Merkkiohjesääntö

Opex ry:n lippu-, nauha- ja merkkiohjesääntö

Tämän ohjesäännön on hyväksynyt Opex ry yleiskokouksessaan 6.3.2019


1§ Tunnus ja värit


Yhdistyksen tunnus on valkoinen tyylitelty sulavalinjainen pöllö punaisella taustalla. Yhdistys voi käyttää tunnuksesta tarpeen tullen muita värivaihtoehtoja, joita on viisi kappaletta. Yhdistyksen päävärit ovat punainen ja valkoinen.


2§ Lippu


Yhdistyksen lipun pohjaväri on valkoinen. Lipussa on painettuna yhdistyksen tunnus.


3§ Hallitusnauha


Hallitusnauhan värit ovat valkoinen ja punainen. Hallitusnauha on 21 mm leveä. Hallitusnauhan yläpuolinen osa on valkoinen ja alapuolinen osa punainen. Hallitusnauhaa voivat käyttää yhdistyksen hallituksessa toimineet henkilöt sekä yhdistyksen jäsenet, jotka edustavat yhdistystä akateemisissa ja muissa tilaisuuksissa.


4§ Hallitusnauhan kantaminen


Miehet kantavat hallitusnauhaa oikealta olkapäältä rinnan yli alas vasemmalle ja naiset vasemmalta olkapäältä rinnan yli alas oikealle. Juhlapuvun yhteydessä miehet kantavat hallitusnauhaa liivin alla. Naiset voivat kantaa hallitusnauhaa juhlapuvun päällä, kuitenkin niin, ettei se ole kosketuksissa paljaaseen ihoon, tai ruusukkeena vasemmassa rintapielessä.


Hallitusnauhaan ei tule kiinnittää mitään, mitä ei erikseen ole kiinnitettäväksi määrätty.


4§ Kunniamerkit


Yhdistyksellä on kultainen kunniamerkki, joka on kooltaan 25mm. Kunniamerkissä on yhdistyksen tunnus. Kunniamerkin mallikappaletta säilytetään lukitussa tilassa, jonne pääsy on rajattu yhdistyksen hallitukselle. Kunniamerkki on huomionosoitus, joka voidaan myöntää nykyiselle tai entiselle yhdistyksen jäsenelle, joka on toiminnallaan edistänyt merkityksellisesti yhdistyksen etuja.

5§ Kunniamerkkien myöntäminen

Kunniamerkkien myöntämisestä päättää yhdistyksen hallitus. Hallitus määrää valitsijatoimikunnan avustamaan kunniamerkkiä koskevissa valinnoissa. Valitsijatoimikuntaan valitaan puheenjohtaja ja lisäksi neljästä kymmeneen (4-10) jäsentä, joista ainakin yksi on hallituksen jäsen.

Nykyinen tai entinen jäsen on oikeutettu ehdottamaan merkinsaajia valitsijatoimikunnalle. Ehdottajan tulee tarjota kirjallinen selvitys siitä, miksi hän kokee ehdokkaan kunniamerkin arvoiseksi.

6§ Kunniamerkin luovutus

Kunniamerkin luovutus tapahtuu yhdistyksen vuosijuhlissa ja sen luovuttaa yhdistyksen puheenjohtaja. Kunniamerkin luovutuksen yhteydessä kunniamerkin saajalle annetaan lisäksi kunniakirja, josta käy ilmi merkin myöntämisen perusteet. Yhdistyksen hallitus pitää kirjaa merkkien saajista ja myöntämisperusteista. Kunniamerkkejä voidaan myöntää enintään kymmenen (10) kappaletta kerrallaan.


7§ Kunniamerkin kantaminen


Kunniamerkkiä kannetaan juhlatilaisuuksissa vasemmassa rintapielessä. Puvuntakkia käytettäessä merkki sijoitetaan rintataskun kohdalle. Juhlapukua käytettäessä merkki kiinnitetään ruusukkeeseen. Merkin käyttöoikeus on elinikäinen.


8§ Muussa tapauksessa toimitaan kuten yhdistyslaki määrää.