Merkkiohjesääntö

Opex ry:n lippu-, nauha- ja merkkiohjesääntö

1§ Tunnus ja värit

Yhdistyksen tunnus on valkoinen tyylitelty sulavalinjainen pöllö punaisella taustalla. Yhdistys voi käyttää tunnuksesta tarpeen tullen muita värivaihtoehtoja. Yhdistyksen päävärit ovat punainen ja valkoinen.

2§ Lippu

Yhdistyksen lipun pohjaväri on valkoinen. Lipussa on painettuna yhdistyksen tunnus.

3§ Hallitusnauha

Hallitusnauhan värit ovat valkoinen ja punainen. Hallitusnauha on 21 mm leveä. Hallitusnauhan yläpuolinen osa on valkoinen ja alapuolinen osa punainen. Hallitusnauhaa voivat käyttää yhdistyksen hallituksessa toimineet henkilöt.

4§ Hallitusnauhan kantaminen

Frakin tai tumman puvun kanssa hallitusnauhaa kannetaan oikealta olkapäältä rinnan yli alas vasemmalle. Kolmiosaisen juhlapuvun kanssa nauha kulkee puvun liivin alta sekä kravatin päältä. Juhla- tai iltapuvun kanssa hallitusnauhaa voi kantaa ruusukkeena vasemmassa rintapielessä tai nauhana, kuitenkin niin, ettei se ole kosketuksissa paljaaseen ihoon.

Hallitusnauhaan ei tule kiinnittää mitään, mitä ei erikseen ole kiinnitettäväksi määrätty.

5§ Kunniamerkit

Yhdistyksellä on messinkinen kunniamerkki, joka on kooltaan 25 mm. Kunniamerkissä on yhdistyksen tunnus. Kunniamerkin mallikappaletta säilytetään lukitussa tilassa, jonne pääsy on rajattu yhdistyksen hallitukselle. Kunniamerkki on huomionosoitus, joka voidaan myöntää nykyiselle tai entiselle yhdistyksen jäsenelle, joka on toiminnallaan edistänyt merkityksellisesti yhdistyksen etuja.

6§ Kunniamerkkien myöntäminen

Kunniamerkkien myöntämisestä päättää yhdistyksen hallitus. Hallitus määrää valitsijatoimikunnan avustamaan kunniamerkkiä koskevissa valinnoissa. Valitsijatoimikuntaan valitaan puheenjohtaja ja lisäksi neljästä kymmeneen (4-10) jäsentä, joista ainakin yksi on hallituksen jäsen.

Nykyinen tai entinen jäsen on oikeutettu ehdottamaan merkinsaajia valitsijatoimikunnalle. Ehdottajan tulee tarjota kirjallinen selvitys siitä, miksi hän kokee ehdokkaan kunniamerkin arvoiseksi.

7§ Kunniamerkin luovutus

Kunniamerkin luovutus tapahtuu yhdistyksen vuosijuhlissa ja sen luovuttaa yhdistyksen puheenjohtaja. Kunniamerkin luovutuksen yhteydessä kunniamerkin saajalle annetaan lisäksi kunniakirja, josta käy ilmi merkin myöntämisen perusteet. Yhdistyksen hallitus pitää kirjaa merkkien saajista ja myöntämisperusteista. Kunniamerkkejä voidaan myöntää enintään kymmenen (10) kappaletta kerrallaan.

8§ Kunniamerkin kantaminen

Kunniamerkkiä kannetaan juhlatilaisuuksissa vasemmassa rintapielessä. Puvuntakkia käytettäessä merkki sijoitetaan vasemman rintataskun kohdalle. Juhla- tai iltapukua käytettäessä merkki sijoitetaan vasempaan rintapieleen, kuten ruusuke. Hallitusruusuketta käytettäessä merkki kiinnitetään ruusukkeeseen. Hallitusnauhaa käytettäessä merkki kiinnitetään nauhaan tai puvuntakkiin rintataskun kohdalle. Merkin käyttöoikeus on elinikäinen.

9§ Muussa tapauksessa toimitaan kuten yhdistyslaki määrää.