Vuosijuhlat 2019

Etiketti

Pian koittaa Opexin ja opexlaisten loisteliain tapahtuma viiteen vuoteen, jota on innolla odotettu jo vuoden päivät. Kyseessä onkin luultavasti opiskeluaikasi arvokkain ja juhlavin tapahtuma. Vuosijuhla kerää yhteen nykyiset ja jo valmistuneet opexlaiset, rakkaan henkilökuntamme ja akateemisia arvovieraita. Vuosijuhliin kuuluu omat akateemiset perinteensä ja etiketti, joiden tarpeellista tietoa löydät näiltä sivuilta!

Vuosijuhlaetiketin tarkoituksena on auttaa ymmärtämään vuosijuhlan perinteitä ja luonnetta ja toimia ohjeena itse juhlassa. Etiketin noudattamista ei tarvitse turhaan jännittää, vaan hyvillä käytöstavoilla pärjää hienosti.

Juhlan kulku pääpiirteittäin

Iltajuhlaa ennen on cocktailtilaisuus, joka on tarkoitettu kutsuvieraille. Cocktailtilaisuudessa mm. luovutetaan kunniamerkkejä ja tuodaan tervehdykset ainejärjestölle.

Saavuthan ajoissa vuosijuhlille, jotta juhla saa alkaa ajoissa klo 18.30. Iltajuhla sisältää kolmen ruokalajin illallisen, puheita, ohjelmanumeroita ja tanssia.

Saapuessasi iltajuhlaan löydät oman paikkasi kartalta. Juhlan alussa vieraat seisovat tuoliensa takana. Juhlan alussa kuulutetaan pääpöytä juhlaan ja tämä jälkeen saapuu lippusaattue. Lippuja tulee seurata katseella. Vuosijuhlamarsalkka toimii juhlan juontajana ja hänen antamia ohjeita tulee noudattaa.

Ruokaillessa on kohteliasta odottaa, että kaikki pöytäseurueen jäsenet ovat saaneet ruokansa. Kuitenkin lämpimän ruuan kohdalla ruokailun voi aloittaa, kun lähimmät vierustoverit ovat saaneet ateriansa.

Juhlamarsalkan kuuluttamien konferenssitaukojen aikana on suotavaa käydä saniteettitiloissa tai esimerkiksi kuvauttamassa itsesi ja seurueesi kuvauspaikalla. Kuuntelethan tarkasti, milloin tauko päättyy ja saavu ajoissa takaisin paikallesi.

Juhlamarsalkan juontojen lisäksi tärkeää on kuunnella laulunjohtajaa, sillä hänen johdolla lauletaan muutamia tuttuja lauluja. Laulujen jälkeen skålataan vierustoverien kanssa.

Varsinaisen iltajuhlan lopussa siirrytään tanssilattialle. Pöydästä löydät tanssikortin, johon voit kirjata tanssipariesi nimet. On kohteliasta varata juhlien ensimmäinen ja viimeinen tanssi avecillesi.

Juhlien päätyttyä siirrytään yhteiskuljetuksella juhlien jatkoille Aaltoon.

Pukeutuminen

Näihin  juhliin on suotavaa pukeutua vuosijuhlaetiketin mukaisesti. Seuraavaksi esitellään perinteistä pukeutumiskoodia, jota vieraiden toivotaan noudattavan. Kuitenkin tärkeintä on, että juuri Sinä saavut juhlistamaan upeaa ainejärjestöämme! Liikaa etiketin rikkomista ei siis kannata pelätä.

Pukukoodi vuosijuhlassa on tumma puku ja akateemiset kunniamerkit.

Naiselle tämä tarkoittaa täyspitkää ilta- tai juhlapukua, hartiahuivia ja olkahihnatonta laukkua. Iltapuku voi olla malliltaan myös hieman lyhyempi: mekon helman tulee peittää kuitenkin polvet istuessasi. Myös hansikkaita voi halutessaan – riisuthan ne kuitenkin ruokailun ajaksi. Naisen olkapäiden tulisi olla peitettynä hartiahuivilla tai jakulla pääruokaan asti. Laukkua ei tule asettaa pöydälle. Vuosijuhlien ohjelmaan kuuluu lopuksi tanssimista, joten kengät kannattaa valita tämä mielessä pitäen.

Miehelle hyvä vaihtoehto on frakki tai tumma puku. Tumma puku on nimensä mukaisesti tumma, eli musta, tummanharmaa tai -sininen. Puku saa olla myös hillitysti raidallinen. Käytettävän liivin tulee sopia puvun väriin. Asuun kuuluu valkea paita. Kaulaan laitetaan solmio tai solmuke, joka voi olla esimerkiksi avecin asuun sointuva. 

Nyt olet valmis pukemaan pukusi päälle ja liittymään juhlaan mukaan! Mikäli omistat lisäksi akateemisia kunniamerkkejä, on seuraava kappale vielä sinua varten. 

Akateemisiksi kunniamerkeiksi määritellyt nauhat ja merkit kuuluvat vuosijuhlien asuun. Miehet kantavat nauhaa oikealta olkapäältä alas vasemmalle ja naiset samalla tavoin ruusukkeena puvun vasemmassa rintamuksessa, kuitenkin niin ettei nauha kosketa paljasta ihoa. Nauhoista arvokkainta tai suurinta organisaatiota edustavaa kannetaan ylimpänä. Kunniamerkkejä kannetaan ne myöntäneen tahon ohjeiden mukaan joko nauhassa tai puvun vasemmassa rintapielessä. Kunniamerkkien kanssa ei käytetä frakin taskuliinaa.

Juhlallisin terveisin
Opexin vuosijuhlatiimi