Opinnoista

Ristiriitatilanteessa toimiminen

Opintojen aikana voi tulla eteen erilaisia ristiriitatilanteita. Tenttiarvostelusta voi tulla erimielisyyttä, opintojakson sisältö ei kohtaakaan odotuksia tai jokin tilanne voi tuntua muuten vaan epäreilulta. Näitä tilanteita varten on OpintoVartu-malli, jonka avulla on helppo lähteä selvittämään tilanteita. Malli löytyy OKL:n intrasivuilta, ja tässä on suora linkki siihen.

Mallissa on kolme vaihetta: asian esille nostaminen, neuvottelu ja sovittelu. Tavoitteena on luonnollisesti, että ongelmatilanteet selviävät mahdollisimman pian. Tässä yleisiä ohjeita siihen, kuinka kannattaa toimia, että ristiriidat saataisiin mahdollisimman sujuvasti selviksi.

  1. Ota yhteyttä ajoissa. Yleensä ongelmat kasaantuvat, jos niiden selvittämistä lykkää. Kannattaa siis rohkeasti ottaa heti opettajaan yhteyttä, jos jokin asia askarruttaa. Jos et luennon tai demon jälkeen halua jäädä selvittämään asiaa, sovi silloin tapaamisaika tai laita sähköpostia ajan sopimisesta.
  2. Älä vuodata kaikkea sähköpostiin. Usein sähköpostilla kirjoittaessa sävy on kovin erilainen kuin kasvotusten keskustellessa. Kannattaa muistaa, että rakentava lähestymistapa kantaa usein pisimmälle! Toki kannattaa mainita, mitä asiasi koskee ja kirjata itsellesi perustelut valmiiksi keskustelua varten.
  3. Ensisijaisesti kannattaa olla yhteydessä opettajaan itse. Jos kuitenkin jostain syystä tämä ei onnistu, voit olla yhteydessä Opexin kopoihin. He osaavat auttaa asiaasi eteenpäin. Myös opintohallinnon koko henkilökuntaan voi ottaa yhteyttä, jos jokin asia askarruttaa: he osaavat auttaa ja auttavat mielellään!