn aika helposti Maunosta tai Facebookista.

Olipa mielestäsi kiinnostavin pesti mikä tahansa, suosittelen kokeilemaan hallitustoimintaa - se ei vaadi supervoimia, mutta parhaassa tapauksessa antaa sellaisia.

Nähdään syyskokouksessa,
Miltsi <3

Talousvastaava

Hallituksen pestiesittelyt 2018

Laskuja, tilisiirtoja, kirjanpitoa ja taloudellista ennakointia... Kohta on takana mielenkiintoinen, opettavainen ja vastuullinen vuosi talousvastaavana. Olen Serita, Opexin talousvastaava. Opex ry:n taloutta hoitaa talousvastaava yhdessä koko hallituksen kanssa.

Kuten jo arvatakin saattaa; talousvastaavan pestin tehtävät pyörivät lähes täysin Opexin rahojen ympärillä.

Ensimmäisenä pestin tehtävänä tulee mieleen käytännön pankkiasiasioiden hoitaminen, kuten esimerkiksi laskujen maksaminen ja tilisiirrot. Opexin toiminta on viime vuosina kasvanut hurjasti, joten laskua pukkaa lähes joka tuutista. Muiden järjestöjen laskuttaminen esimerkiksi pikkujouluristeilyyn liittyen ja maksuohjeiden laadinta pöllönpoikasille tapahtumia varten on myös osa työnkuvaani.

Toinen tärkeistä työtehtävistä on kirjanpidon tekeminen kuukausittain. Parasta kirjanpidon tekemisessä on joustava työaika. Se on mahdollista tehdä silloin, kun itselle sopii parhaiten. Kuitit ja tositteet ovat tämän vuoden aikana saaneet elämässäni täysin uuden merkityksen. Vaikka nämä kuitit eivät vieläkään "mene verotukseen" (heh), mutta kirjanpidon kannalta ne ovat ehdottoman tärkeitä.

Opexin talouden suunnittelua ja toteuttamista ohjaa hallitusvuoden kevätkokouksessa hyväksytty talousarvio eli budjetti. Budjetti on siis rahamääräinen toimintasuunnitelma. Uutena sydämenasiana olen ottanut hallituksen kokouksiin mukaan esiteltävän kvartaalikatsauksen budjettiin. Esittelen muille hallituksen jäsenille kirjanpidon pohjalta tehdyn laskelman ja raportin taloustilanteesta joka neljäs kuukausi. Tavoitteeni on ollut pitää hallituslaiset kärryillä Opexin taloustilanteesta eli siitä, mihin rahaa menee ja mistä sitä tulee. Tähän liittyen yksi pestin tärkeistä tehtävistä on ennakoiminen. Kvartaalikatsauksen kehittäminen on auttanut Opexin talouden sekä toiminnan ohjaamista ja suunnittelua.

Kolmas työtehtäväni hallitusvuoden aikana on talousarvion tekeminen seuraavalle hallituskaudelle. Talousarvio esitellään ensimmäistä kertaa syyskokouksessa.

Talousvastaavan pesti ei ole ydinfysikkaa, vaan pesti vaatii halua oppia, innostusta, tarkkuutta ja istumalihaksia. Koko hallitus on hommassa tukena ja tiukemman paikan tullen on mahdollista saada kaveri auttamaan esimerkiksi kirjanpidon kanssa.

Kaiken kaikkiaan vuosi on ollut erittäin opettavainen. Vuosi on mennyt yhdessä hujauksessa ja pian koittaakin se aika, jolloin joudun jättämään lempilapseni haikein mielin seuraavan talousvastaavan ja hallituksen huomaan. Onneksi siihen on vielä hetki.

-Serita

Visu

Hallituksen pestiesittelyt 2018

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Voihan visu, kun visuaalisen vastaavankin tulee käyttää niitä sanoja. Käytän kuitenkin apunani kuvia ja videota, jotta voin näyttää visuilun käytännössä. Tämän vuoden visuna on toiminut allekirjoittanut eli Heini. Laitetaan homma käyntiin videolla: alla on pieni katsahdus siihen, kuinka eräs facebookin tapahtumakansi on syntynyt.

Visun työ on todella monipuolista ja pestirajoja rikkovaa. Itse pestissä pääsee tekemään yhteistyötä kaikkien hallituksen pestien kanssa. Eniten tulee oltua tekemisissä tapahtumavastaavien kanssa bilejulisteiden, -merkkien ja facebook-kansien suunnittelussa ja toteutuksessa. Näitä pääsee myös tekemään liikuntavastaaville sekä sopon että kopon tapahtumiin. Jos on tapahtuma, siihen tarvitaan kansikuva!

Visun työssä pysyy myös väistämättä ajan tasalla siitä, mitä kaikkea tapahtuu syksyn aikana, sillä visuna pääsee tekemään kuukausikalenterin. Siihen kootaan kaikki tapahtumat ja menomeiningit! Kalenterin kansikuvaan saa laittaa mitä ikinä haluaakaan, ja olenkin leikitellyt tällä vapaudella.

Visun pesti ei ole rakettitiedettä! Vaikka pidän piirtämisestä ja olen hieman taiteellinen ihminen, en ollut ennen visun hommia tehnyt mitään vastaavaa. Kaiken opin kuitenkin tekemällä ja samalla pystyin etsimään omaa tyyliäni. Apua sain aina muulta hallitukselta, jos jokin teema sai pään lyömään ihan tyhjää. Ei olisi hommasta tullut mitään ilman heitä!

Visun työ antaa todella paljon, sekä itselle että yhteisölle. En pysty kuvailemaan sitä ylpeyden tunnetta, joka valtasi minut, kun näin ensimmäisen julisteen yliopiston seinällä, bongasin omin kätösin suunnitellun merkin toisen haalareista ja törmäsin omaan kansikuvaan facebookin syötteessä. Se ilahduttaa, kun pääsee oikeasti näkemään oman työnsä esillä.

Itse olen eniten pitänyt visun laajemmista projekteista: laulukiran uusimisesta ja fuksivihosta. Näihin upposi aikaa, mutta se oli sen arvoista! En ollut koskaan aiemmin työstänyt noin laajoja projekteja, joten opin niistä todella paljon. Visuna olen todellakin päässyt haastamaan itseäni ja poistumaan mukavuusalueeltani!


Suosittelen tätä hommaa kaikille, joilla vähääkään sormet syyhyävät päästä tekemään ja leikkimään  visuaalisen suunnittelun parissa.


Tämä pesti on todella mahtava vuoden mittainen sukellus visuaaliseen maailmaan, jonka aikana oppii todella paljon ja josta saa vapaasti tehdä oman näköisen! Visuaalisen vastaavan rooli on monella tapaa ainutlaatuinen, sillä visulla on paljon vapauksia siinä mitä, ja miten tekee.

Jos haluat tietää mitä tahansa tästä hommasta, niin nykäise mua hihasta tai laittele viestiä feississä! Hyvää syksyä ja nähdään hei viimeistään syyskokouksessa!


- Heini

Sopo

Hallituksen pestiesittelyt 2018

Tässä alkaa olla takana todella mielenkiintoinen vuosi, vaikka paljon on vielä tulossakin.


Tämä oli mulle ensimmäinen vuosi missään hallituksessa tai vastaavan pestissä, ja se on kyllä ollut aivan uskomaton. Vaikka sainkin "toivomani" pestin, sosiaalipolitiikka kuulosti alkuun vähän epämääräiseltä ja siitä syystä mielenkiintoiselta sekä hieman haastavalta pestiltä. Hommaan on kuitenkin päässyt hyvin sisälle kauden aikana.


Pääsääntöisesti sosiaalipoliittinen vastaava eli sopo pitää huolta siitä, että opiskelijoilla on yliopistossa hyvä olla. Oonkin järkännyt Opexille alkoholittomia hyvinvointi- ja kulttuuritapahtumia: vierailun, verenluovutuksen, hengailuiltoja, deadline-piirejä ja keväällä perinteisen luokkaretken, tällä kertaa Flowparkkiin. Perinteiset joululaulajaisetkin ovat vielä tulossa. Ainiin, ja hommasinhan mä myös paikan ja teltat rakkaalle Alkuseikkailulle. Näihin liittyen olen saanut myös käydä jatkuvaa sähköpostiliikennettä eri yhteistyötahojen kanssa, varailla tiloja, ideoida ja mainostaa tapahtumia. Oikeastaan sopolla on todella vapaat kädet toteuttaa omia ja muiden unelmia toiminnassaan.

Mun kokemuksen mukaan hallitukseen kannattaa ehdottomasti hakea. Hommia tehdään yhdessä hyvällä fiiliksellä. Oonkin saanut vuoden aikana tarvittaessa tukeutua muuhun hallitukseen ja jäsenistöön, esimerkiksi kun omat ideat on loppuneet. Kokemusta näihin hommiin ei tarvitse. Ollaan tosi hyvällä mallilla jo, kun toiminta ja sen järkkääminen kiinnostaa. Mun rakkauteni Opexiin on vuoden aikana vain syventynyt, kun olen saanut huomata miten suurella sydämellä jäsenistölle järjestellään asioita. Aion jatkossakin löytää itseni järkkäilemästä ties mitä hauskaa ja kissanristiäisiä!

- Saara

PS. Vaikka kausi onkin lopuillaan, aina saa ehdottaa ideoita! Jää vähintäänkin seuraavalle hallitukselle ideapankkiin. 😊

Liikuntavastaavat

Hallituksen pestiesittelyt 2018

Me ollaan Opexin liikkavastaavat Inka ja Topi ja kerrotaan nyt muutamalla sanalla siitä, mitä tämä pesti pitää sisällään ja miten meidän vuosi on näissä tehtävissä sujunut.
Liikuntavastaavan hommasta tulee todennäköisesti ensimmäiseksi mieleen liikuntaan ja liikkumiseen liittyvät jutut. Pestin näkyvimmät tehtävät ovatkin varmasti liikkavuorojen, lajikokeilujen ja Campussport Cupin pyörittäminen, mutta oikeastaan liikkavastaavan rooliin kuuluu osa-alueita lähes jokaisesta hallituksen tehtävästä.
Vuoden aikana olemme saaneet huomata, kuinka paljon pesti sisältääkään kirjoittamista ja viestintää. Viikoittain olemme saaneet satuilla liikkamailiin sekä somettaa ja markkinoida enemmän kuin laki sallii.
Instagramista onkin löytynyt ominaisuuksia, joista emme vuosi sitten olleet kuulleetkaan :D Olemme päässeet järjestämään paljon erilaisia liikuntaan liittyviä tapahtumia. Organisointitaidot ovat kehittyneet suunnitellessa vuoden liikuntakalenteria ja pyörittämällä Opexin Campussport Cupin joukkuetta. Pesti onkin ehdottomasti yksi monipuolisimmista hallitushommista!

Pestissä parasta on ehdottomasti ollut tilaisuus tutustua muihin opiskelijoihin yli vuosikurssirajojen ja nähdä salin täydeltä innostuneita liikkujia. Liikkavuoroilla jos jossakin onkin käynyt porukkaa fukseista n:nteen vuosikurssiin asti ja vuoden aikana olemme saaneet tutustua lukemattomiin huipputyyppeihin! Homman hyviin puoliin kuuluu lisäksi se, että olemme päässeet itsekin näkemään ja kokemaan monenlaisia lajeja, jotka olisivat ehkäpä muuten jääneet kokeilematta. Liikuntatapahtumissa on ollut käsittämättömän hyvä fiilis, joka todellakin motivoi järjestämään lisää uusia juttuja!

No tartteeko liikkavastaavan olla joka lajin superosaaja? Ei todellakaan eikä välttämättä edes yhden lajin! Tämän pestin pyörittämiseen tarvitset motivaatiota ja omaa innostusta, niillä pärjää paremmin kuin hyvin. Liikkavuoroilla käyneet ovatkin jo varmasti huomanneet, etteivät tämän vuoden vastaavatkaan aina osu tyhjistä maaliin tai omaa Messin pelisilmää ja vasenta jalkaa. Silti vuodesta on selvitty kuivin jaloin ja ainakin toivottavasti innostuksemme on välittynyt myös teille! :)

Toivottavasti kiinnostuitte viimeistään nyt tästä mahtavasta pestistä ja näemme syyskokouksessa monta liikunnasta innostunutta hakijaa! Mitä tahansa mieleesi tuleekaan liikkavastaavana toimimista koskien, ota rohkeasti yhteyttä meihin. Ja muistakaa, ettei pestin todellakaan tarvitse olla samanlainen kuin meidän järjestämänä, vaan hommasta voi tehdä juuri sen näköisen, kuin itse haluaa!

Lopuksi vielä kolme syytä, miksi juuri Sinun kannattaisi hakea liikkavastaavaksi ;)


  1. Näet konkreettisesti työsi jäljen ja pääset itsekin osallistumaan siisteihin juttuihin!
  2. Jos joka tapauksessa tykkäät osallistua Opexin liikuntatoimintaan, mikset samalla pyörittäisi koko orkesteria?
  3. Jos olet vielä uudenvuodenlupausta vailla, tässä sinulle sellainen: vuosi liikuntavastaavana saa sinut taatusti liikkumaan ainakin kerran viikossa! :)

Kopot

Hallituksen pestiesittelyt 2018

Opexin kopoina eli koulutuspoliittisina vastaavina häärävät meneillään olevalla hallituskaudella Nora ja Lauri. Meidän tehtävänä on pitää huolta Opexin jäsenten eduista. Kopot ovat mukana esimerkiksi henkilökunnan kokouksissa, palautetilaisuuksissa ja muissa koulutukseemme ja sen kehittämiseen liittyvissä tilaisuuksissa.


Lisäksi kopoihin ollaan yhteydessä erilaisissa tapauksissa, jos koetaan ongelmia jollakin opiskelun alueella. Kopoina tehdäänkin siis paljon yhteistyötä laitoksen henkilökunnan ja muiden tahojen, kuten esimerkiksi TYY:n kanssa, jotta opintojen sujuvuus pysyisi ennallaan ja jotta sitä voitaisiin parantaa entisestään.


Kopon pestissä pääsee tutustumaan uudella tavalla laitoksen henkilökuntaan ja sitä kautta solmimaan kontakteja yliopiston eri osa-alueille. Jotta yhteistyö olisi sujuvaa ja kaikki osapuolet hyötyisivät, on kopolta löydyttävä mielenkiintoa koulutuksen kehittämistä kohtaan. Kopoilun aloittaminen ei kuitenkaan vaadi mitään sen kummempia valmiuksia, sillä sen oppii vasta itse tekemällä Tärkeintä on ollut tietynlainen herkkyys laitoksemme sisällä tapahtuviin asioihin.

Kopon työmäärä vaihtelee todella paljon, koska se on enimmäkseen ongelmien ja epäkohtien ratkomista. Mitä vähemmän opiskelijoilla on edunvalvontaan liittyviä ongelmia, sitä vähemmän kopoilla on hommia, mikä on tietenkin kiva asia. Tällöin kopoilla jää aikaa toiminnan kehittämiseen. Tällä kaudella ollaankin ylläpidetty viime vuonna aloitettua uutta Kopomailia, ja nyt syksyllä on tulossa vielä uusi Viiniä ja Valitusta -ilta. Myös opiskelijoiden ja henkilökunnan hengailuiltaa ollaan uudistamassa. Pysy siis kuulolla!

Tapahtumavastaavat

Hallituksen pestiesittelyt 2018


Tapahtumatekstejä, lipunmyyntejä, tapahtumien budjettilaskelmia ja yhteistyökuvioita muiden ainejärjestöjen kanssa. Muun muassa näitä asioita hoitaa Opexissa tapahtumavastaavatiimi, eli me Kaisa, Tomas ja Silja.


Tapahtumavastaavien pesti on usein ollut hallituspesteistä halutuimpia: ovathan luokanopettajaopiskeljat tunnetusti kekseliästä ja idearikasta väkeä. Vaikka ideoista on tapahtumavastaavana toki hyötyä, ollaan me kuluneen vuoden aikana huomattu, että tämä pesti vaatii myös paljon muuta!

Me ollaan opittu hirvittävä määrä Opexin pyörittämisestä, budjettien laskemisesta, visuaalisten ilmeiden suunnittelusta, tapahtumien markkinoinnista ja muistakin sellaisista asioista, joista rivijäsenenä oli jäänyt täysin pimentoon. Ollaan myös yritysten ja erehdysten (kts. alla oleva mustikkakerma-jälkkäri) kautta saatu hommat toimimaan.

Monipuolisuudessaan (ja hetkittäin myös työläydessään :D) tämä pesti siis peittoaa monet muut Opexin hallituksen pestit, ja siksi tänäkin vuonna tapahtumista on ollut vastaamassa meidän kolmehenkinen kööri.

Tapahtumat ovat luonnollisesti yksi Opexin näkyvimpiä puolia. Tänäkin syksynä bileitä tai muita tapahtumia on lähes joka viikko. Onkin ollut taas ilo huomata, miten paljon tapahtumissa on ollut väkeä, iso kiitos teille jokaiselle mukana olleelle siitä! Tapahtumavastaavien pestissä yksi ehdottomasti parhaita puolia onkin juuri se, kun näkee oman ainejärjestön väen nauttivan meidän järjestämissä tapahtumissa. Opexilla on paljon perinteiksi muodostuneita klassikkotapahtumia, joiden asema tapahtumakalenterissa aina silloin tällöin puhuttaa jäsenistön keskuudessa: osa on kyllästynyt vanhaan ja toivoo piristystä, kun taas toiset haluavat kunnioittaa perinteitä. Nykyinen hallitus on pohtinut tätä asiaa paljon, mutta mietittävää jää varmasti myös tuleville tapahtumavastaaville. Mitkä klassikkotapahtumista kestävät raikastamista ja mitkä saattaisi uskaltaa poistaa kalenterista kokonaan?

Vaikka tekemistä on tässä pestissä riittänyt, me ei olla kuitenkaan jääty itkemään kolmeen pekkaan Maunon nurkkaan, kun tuntuu, ettei loistavia bileideoita synny tai somemainostus tuntuu tökkivän. Olemme saaneet roppakaupalla apua muulta hallitukselta sekä erityisesti aiemmilta tapahtumavastaavilta.  Myös omat opiskelukaverit ovat oiva lähde tapahtumien keksimiseen!  Mekin halutaan olla varmistamassa, että seuraavat tapahtumavastaavat eivät joudu aloittamaan pestissään tyhjältä pöydältä, vaan vinkkejä ja ideoita saa aina tulla kysymään. :-)


Tästä se lähtee!

Nimittäin hallituksen esittelykierros! Nyt jos koskaan kannattaa seurata Pöllön instagram-tiliä (@opexpollo) sekä kääntää katseet tänne blogin puolelle, sillä seuraavien viikkojen aikana Opex ry:n hallitus vuosimallia 2018 esittäytyy.

Kyteekö sisimmässäsi pieni liekki hallitukseen hakemisesta? Tiedätkö, että haluat hallitukseen, mutta et aivan tiedä mitä siellä tekisit? Kaipaatko iltalukemista #opexonnellisuus -kaipuun lievittämiseksi? Vai haluatko vain tietää, mitä hallituksen kokouksissa on tarjoiluina? Oli motiivisi sitten mikä tahansa, suosittelemme katsastamaan sanalliset iloittelut suoraan Pöllön blogista!

Näitä päivämääriä kannattaa odottaa:

18.9. Tapahtumavastaavat

21.9. Kopot

25.9. Liikuntavastaavat

28.9. Sopo

2.10. Visu

5.10. Talousvastaava

9.10. Viestintävastaava

12.10. Puheenjohtajisto

Terkuin
Iitu & Emma
Puheenjohtajisto
Opex ry